Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 maj 2019

Anna och Daniel gör succé med sitt kafferosteri i det gamla järnvägshotellet

Slöinge

Det går en aromatisk doftslinga genom salongerna i det gamla järnvägshotellet i halländska Slöinge. Det är familjen Eråker som flyttat in och driver ett populärt kafferosteri!

 Daniel och Anna lever på sitt kafferosteri.
Daniel och Anna lever på sitt kafferosteri. FOTO: Karin Wildheim

Daniel Eråker låter en näve råkaffe rinna genom fingrarna. Känner på strukturen, låter bönorna glida tillbaka ner i säcken.

Det är ett finsmakarkaffe, odlat och handplockat på en plantage i Nicaragua.

Slöinges stolthet

 Det gamla järnvägshotellet i Slöinge med sina vackra miljöer blev perfekt för Daniel och Annas kafferosteri och kafé.
Det gamla järnvägshotellet i Slöinge med sina vackra miljöer blev perfekt för Daniel och Annas kafferosteri och kafé. FOTO: Karin Wildheim

Nu står bönorna (som egentligen är kaffebuskens stenfrukter) i en säck på golvet i det som en gång var Slöinges stolthet.

Järnvägshotellet var känt för sina pampiga middagar och fantastiska julbord men på 1980-talet bar det sig inte längre.

Bygdegårdsföreningen renoverade

 Anna ställer i ordning i sommarbutiken. Hon och Daniel gör det mesta själva, även etiketterna på teburkarna. Numera finns det dock plats för ytterligare två anställda i firman.
Anna ställer i ordning i sommarbutiken. Hon och Daniel gör det mesta själva, även etiketterna på teburkarna. Numera finns det dock plats för ytterligare två anställda i firman. FOTO: Karin Wildheim

Tågen hade slutat att stanna och det lilla halländska samhället hade stagnerat. Kvar stod kåken, allt mer skamfilad av tidens gång med trasiga baldakiner och fönsterrutor.

För drygt 16 år sedan tog sig byns bygdegårdsförening an huset och lät byggnadsvårdsrenovera det genom projektet Hallandsmodellen.

K-märkt inredning

 Eftersom hotellet är K-märkt så fick behålla sin originalfärgsättning i grönt vid renoveringen.
Eftersom hotellet är K-märkt så fick behålla sin originalfärgsättning i grönt vid renoveringen. FOTO: Karin Wildheim

Därefter har Daniel och Anna fortsatt att renovera det k-märkta huset i samma anda sedan 2009 då de förälskade sig i det och köpte det.

Färgsättningen går i grönt med ådringsmålade pardörrar och nytryckta limfärgstapeter efter originalmotiv man har funnit i huset.

Stor omställning

 Vackert utsmyckade fönster i salongens burspråk på andra våningen. Och tapeterna är de originaltapeter man fann i hotellets festvåning.
Vackert utsmyckade fönster i salongens burspråk på andra våningen. Och tapeterna är de originaltapeter man fann i hotellets festvåning. FOTO: Karin Wildheim

Han och Anna flyttade från en vinterbonad sommarstuga i Halmstad på 70 kvadratmeter till detta schabrak.

– Vi har räknat till 35 dörrar invändigt. Det är lätt att gå vilse, skrattar Daniel.

Med sig hade de drömmen om ett eget pensionat och ett friare liv. Så blev det också. De installerade sig på andra våningen, där dubbelköket och den gamla festvåningen tar upp det mesta utrymmet.

Pensionat på nedre botten

 Enorma ytor i det gamla hotellet på 470 kvadratmeter, jämfört den sommarstuga på 70 kvadrat de bodde i tidigare.
Enorma ytor i det gamla hotellet på 470 kvadratmeter, jämfört den sommarstuga på 70 kvadrat de bodde i tidigare. FOTO: Karin Wildheim

På nedre botten inredde de frukostmatsal, ett bibliotek och rum åt gästerna. Anna tog huvudansvaret för pensionatet medan Daniel fortsatte sitt ingenjörsarbete på Ringhals kärnkraftverk samtidigt som familjen utökades.

Pensionatstiden var lika rolig som sträng.

– Hela tillvaron var som ett avsnitt av Fawlty Towers (Pang i bygget, red anm), säger Daniel.

– Det var fantastiskt att träffa så mycket folk. Det kom bara trevliga människor, minns Anna.

Slitigt liv

 En kaffebar är makarna Eråkers nya projekt till sitt kafferosteri.
En kaffebar är makarna Eråkers nya projekt till sitt kafferosteri. FOTO: Karin Wildheim

Samtidigt innebar det att hon måste vara alert nästan dygnets alla timmar. Barnen och gästerna behövde henne ofta samtidigt och Daniel arbetade långa dagar.

När tredje barnet var på väg bestämde de sig för att det var dags även för honom att hoppa av ekorrhjulet.

Läs också: Sara startade sommarcafé hemma i trädgården!

Nybörjare i kaffebranschen

 Kaffekannor. Annas och Daniels kaffeintresse gör sig påmint överallt.
Kaffekannor. Annas och Daniels kaffeintresse gör sig påmint överallt. FOTO: Karin Wildheim

Trots att han aldrig tidigare jobbat i branschen bestämde han sig för att gå på lusten och intresset för kaffe och starta ett mikrorosteri. Ingenjörskunskaperna och Daniels dragning åt perfektionism har varit en god hjälp på vägen.

– Jag lämnar ingenting åt slumpen och lever efter den japanska filosofin kaizen, som går ut på att ständigt förbättra det man håller på med.

Framgångsrikt direkt

 Rent och elegant. Så ska ett bra kaffe smaka. Daniel är noga med hanteringen in i minsta detalj. Hans nyrostade kaffebönor är av högsta kvalitet.
Rent och elegant. Så ska ett bra kaffe smaka. Daniel är noga med hanteringen in i minsta detalj. Hans nyrostade kaffebönor är av högsta kvalitet. FOTO: Karin Wildheim

Dessutom låg starten av mikrorosteriet rätt i tiden.

– Vi var inte förberedda på att det skulle dra till sig så mycket uppmärksamhet. Folk är genuint intresserade av vad vi håller på med.

Rosteriet har varit framgångsrikt, med dubblerad försäljning varje år till kaffebutiker, restauranger, kaféer och direkt till konsumenterna genom en webbutik.

Fin sammanhållning i bygden

 Alla sinnen är med när Daniel avgör när kaffet är färdigrostat. Hur ser röken ut? Hur luktar det? Tio-tolv minuter på rätt temperatur brukar räcka.
Alla sinnen är med när Daniel avgör när kaffet är färdigrostat. Hur ser röken ut? Hur luktar det? Tio-tolv minuter på rätt temperatur brukar räcka. FOTO: Karin Wildheim

Anna och Daniel kom snart till ytterligare ett vägskäl och bestämde sig häromåret för att lägga ner pensionatet och satsa helt på rosteridelen.

En positiv sak, som Anna och Daniel inte räknat med när de flyttade till Slöinge, var sammanhållningen och andan i byn, som sjuder av liv – och av barnfamiljer som hjälper varandra.

Kaffebar nya projektet

 Säckar med noga utvalda kaffebönor. I dag rullas tio ton kaffe årligen in på säckakärra genom dörrarna.
Säckar med noga utvalda kaffebönor. I dag rullas tio ton kaffe årligen in på säckakärra genom dörrarna. FOTO: Karin Wildheim

När Land hälsar på håller Anna och Daniel just på att fixa med nästa projekt: En kaffebar i den gamla frukostmatsalen.

Medan Daniel kör en sats i rostmaskinen plockar Anna i ordning bland teerna i shopen. Om en stund kommer barnen från skolan och kan mötas av sina båda föräldrar.

– Vi har fått det precis som vi ville ha det. Vi får jobba med något som vi älskar och har blivit jädrigt bra på. Vi gör allting tillsammans och lever nära barnen.

 Downshifting betyder inte alltid mindre arbete. Men numera hänger allt i livet ihop för Anna och Daniel. Arbete och fritid, bostad och kafferosteri.
Downshifting betyder inte alltid mindre arbete. Men numera hänger allt i livet ihop för Anna och Daniel. Arbete och fritid, bostad och kafferosteri. FOTO: Karin Wildheim

Läs också: Rina och Johan har restaurang i sitt hem i Stafsinge

Båda lever på kafferosteriet

Namn: Daniel och Anna Eråker.

Ålder: 48 respektive 44 år.

Familj: Varandra och barnen Ludwig, 11 år , Ellen, 9 år, och Elsa, 6 år.

Yrke: Företagare i kaffebranschen.

Bor: I det gamla järnvägshotellet i Slöinge mellan Falkenberg och Halmstad. Huset byggdes 1924 och är 470 kvadratmeter stort plus ett annex på 100 kvadrat.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen