Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 december 2018

Få fart på elden i kamin eller spisinsats

En värmande braskamin är pricken över i:et för att ordna vintermyset i hemmet.

Författaren Peder Edvinsson, aktuell med boken Elda i vedspis, levererar praktisk guide för att lyckas med eldningen.

 Det är inte alltid lätt att hålla elden i kaminen i gång. Författaren Peder Edvinsson, aktuell med boken Elda i vedspis, ger sina bästa råd!
Det är inte alltid lätt att hålla elden i kaminen i gång. Författaren Peder Edvinsson, aktuell med boken Elda i vedspis, ger sina bästa råd! FOTO: Mattias Bardå

1. Lägg finkluven ved i två eller tre korsvis lagda lager på botten, det får gärna vara ett tunt skikt aska under veden. Lägg näver, tändkuber eller liknande över veden.

2. Sätt spjällen i tändläge (nya kaminer kan ha en tändstickssymbol på ett reglage). Sätt eld på tändmaterialet och stäng luckan när du ser att elden tar sig.

Läs också: Enkel vedugnsguide: Så eldar du i köksspis

3. Behåll tändläget på spjällen tills det har brunnit ner till glöd, så att kaminen kommer upp i bra arbetstemperatur. Skjut ihop glöden mot mitten och lägg ved runtom. Kaminen är optimerad för en viss mängd ved per timme, så ta inte för mycket (kolla i bruksanvisningen till din anläggning). När elden tagit sig och brinner lugnt kan spjället sättas i normalläge.

4. När allt har blivit till glöd igen, upprepa proceduren med att raka ihop glöden och lägga i ny ved runt omkring. Ser elden ut att ha svårt att starta om, öppna spjället tills den tagit sig.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen