Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 15 oktober 2020

7 vanliga klädmissar du ska undvika

Genom att sköta dina kläder rätt spar du både pengar och miljö. Här är 7 vanliga misstag som förstör dina kläder.

 Fel skötsel förkortar livslängden på dina kläder.
Fel skötsel förkortar livslängden på dina kläder. FOTO: Istock

Klädindustrin genererar mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsamman rapportera FN:s handelsorgan Unctad, enligt SVT Nyheter. Och det är tillverkningen, allt från bomullsodling till textilfabriker, som står för de mesta av utsläppen – 80 procent.

Då svensken igenomsnitt köper 13 kilo nya kläder per år och samtidigt slänger 8 kilo, finns klimatvinster att göra på att ge sina kläder längre hållbarhet.

Läs också: Börja laga kläder – lagalådan med allt du behöver

7 vanliga misstag som förstör dina kläder

1. Du tvättar för ofta.

Varje tvätt sliter på tyget, färgen och formen i kläderna, så tänk efter: Behöver hela plagget tvättas eller räcker det med vädring eller att försiktigt försöka ta bort enstaka fläckar?

2. Du tvättar fel

Läs tvättråden på plagget ordentligt och välj flytande tvättmedel som är skonsammare. Överdosera inte tvättmedel och tvätta på lägsta, möjliga temperatur för att minska slitaget.

3. Du torkar kläderna för hårt

Torktumling sliter mest på fibrerna i kläderna. Skonsammast är att hänga kläderna på tork.

 Rätt sorts galgar är viktiga för att kläderna inte ska tappa passformen
Rätt sorts galgar är viktiga för att kläderna inte ska tappa passformen FOTO: Istock

4. Du har inte rätt galgar

Ha bredare galgar till kavajer och jackor som passar deras form, annars kan det bli fula märken eller sämre passform. Klädda, lite tjockare galgar till blusar och skjortor är skonsammare än tunna i stål. Byx- och kjolgalgar är också bra. Till nytvättade skjortor är uppblåsbara galgar. Knäpp översta knapparna och häng luftigt.

Med yllekläder räcker det oftast att vädra dem utomhus, då blir de rena och fräscha. Måste de ändå tvättas så är det handtvätt eller maskinens ullprogram, gärna med olivtvål eller annan mild tvål.

5. Du tvättar hela plagget på grund av en-två fläckar

I stället för att tvätta i onödan, så finns det smarta knep för att ta bort enstaka fläckar. Baby-våtservetter eller en fuktad tandborste kan skonsamt lösa upp dem. Saliv kan lösa upp blodfläckar. Fler tips finns här.

Läs också: Tre husmorstips som funkar bättre än fläckborttagningsmedel

6. Du skyddar inte mot svett

Förr hade man smarta knep för att skydda kläderna från svett, som att tråckla fast löstagbara tygbitar över armhålan på blusar och skjortor. Då behöver inte hela plagget tvättas utan bara tygbitarna. Att ha linne och underklänning skyddar också plagget mot svett.

7. Du får ohyra som skadar kläderna

För att slippa mal och pälsängrar är det smart med tättslutande förvaringslådor. Vissa eteriska oljor som lavendel, rött cederträ, rosamarin ogillas av dessa kryp. Testa även lavendelpåsar eller köp särskilda malmedel och fällor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen