Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 december 2018

Få fart på elden i kamin eller spisinsats

En värmande braskamin är pricken över i:et för att ordna vintermyset i hemmet.

Författaren Peder Edvinsson, aktuell med boken Elda i vedspis, levererar praktisk guide för att lyckas med eldningen.

 Det är inte alltid lätt att hålla elden i kaminen i gång. Författaren Peder Edvinsson, aktuell med boken Elda i vedspis, ger sina bästa råd!
Det är inte alltid lätt att hålla elden i kaminen i gång. Författaren Peder Edvinsson, aktuell med boken Elda i vedspis, ger sina bästa råd! FOTO: Mattias Bardå

1. Lägg finkluven ved i två eller tre korsvis lagda lager på botten, det får gärna vara ett tunt skikt aska under veden. Lägg näver, tändkuber eller liknande över veden.

2. Sätt spjällen i tändläge (nya kaminer kan ha en tändstickssymbol på ett reglage). Sätt eld på tändmaterialet och stäng luckan när du ser att elden tar sig.

Läs också: Enkel vedugnsguide: Så eldar du i köksspis

3. Behåll tändläget på spjällen tills det har brunnit ner till glöd, så att kaminen kommer upp i bra arbetstemperatur. Skjut ihop glöden mot mitten och lägg ved runtom. Kaminen är optimerad för en viss mängd ved per timme, så ta inte för mycket (kolla i bruksanvisningen till din anläggning). När elden tagit sig och brinner lugnt kan spjället sättas i normalläge.

4. När allt har blivit till glöd igen, upprepa proceduren med att raka ihop glöden och lägga i ny ved runt omkring. Ser elden ut att ha svårt att starta om, öppna spjället tills den tagit sig.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen