Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 9 maj 2019

Använd överblivet kaffe

Vad gör du med den sista kaffeslatten? Var tredje kopp kaffe hälls ut i vasken – helt i onödan! Här har vi samlat några smarta tips på vad det överblivna kaffet kan användas till.

 Var tredje kopp kaffe hälls ut i vasken, enligt kaffetillverkaren Löfbergs beräkningar.
Var tredje kopp kaffe hälls ut i vasken, enligt kaffetillverkaren Löfbergs beräkningar. FOTO: iStock

Land har tidigare rapporterat om de onödigt stora mängderna kaffe som hälls ut i våra avlopp varje dag. Närmare bestämt en hel kopp kaffe per person och dag, vilket blir ungefär 4-5 kaffepaket per år.

Bland våra engagerade Land-läsare dök det upp en rad olika förslag på hur man kan minska kaffesvinnet. Här har vi samlat några handfasta tips på vad man kan göra med överblivet kaffe (utöver att hälla upp det på termos eller mikra och njuta av det lite senare då förstås).

Spara kaffe i kylen

Du kan alltid spara kaffet i kylen för att senare blanda en kall kaffedrink (islatte är oslagbart under varma sommardagar), använda i bakning (kanske till chokladbollar eller kärleksmums) eller i matlagning (till exempel i marinader).

Frysa in kaffe

 Frys in kaffet som iskuber – och använd till en kall kaffedrink eller i matlagningen.
Frys in kaffet som iskuber – och använd till en kall kaffedrink eller i matlagningen. FOTO: iStock

Att frysa in kaffe funkar alldeles utmärkt. Ett smart sätt är att hälla kaffet i iskubsformer, så kan du sedan ta ut precis så mycket kaffe som du behöver. Isbitarna kan användas till iskaffe eller drinkar – kanske en gräddig Baileys eller svalkande Irish Iced Coffee?

Läs också: Rörmokaren: Sex saker du aldrig ska slänga i vasken

Vattna blommor med kaffe

Näringskrävande blommor, både inomhus och utomhus, mår gott av en skvätt kaffe då och då. Blanda ut 1 del kaffe i 10 delar vatten och vattna någon gång i månaden. Kaffets surhet sänker ph-värdet i jorden.

 Många Land-läsare delade med sig av sina förslag.
Många Land-läsare delade med sig av sina förslag. FOTO: Skärmdump från Facebook

Kaffesump i blomrabatterna

Ännu bättre är kaffesumpen, som kan användas som gödningsmedel i jorden då det innehåller många ämnen som växterna gillar. Kaffesump i jorden kommer att minska ph-värdet och ge färggrannare blommor. Du kan också använda kaffesumpen i planteringsjorden till dina inomhusväxter – som bonus gör sumpen inomhusluften fräschare!

 Kaffesump berikar planteringsjorden med kväve och fosfor.
Kaffesump berikar planteringsjorden med kväve och fosfor. FOTO: Niklas Kämpargård

Se bara till att inte chockera växterna med för mycket kaffesump. Det behövs inte heller särskilt ofta. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året.

Färga med kaffe

Överblivet kaffe kan användas till att färga tyger och papper. Tänk dock på att kaffet inte är vattenfast, så använd det på material som inte ska bli blött.

Sortera avfallet rätt!

Låt kaffesumpen göra nytta och sortera som matavfall istället för att kasta i hushållssoporna. Det är nämligen en värdefull resurs som senare kan omvandlas till biogas och gödsel.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen