Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 februari 2021

Upplev friheten på turskidor – drömställen i Sverige att besöka

Kan man fjällvandra när det är snö? Ja, fast på skidor! Prova att glida fram över vidderna i vårvinterns ljus. Maximal känsla av frihet!

 I slutet av april kan våren ha tagit hårt på snön, men här finns tillräckligt för en tur i sagolikt landskap. Elin Steen på väg upp från Teusajaure söderut mot Vakkotavare på Kungsleden.
I slutet av april kan våren ha tagit hårt på snön, men här finns tillräckligt för en tur i sagolikt landskap. Elin Steen på väg upp från Teusajaure söderut mot Vakkotavare på Kungsleden. FOTO: håkan steen

Om en månad eller så infaller den femte årstiden, en årstid perfekt för turskidåkning.

Femte? Vi har väl bara fyra? Nja, i trakter som får mycket snö på vintern talar man om en femte årstid. På samiska kallas den gidádálvve.

Den infaller i mars-april när ljuset varar allt längre in på kvällen. På dagarna kan det vara plusgrader, men nätterna är ännu kalla och det tjocka snötäcket ligger kvar och duger till skidåkning länge till.

Läs även: Vinterbada bort stressen

Skidorna ska klara ospårad snö

Turskidåkning är på sätt och vis det ”gamla” sättet att åka skidor, då man spänner på sig skidorna för ta sig någonstans.

Skidorna ska duga till att ta dig fram både i spårad och ospårad snö. Här funkar inte smala längdskidor för motion och tävling. Bredden på turskidor är vanligen cirka 60 millimeter.

 Mellan vandrarstugorna (ej STF) i Muddus nationalpark finns ingen vinterled, men särskilt på myrarna går det bra att ta sig fram på skidor. Stugorna är obemannade. Elin (bilden) och Håkan Steen behövde pulka för att få med sig mat för fem dagar.
Mellan vandrarstugorna (ej STF) i Muddus nationalpark finns ingen vinterled, men särskilt på myrarna går det bra att ta sig fram på skidor. Stugorna är obemannade. Elin (bilden) och Håkan Steen behövde pulka för att få med sig mat för fem dagar. FOTO: håkan steen

Gammalmodiga är de verkligen inte. Bindningarna är moderna, stabila och smidiga och pjäxorna är varmare och stadigare än längdåkningspjäxor. Vanligen har de smala stålkanter för åkning på sluttningar med hårt packad snö och på skare.

Åker du en långtur mellan övernattningsstugor räcker en ryggsäck för din packning. Ska du tälta behöver du mer utrustning och en pulka att dra grejorna på.

Dagsturer på turskidor från fjällstation

Ett härligt sätt att åka turskidor på är just att följa en led och övernatta i bland annat Svenska turistföreningens stugor. Sträckorna brukar ligga på 12-20 kilometer. I stugorna kan man laga mat på gasspis och i många av stugorna säljer stugvärden matvaror. Du kan förstås också bo på en fjällstation och göra dagsturer.

Tänk bara på att vara rätt utrustad, kolla väder och meddela vart du ska oavsett hur lång färd du tänker göra.

Läs även: Barnmorska på skidor i ödemarken

 Vid stugorna i Muddus nationalpark är det svårt att hitta vatten vintertid. Det blir till att smälta snö till matlagning och ”dusch”.
Vid stugorna i Muddus nationalpark är det svårt att hitta vatten vintertid. Det blir till att smälta snö till matlagning och ”dusch”. FOTO: håkan steen

Drömställen för turskidåkning

Abisko-Vakkotavare (Kungsleden, Lappland). STF-stugor hela vägen. Alternativt österut i Singi till Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta. Bägge alternativen tar 6-7 dagar.

Abisko har tågförbindelse. Vakkotavare och Nikkaluokta har bussförbindelse.

Saltoluokta-Kvikkjokk (Kungsleden, Lappland). STF-stugor hela vägen. 4 dagar. Lägg gärna en extra dag i Aktsestugan och ta en dagstur in i Sareks nationalpark.

Ändpunkterna har bussförbindelse.

Ammarnäs-Hemavan (Kungsleden, Lappland). STF-stugor hela vägen. 5-6 dagar. Ändpunkterna har bussförbindelse.

Vålådalsfyrkanten (Jämtland). Börjar och slutar i Vålådalen (fjällstation). STF-stugor i övriga ”hörn”. 4 dagar. Kan knytas ihop med Jämtlandstriangeln via STF-stugan Gåsen. Vålådalen har bussförbindelse.

Jämtlandstriangeln. Börjar och slutar lämpligen i Storulvån och du skidar till fjällstationerna i Blåhammaren och Sylarna. 3 dagar. Kan knytas ihop med Vålådalsfyrkanten via STF-stugan Gåsen. Storulvån har bussförbindelse.

Grövelsjön-Tänndalen (Dalarna-Härjedalen). STF-stugor, länstyrelsens stugor och privat uthyrare (Käringsjön). 4-5 dagar. Ändpunkterna har bussförbindelse.

Muddus nationalpark (Lappland). Nås med bil från Jokkmokk och Gällivare, p-plats i södra änden. 5 obemannade stugor. Skog och myrar. Ingen vinterled. Bitvis svårframkomligt.

Florarnas naturreservat (Uppland). Nås med bil öster om E4 mellan Uppsala och Gävle. Flera p-platser. Skog och myrar. Länsstyrelsen har öppna och obemannade stugor. Lämpligt för 1-2 övernattningar.

Tips 1. Från fjällstationer som Kvikkjokk, Saltoluokta, Storulvån, Grövelsjön och Vålådalen (som alla nås med bil/buss) kan du göra dagsturer och bo på fjällstationen.

Tips 2. Kolla länsstyrelsernas raststugor i naturreservaten. Liksom i Florarna (se ovan) kan du hitta på egna skidturer och övernatta under tak.

 Vårvintersolen kan värma skönt och det är härligt att skotta till en skön plats att rasta på. Solskydd behövs! Detta är i Syterdalen nordost om Hemavan i Lappland.
Vårvintersolen kan värma skönt och det är härligt att skotta till en skön plats att rasta på. Solskydd behövs! Detta är i Syterdalen nordost om Hemavan i Lappland. FOTO: håkan steen

Boende under turen

  • Fjällstationer och STF-stugor har i regel öppet från slutet av februari eller början av mars, till slutet av april eller början av maj. Under pandemitider måste allt boende bokas i förväg. Priser från cirka 400 kr/natt.
  • Kolla länsstyrelsernas webbsidor. De kan ha stugor i naturreservat, gratis eller till låg avgift.
  • Tält för den avancerade, men det kräver pulka för all utrustning.
 Här vid STF:s Vålåstugan i Jämtland hämtas vattnet vintertid i en liten tjärn intill. Men den upphuggna lilla vaken har täckts av nattens snöfall, så Håkan Steen får gräva.
Här vid STF:s Vålåstugan i Jämtland hämtas vattnet vintertid i en liten tjärn intill. Men den upphuggna lilla vaken har täckts av nattens snöfall, så Håkan Steen får gräva. FOTO: elin steen

Utrustning för turskidåkning, grunduppsättning

Skidor och pjäxor för turskidåkning. Vanliga längdskidor är för smala och kängorna för klena. Skidorna bör vara minst 60 mm breda och gärna ha stålkanter.

  • Vallningsfritt fungerar bra, eventuellt kompletterade med stighudar för branta partier.
  • Ryggsäck för turer mellan stugor. Inte för stor. 60-65 liter bör räcka.
  • Pulka om du ska tälta och/eller ta med dig mycket mat.
  • Spade, vindsäck och liggunderlag. Mysigt vid rast att gräva en snögrop, sitta varmt och slippa bli kall i vinden. Och nödvändigt i ett nödläge om du måste ta skydd!
  • Varma kläder enligt lager-på-lager-principen. Ylleunderställ innerst, vindtäta kläder ytterst. Däremellan så mycket varma kläder som behövs (inte bomull). Gärna en smidig dunväst/dunjacka att ta på vid rast.
  • Extra mössa, extra vantar, extra buff/halsduk, extra strumpor/sockor (inte bomull).
  • Sidenlakan att använda i stuga och på fjällstation.
  • Termos, campingkök, kåsa, sked och slidkniv.
  • Vattenflaska.
  • Första förband.
  • Solglasögon och solkräm.
  • Karta och kompass.
  • Detta är alltså en grunduppsättning. Sök på nätet efter fler utrustningstips.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen