Förbered ditt gamla hus för vintern!
Ditt gamla hus kan bli energismart utan att förlora charmen.
Sara Thyselius och Robert Danielsson är experter på äldre hus. Här delar de med sig av sina bästa tips inför en utmanande vinter.
Vintern är här, energikrisen pågår för fullt med rekordhöga priser och många husägare känner en påtaglig stress. Även om du bor i ett äldre hus finns det mycket du kan göra.
Lösningarna är många, från enklare husmorsknep till mer högteknologiska lösningar.
Jaga många små energitjuvar
Gå ett varv i bostaden och se vilken elutrustning som står på. Även avstängda apparater drar ström i standby-läge. För att undersöka vad som drar ström kan man köpa en liten elmätare som tillfälligt sätts i uttaget till exempelvis TV:n. På elmätarens display ser man elförbrukningen. Sedan kan man till exempel sätta ett grenuttag med strömbrytare för att stänga av utrustning som drar ström när den inte används.
Vad är det för ljuskällor i lamporna? En ljuskälla ska generera ljus, inte värme. Byt till lågenergilampor och sätt timer så att belysningen bara är på när och där den behövs.
Kontrollera hur kyl och frys mår, vilken temperatur de håller och hur mycket ström de drar. Frosta av frysen och städa baksidan av kylskåpet där kylelementet sitter. Har du en gammal frysbox i garaget kanske den kan stängas av?
Skyll inte på fönstren.
En vanligt förekommande tro är att fönstren är den största källan till värmeläckage och att de måste bytas ut mot nya. Större energislukare är i stället ventilation, tak och grund.
Börja med att kontrollera att fönsterlisterna är i gott skick och sitter rätt. Byt till nya annars.
Mycket av värmeförlusten går ut naturligt via ventilation och skorsten men det får inte bli för mycket. Genom att flödesmäta luftflödena går det att kontrollera att man inte förlorar för mycket värme den vägen.
Om huset är dåligt isolerat kan en kallställning av ovanvåningen vara ett sätt att skapa en mindre yta att värma upp. Kontrollera då att dörrar i trapphus förses med tätningslister. En vanlig bov är också att dörrar till oisolerade kattvindar släpper ut värme.
Tänk också på att äldre dörrar och verandadörrar normalt sett är sämre isolerade. Ett sätt att öka prestandan på dessa dörrar är att skapa en värmesluss genom att montera tillfälliga innerdörrar, hänga upp ett tjockare tygstycke eller en tung gardin framför dörrarna. Man kan även komplettera med “dragstoppare” för att hindra kyla vid tröskeln.
Låt huset (och människorna) andas!
Det är lätt att svepas med i energi-stressen och isolera och täta allt som går men överdrifter kan ge risk för dålig luft och mögel.
Det finns olika typer av grunder, till exempel torpargrund, krypgrund och plintgrund. Varje typ av grund bör hantera olika. Läs på om vilken grund du har och hur den mår bäst under vintern. De är lätt att förivra sig och stänga alla ventiler och på det sättet kapsla in fuktig luft som kan skapa mögel.
Om man vill kan man använda en fuktmätare för att hålla koll och reglera ventilationen efter fukthalten i grunden. Man strävar efter att hålla en relativ luftfuktighet under 70 procent.
Säkra innan du eldar
Det är klokt att se över eldstäderna inför den kallare säsongen så att de är ordentligt sotade och fungerar som de ska. Eldar man oftare får man sota oftare annars kan det finnas risk för soteld.
Olika eldstäder såsom kakelugnar, vedspisar, kassetter eller öppna eldstäder fordrar att man eldar “på rätt sätt” för den typen av eldstad.
Läs på och lär dig vad som är bäst för just din typ av eldstad.
Var också noga med säkerheten kring eld! Lämna aldrig elden oövervakad och se till att det finns ordentlig släckningsutrustning och fungerande brandvarnare! Viss ved, till exempel gran, knäpper och sprätter mer än andra sorter och en gnista kan lätt fara iväg.
Spara med kallställning
Ytterligare ett sätt att spara energi är att kallställa hela eller delar av ett hus som inte används. Det handlar då om att sänka temperaturen till lägsta möjliga eller stänga av den helt.
Om man stänger av värmen helt behöver man se över alla ledningar och behållare som innehåller vatten såsom radiatorslingan, toaletten, varmvattenberedaren, hydroforen med mera. Om vatten finns kvar i dem kan is bildas som skadar rören.
Därför måste antingen vattnet tömmas och/eller fylla med miljövänlig frostskyddsvätska. Använd inte glykol, det är giftigt.
Om man kallställer ett rum eller en övervåning i ett hus behöver man se till att värmen respektive kylan håller sig på rätt ställen. Man kan lägga ihoprullade mattor för att stoppa draget vid trösklarna samt hänga textilier över dörrarna.
Glöm inte att titta till utrymmet ibland så att allt är i sin ordning, att rören är hela, inga gnagare har saboterat isoleringen och att ingen oönskad fukt finns i utrymmet.
Läs också: Köpa ödehus – 4 dolda kostnader
Checklista för vintern
- Dela in huset i klimatzoner.
- Sänk inomhustemperaturen över lag.
- Ställ ned temperaturen ytterligare när rummen inte används.
- Kallställ vid behov.
- Spara på varmvattnet!
- Montera snålspolande munstycken till kranarna.
- Välj en snålspolande inställning på duschmunstycket och skippa takduschen. Utmana familjemedlemmarna att kapa 2 minuter på duschtiden.
- Tvätta och diska färre och större lass, inga halvfulla maskiner.
- Kontrollera att isoleringen på värmeledningsrören är hela och på plats:
- Håll efter underhållet på fönstren :
- Se över tätningslisterna i dörrar och fönster.
- Använd textiler. Gardiner för fönstren nattetid. Tjocka textilier framför dörrar. Ihoprullade mattor vid trösklarna för att minska kalldrag.
- Klä på dig ett lager till- en varm tröja, en scarf och tofflor med ordentliga isolerande sulor av till exempel fårskinn, kork eller filt värmer gott.
- Årets julklapp kanske kan bli en extra filt i soffan eller fåtöljen?
Ta hjälp av ett proffs
För att kontrollera var luften eller värmen försvinner ut kan man ta hjälp av ett proffs som kan mäta med en luftmätare eller IR-kamera.
Det finns även enklare modeller att köpa eller hyra om du vill kontrollera själv.
Lär mer om energi i gamla hus
Landsbygdsdröm: Här har Robert Danielsson samlat sin erfarenheter av ödehus. Här finns bland annat beskrivningar av olika typer av hudgrunder.
Ödehus – från ruckel till pärla. Bok av Robert Danielsson. Utgiven på Nielsen & Norén Förlag.
Gysinge: Här finns fakta om att elda i kakelugn och vedspis på ett säkert sätt.
MSB: Här finns information om brandsäkerhet hemma. Under fliken publikationer hittar du broschyren ”Umgås och trivs framför brasan”.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.