Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 oktober 2019

Att tänka på när du skänker kläder till second hand

Vi rensar i överfulla garderober, skänker till second hand och känner oss duktiga och miljömedvetna. Men resultatet blir ett överflöd av kläder hos second hand-butikerna. Är det verkligen så miljövänligt som vi tror?

 Vi handlar mycket mindre på second hand än vad vi lämnar in.
Vi handlar mycket mindre på second hand än vad vi lämnar in. FOTO: TT

Varje år handlar vi svenskar ungefär 13 kilo kläder per person. Även om vi är duktiga på att skänka till second hand (ca 5 kilo/år och person), så är vi inte lika duktiga på att köpa kläder på second hand (ca 1 kilo/år och person).

– Av de kläder som vi får in räknar vi med att 40 procent säljs i våra butiker. 60 procent är sådant som inte går att sälja eller sådant som blir osålt i butikerna, säger Magnus Lundén, enhetschef för Röda Korsets second hand-butiker.

Överkonsumerar nytt

Så när vi kommer med en kasse gamla kläder till second hand-inlämningen – är vi verkligen så miljömedvetna som vi känner oss? Borde vi se till att köpa lika mycket second hand som vi skänker till second hand?

Magnus Lundén på Röda Korset tycker snarare att problemet är att vi överkonsumerar nya kläder.

– Överskottet av kläder kommer inte av att vi handlar för lite second hand, det kommer för att man handlar för mycket nytt som man inte använder. Vi får in en hel del plagg med prislappen kvar på, säger han.

Mycket kläder slängs

Av de 13 kilo kläder vi handlar varje år hamnar åtta kilo i soporna. Detta trots att det finns gott om textilåtervinningscontainrar, där trasiga plagg kommer till nytta.

Än finns inte nyproduktion av kläder i återvunna material i särskilt stor utsträckning, men textilerna kan komma till nytta i form av exempelvis isolering och stoppning. På Röda korset exporteras textilier till aktörer i Europa som jobbar med återvunna material.

Erikshjälpen, som också har second hand-butiker över hela landet, driver flera sociala projekt som kan fånga upp överflödet av kläder. Bland annat genom ett nära samarbete med organisationen Friend to Friend.

– När varan har hängt i butik i 5-6 veckor så plockas den bort. Då skickar vi den till Estland där vi har ett samarbete med en second hand-butik. Så inget går till spillo, det allra mesta går vidare i nästa led. Vi har också en process för återvinning för det som inte når upp till kraven för att sälja, säger Anette Alm Gustafsson, chef för Erikshjälpens Second hand.

Även Myrorna exporterar en stor andel av de inkomna kläderna.

– Vi samlar in 21 ton textil om dagen och ungefär 20 procent av det säljer vi i våra butiker. Vi är tvungna att exportera kläder. De säljs vidare till länder i Europa där man har en större second hand-marknad, som till exempel Polen, Tyskland, Estland och Lettland, säger hållbarhetskommunikatören Nina Adler.

Läs också: 7 tips för en mer hållbar klädkonsumtion

Helt, rent och snyggt

Så en bra tumregel är att lämna in hela och rena plagg till second hand – och lämna trasiga och oanvändbara plagg till textilåtervinning. Om du inte har en sådan container i närheten är bästa alternativet ändå att skänka till second hand.

– Det är alltid bättre att skänka kläder till second hand än att slänga dem i soporna, för då tas de om hand på hållbart sätt, säger Magnus Lundén på Röda Korset.

 Hos second hand-butikerna kommer även osäljbara textiler till nytta.
Hos second hand-butikerna kommer även osäljbara textiler till nytta. FOTO: iStock

Frågor att ställa dig innan du skänker bort kläder:

  • Är detta helt, rent och snyggt? Eller hör det hemma i textilåtervinningen?
  • Köper jag motsvarande mängd kläder på second hand som jag nu skänker bort?
  • Behöver jag verkligen ersätta detta plagg med något nytt?
  • Kan jag fortsätta använda plagget i stället för att skänka bort det? Kanske i en ny kombination?
  • Kan jag sy om eller laga för att ge plagget nytt liv?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen