Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 oktober 2021

Allt om hampa – det miljösmarta och tåliga naturmaterialet

Hampa är klimatsmart, hållbart och tåligt. Men också kontroversiellt och kämpade länge i motvind. Nu ses hampa som ett framtidsmaterial med stora miljöfördelar. Lands hampaguide ger dig allt du behöver veta om ett mångsidigt naturmaterial.

I Sverige började hampa odlas redan på järnåldern. Mest för att tillverka rep, säckar och grova nät. Ännu på 1950-talet odlades cirka 1000 hektar i Sverige och på flera ställen fanns beredningsverk. Men sedan hände något.

 Hampatyg och linne har liknande egenskaper; de är svala i varmt väder och håller värmen i kyligare väder.
Hampatyg och linne har liknande egenskaper; de är svala i varmt väder och håller värmen i kyligare väder. FOTO: Björn Forenius

Förbjuden hampaodling

1970 förbjöds all odling – av rädsla för den narkotiska effekten. Detta trots att det bara odlades industrihampa utan ruseffekt. Effekten blev att både odlingskunskap och maskiner försvann. Men som med så mycket annat så svängde pendeln till sist, och 2005 blev det återigen tillåtet att odla hampa. Men bara av godkända sorters industrihampa, där halten av det narkotiska ämnet THC är under 0,2 procent. För att odlingen ska klassas som industrihampa måste du odla en godkänd sort och skicka in en ansökan om gårdsstöd för odlingen. All odling av hampa som du inte söker stöd för betraktas som narkotikaproduktion, enligt Jordbruksverket.

Vad är hampa?

Men vad är då hampa? Ordet hampa används både om växten samt om de fibrer som kan utvinnas och de produkter, exempelvis rep, som kan tillverkas av dem. Som växt är den extremt tålig, klarar sig i de flesta klimatzoner och överlever bra även i näringsfattig jord. De växer fort och det finns exempel på när de blivit så höga som 9 meter. En vanlig höjd i Sverige är dryga 2 meter.

Var tillverkas hampa?

Hampaodlingen i Sverige är betydligt mindre nu än vad den var. Enligt Jordbruksverket odlades för några år sedan drygt 40 hektar mark i Sverige, vilket är lågt jämfört med andra länder. I Europa odlas hampa på dryga 11 000 hektar, till mesta del i Frankrike. Även inom EU minskar hampaodlingen. Störst hampaodling för textilproduktion sker i Kina och Östeuropa.

Vad kan hampa användas till?

Från Hampa tillverkar man bland annat: biobränsle, livsmedel, kläder, byggmaterial, isolering, smörjmedel, kosttillskott, papper, textil, rep, ryggsäckar och mycket mer.

 Hamparep är vackra och smidiga att hantera.
Hamparep är vackra och smidiga att hantera. FOTO: Westersoe

Hampa som byggmaterial

Hampans långa fiber kan göras till lösull, ett hållbart alternativ till glas- och stenull som isolering. De korta hårdare fibrerna kan med kalk och vatten och bli till hempcrete, hampbetong.

Hampa som mat

Hampfrön är en bra vegetabilisk proteinkälla, enligt flera studier. Det innehåller alla nio essentiella aminosyror, plus nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Smaken är lite nötig och fröna kan blandas i smoothies, bröd, med mera. Även hampolja är eftertraktad för sina nyttiga fettsyror.

Hampa mot ogräs

Thomas Prade, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, har i fältförsök sett att hampa är en bra mellangröda som kväver ogräs, har bra tillväxt och snabbt mycket biomassa. Bra för att förbättra jorden och bekämpa ogräs utan kemikalier.

Textilier av hampa

Forskning har visat att hampan är mer vanligt förekommande i historiska textilier än vad man tidigare trott. Hampa är mer slitstarkt än bomull och mer vattenabsorberande. Hampatyg går att få fram i skiftande grovhet, allt från sidenliknande kvalitet till grov säckväv. Skor, ytterkläder, kavajer, byxor, strumpor och underkläder kan tillverkas av giftfri hampa.

 Hampa användes redan för 10 000 år sedan och har många miljöfördelar, till exempel låg vattenförbrukning och giftfri odling.
Hampa användes redan för 10 000 år sedan och har många miljöfördelar, till exempel låg vattenförbrukning och giftfri odling. FOTO: Kameleon007

Är hampa hållbart?

Odling av hampa kräver mindre konstgödsel och mindre bekämpningsmedel än exempelvis bomullsodling. Hampa klarar av de flesta parasitangrepp och då hampan tillför jorden näringsämnen går det att odla hampa år efter år på samma marker utan att växla gröda. Det gör hampa till ett av de bästa fiberalternativen ur hållbarhetssynpunkt.

Hampans egenskaper

I flera avseenden liknar hampa lin, men med skillnaden att hampan har längre fibrer som kan spinnas både tunt och tjockt. Hampa har även ett visst skydd mot UV-ljus. Hampafibern är mer värmande än bomull på vintern och svalare på sommaren då hampan andas.

Nackdelar med hampa

En nackdel med hampa är att hampan kan vara känsligt för röta om den inte behandlas på rätt sätt. Ytterligare en nackdel är att du inte får odla några enstaka hampaplantor i till exempel växthuset då myndigheterna – för att bevilja odlingstillstånd – kräver att du måste ha minst fyra hektar mark avsedda för ändamålet. Hampan är också svårskördad, vilket kräver stora, dyra anläggningar som drar mycket energi.

Skötselråd hampa

Hampa krymper generellt inte men ska ändå behandlas med samma varsamhet som exempelvis siden. Tvätta hampaplagget varsamt och centrifugera bara milt. Använd inte tvättmedel med blekmedel då du tvättar hampa.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen