Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 januari 2019

Fem tips för att hålla dina knivar vassa

En bra kökskniv kan hålla i flera generationer. Men då behöver den tas om hand på rätt sätt. Här är tipsen som hjälper dig att göra rätt.

 En välskött kniv håller i många år framöver. Så här tar du hand om kniven på rätt sätt!
En välskött kniv håller i många år framöver. Så här tar du hand om kniven på rätt sätt! FOTO: Istock

Köket och matlagning blir en allt viktigare del av många svenskars vardag. Vi gillar att laga mat och allt mer att ta ut svängarna i vår matlagning. Ett centralt redskap i matlagningen är kniven. Men om den ska hållas vass och ha ett långt liv behöver du tänka på en del saker.

Magnus Sundqvist är produktansvarig på familjeföretaget Sundqvist som säljer köksutrustning. Han ger en hel del tips på vad du ska göra och vad du inte ska göra med din kniv.

Vårda kökskniven

Magnus Sundqvist menar att en bra kniv som vårdas på rätt sätt kan leva vidare i flera generationer.

– Jag har fått in knivar från 80-talet som jag slipat och det finns fortfarande mycket stål kvar på dem.

Han konstaterar att knivens kvalitet från början förstås också påverkar livslängden.

– Det är bättre att köpa en riktigt bra kniv istället för ett helt knivset för samma summa. Sedan kan du kanske köpa en kniv om året tills du har allt du behöver.

Läs också: Rengöra ugn – bästa tipsen

Tar hand om dina köksknivar:

 Rätt underlag är a och o när det kommer till att vårda dina köksknivar.
Rätt underlag är a och o när det kommer till att vårda dina köksknivar. FOTO: Istock

Förvara kniven rätt

Det vanligaste felet som många gör är att låta kniven ligga i en låda tillsammans med stekspadar och andra knivar. Dels är det farligt när du ska ta upp en vass kniv, dels gör det knivarna slöa betydligt fortare.

– Jag rekommenderar att du använder en magnetlist på väggen eller ett knivställ på diskbänken. Men välj då en list med stark magnet, kniven får absolut inte kunna lossna från listen. Och ska du ha ett knivställ är det viktigt att det går att ta isär och göra rent, säger Magnus Sundqvist.

Diska inte kniven i maskin

– Det är viktigt att kniven görs ren när du är färdig med den. Annars kan det lätt bli rostangrepp på den. Rester från citron eller lime är särskilt elaka mot kniven. Kniven tål alla rengöringsmedel som dina händer tål, men diska inte dina knivar i diskmaskinen. Då blir de snabbt slöare, säger Magnus Sundqvist.

Använd rätt underlag

– En enkel regel är att allt av trä och plast är bra. Undvik skärbrädor av glas eller sten och andra riktigt hårda materiel för de förstör kniven.

Skär inte frusna matvaror

– En vass kniv klarar det mesta, men se till att inte skära i ben eller sådant som är fruset. Det gör också kniven sämre ganska snabbt. Om du måste skära i något fruset är det viktigt att du tar det väldigt försiktigt.

Håll kniven skarp

– Även en bra kniv blir mindre vass efter ett tag. Det finns underhållsverktyg för mellan 500 och 1 000 kronor som är bra. Det håller kniven vass i ett par år. Se till att slipen är av samma varumärke som kniven, säger Magnus Sundqvist.

– Efter ett par år behöver sedan kniven slipas på riktigt. Då kan man lämna in den eller lära sig att göra det själv. Det är inte så svårt, men är tidskrävande och kräver en del kunskap. Man ska inte förvänta sig att det går på fem minuter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen