Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 14 september 2018

Därför använder flugorna just ditt hem som toalett

Trött på flugskit hemma? Du är inte ensam! Här de oväntade förklaringarna till varför de älskar just dig.

 Husflugan, musca domestica på latin, lämnar små svarta fläckar efter sig. Avföringen är inte farlig i mindre mängder men innehåller bakterier.
Husflugan, musca domestica på latin, lämnar små svarta fläckar efter sig. Avföringen är inte farlig i mindre mängder men innehåller bakterier. FOTO: Istock

Sommaren är över och kvar finns resterna från dess objudna gäster: Små svarta prickar. På golvet, på fönsterbrädan, fönstret, lampan och väggarna. Så varför använder flugorna ditt hem som toalett?

– Husflugorna bajsar gärna inomhus. De små prickarna kan också vara rester från födan som de löser upp och suger upp, säger Yngve Brodin, intendent och flugexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Läs också: Forskaren avlivar myten om köttätarflugan

DNA behövs för avgörande

Men prickarna behöver inte bara vara bajs eller matrester från flugor. Enligt Yngve Brodin finns en hel del skalbaggar i våra hem som lämnar liknande spår.

– Bland annat lämnar ängrar och mjölbaggar också avföring efter sig. Det är ofta större fläckar så det gäller att koppla det till rätt djur.

Men med blotta ögat är det svårt att avgöra vilken avföring som kommer från vilken insekt.

– Man måste ha DNA om man ska kunna avgöra.

Läs också: Så blir du av med irriterande bananflugor

Maten avgör mängden

Det går inte att säga vilka sorts flugor som skitar ner mest utan i stället handlar det om mängden insekter. Hur mycket bajs som i slutligen kommer ut beror på matens konsistens och hur mycket som flugan kan bryta ner.

– Vissa flugor är som kor och idisslar. Sedan kräks de upp lite föda och då blir det en liten boll som de kan lämna kvar.

Att flugorna ändå verkar trivas bra i våra hem är ingen inbillning. Enligt Yngve Brodin finns vissa arter som dras till oss människor.

– Husflugan älskar oss och vill vara med oss. Forskarna har funderat på varför det är så. Husflugor tycker om allt som ruttnar – från innehållet i soptunnan, i komposten till gräs som förmultnar, men ibland vill de också ha vår svett.

Avger en bakteriehärd

Flugornas avföring är en bakteriehärd men den som städar ett hus och har några enstaka flugor behöver inte vara överdrivet försiktig när det gäller att torka bort skiten. Städar man däremot en byggnad där många flugor trivs samtidigt kan det behövas åtgärder.

– Vid stora mängder flugavföring kan det damma när man städar och då kan man få en allergisk reaktion.

Läs också: Så vinner du myrornas krig – 8 enkla och miljövänliga knep

Husflugan (musca domestica)

  • Husflugan (musca domestica) är vår vanligaste husfluga.
  • Den kan sprida allvarliga sjukdomar när den sätter sig på maten och därför forskas det på hur man kan få bort den. Men den gör också nytta. I en kompost hjälper den till att bryta ner materialet till jord.
  • För att undvika husflugor bör man undvika att ha saker som ruttnar i eller nära huset, exempelvis kompost, en gräshög utanför eller avlopp. Allt detta är platser som den gillar och gärna lägger ägg.
  • Husflugan kan vara svår att fånga eftersom den blivit så van vid människor. Andra flugor kan man lätt slå ihjäl med handen men husflugan är snabb och därför lättast att slå underifrån där den har svårt att se.

Källa: Yngve Brodin, intendent och flugexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen