Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 28 november 2018

Så giftigt är ditt bakplåtspapper – här är miljövänliga alternativen

Planerar du pepparkaksbak till advent? Då bör du överväga att skippa bakplåtspappret! Det ytskikt som vissa bakplåtspapper har för att vara vatten- och fettavvisande kan vara direkt skadligt för hälsan.

 Non stick-bakplåtspapper eller ugnsdukar av teflon innehåller högfluorerade ämnen som kan skada hälsan och också är mycket svårnedbrytbara i naturen.
Non stick-bakplåtspapper eller ugnsdukar av teflon innehåller högfluorerade ämnen som kan skada hälsan och också är mycket svårnedbrytbara i naturen. FOTO: iStock

Tur är väl att de flesta bakplåtspapprena idag är Svanen-märkta, vilket innebär att de inte är behandlade med högfluorerade ämnen (PFAS).

Men några märken består av en silikonbeläggning. Ett sådant ytskikt har den fenomenala förmågan att stöta bort vatten och fett. Produkterna är ofta märkta som ”Non stick” och finns i form av såväl bakplåtspapper och bullformar som stekpannor och kastruller. Nackdelen är att ämnena som används för att framställa den glatta ytan kan läcka över till maten. Det finns ännu inte tillräcklig forskning om hur PFAS påverkar människors hälsa, men de misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och påverka immunförsvaret.

Läs också: Minska på kemikalier i hemmet: Expertens 5 bästa tips för nybörjare

Toppits inte Svanen-märkt

Märket Toppits, vars bakplåtspapper inte är Svanen-märkt, marknadsför sina produkter som just ”non-stick”.

Men enligt företaget (som tillhör Melitta-gruppen) är silikonet av högsta kvalitet och godkänt för kontakt med livsmedel.

Av konkurrensmässiga skäl kan vi inte delge exakt vilket silikon och vilken exakt produktionsteknik som används vid tillverkningen av våra produkter. Men det finns absolut inte PFOS och PFOA i någon av våra produkter”, svarar Melitta Nordic kundtjänst i ett mejl.

Cancerframkallande bakplåtspapper

Vill du vara på den säkra sidan gör du bäst i att undvika flergångsbakplåtspapper eller ugnsdukar av teflon då de innehåller dessa högfluorerade ämnen som kan skada hälsan och också är mycket svårnedbrytbara i naturen.

Här är fem anledningar till varför du bör undvika produkter med högfluorerade ämnen (PFAS):

  • Kan öka risken för missfall
  • Kan vara cancerframkallande
  • Kan påverka immunförsvaret
  • Kan vara hormonstörande
  • Svåra att bryta ner och är därför dåliga för naturen då de hamnar i avloppsvattnet

Läs också: Byt ut teflonstekpannan – fyra bra alternativ

4 tips – undviker högfluorerade ämnen i hemmet

  • Köp svanenmärkta produkter! Då innehåller de garanterat inga fluorerade ämnen. De flesta matbutikernas egna bakplåtspapper (EMV) är svanenmärkta och innehåller därmed inte skadliga ämnen.
  • När du köper hem pizza, ät inte direkt ur kartongen utan lägg upp pizzan på en tallrik.

  • Undvik mikropopcorn – poppa i en kastrull istället.
  • Undvik non-stickbeläggningar (som teflon) i köket. Använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen