Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 mars 2017

Checklista: 10 tips till dig som vill renovera giftfritt

Oavsett om du ska bygga nytt eller renovera är det viktigt att kolla upp vilka ämnen byggmaterialet innehåller. Här är tio oumbärliga råd inför sommarens projekt, ur boken Rumsrent.

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Välj material som har lång livslängd

Välj produkter som kan återanvändas, återvinnas eller brytas ned i naturliga kretslopp. Exempel på bra material är lin, ull, trä, sten, tegel, lera, linoleum och kork. Prova gärna något nygammalt nästa gång du ska måla om. Limfärg, kalkfärg och äggoljetempera är några exempel på billiga och miljövänliga varianter.

2. Undvik byggkemikalier där du kan

Använd drev runt fönster och rep i golvspringor. Snickra noga så du slipper täta med fogmassa. Använd klickgolv, så slipper du golvlim. Välj spackel och lim i pulverform, och blanda bara till så mycket du behöver.

3. Välj produkter med låg VOC-halt

Om du ändå ska köpa kemiska produkter, se till att de har så låg VOC-halt som möjligt. Ha god ventilation när du målar, eller använd andra byggkemikalier. Gör gärna jobbet på sommaren då det är enklare att öppna fönster. Vänta gärna några veckor innan du flyttar in i ett nyrenoverat rum. Höj under tiden värmen och ventilera mycket. Har du en bebis där hemma? Undvik gärna att måla under barnets första år.

4. Undvik vinyl, spånskivor, mineralull och cellplast

Bojkotta byggkemikalier med polyuretan och epoxi samt produkter som lanserats som antibakteriella. De är alla dåliga val av olika anledningar. Återanvänd heller inte gamla telefonstolpar eller järnvägslipers då de ofta innehåller cancerframkallande kreosot.

5. Det finns nya alternativ till tryckimpregnerat virke

Använd aldrig tryckimpregnerat virke till odlingsbänkar, trädgårdsmöbler, sandlådor och lekställningar.

6. Se upp för asbest!

Det kan finnas i många olika gamla byggmaterial. Om du ska riva i ett hus som är byggt eller renoverat på 50-, 60- eller 70-talet, kontakta en analysfirma som kan avgöra om det finns asbest just där du tänkte börja riva. Även gammal mineralull kan innehålla cancerframkallande fibrer. Ska du ta bort, anlita någon som kan eller använd skyddsutrustning.

7. Kontrollera radonhalter

Se till så att din bostad inte har för höga halter av radon. I vissa fall kan det vara enkelt att åtgärda.

8. Ta tag i fuktproblemen

Fuktproblemen i hus är en källa till mycket ont och leder ofta till inomhusmiljöproblem. Se till att allt byggmaterial är torrt innan det byggs in i huset. Ett betonggolv måste exempelvis vara kruttorrt innan du lägger ditt nya golv på det, annars kan det bildas otrevliga emissioner.

9. Lämna rester på miljöstation

Rester av målarfärg och andra byggkemikalier samt tryckimpregnerat virke ska alltid lämnas på kommunens miljöstation.

10. Var en kritisk och jobbig konsument

Googla efter säkerhetsdatablad och ställ många frågor till hantverkare och i butiken. Som konsument har du rätt att inom 45 dagar få veta om en vara innehåller något av de farliga ämnen som finns på kandidatförteckningen. Ta även hjälp av olika byggvarubedömningar och efterfråga miljömärkta byggprodukter.

Tipsen kommer ur boken Rumsrent, skriven av Katarina Johansson.

Tipsen kommer ur boken Rumsrent, skriven av Katarina Johansson.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen