Plastgran eller riktig julgran? Här är bästa valet för miljön
Om du drömmer om en grön jul är plastgranen inget för dig. Ur hållbarhetssynpunkt är den en riktig miljöbov som fraktas långt och ofta innehåller giftiga ämnen.
Jakten på den perfekta granen är en del av julmagin. Men även om en plastgran kan kännas bekväm så är det betydligt bättre för miljön att välja en riktig gran. En plastgran fraktas långt och kan innehålla giftiga ämnen, enligt Naturskyddsföreningen.
Plastgranen innehåller PVC
De flesta plastgranar görs av PVC-plast, som ofta innehåller både mjukgörande ftalater och flamskyddsmedel. Dessa båda ämnen riskerar i vissa fall att vara hormonstörande, beteendestörande och de har till och med kopplats samman med ökad risk för cancer.
Läs också: Så återvinner du granen smartast
Enligt Kemikalieinspektionen bör vi helst undvika flamskyddsmedel. Något som har visat sig lättare sagt än gjort, då det i dag finns över hundra olika sorters flamskyddsmedel på marknaden. Någon helhetsbild av vilka som faktiskt används i Sverige finns inte. En rad flamskyddsmedel är svåra att bryta ned och kommer således att finnas kvar i naturen länge. Det betyder att de kan färdas långa vägar i luften eller vattnet för att sedan hamna på ställen långt från spridningskällan.
Ftalater hittats i isbjörnar
Spår av mjukgörande ftalater har hittats i isbjörnar. I somras röstade EU:s medlemsländer om att förbjuda en av ftalaterna, DEHP, men exakt datum när förbudet börjar gälla är inte fastställt, skriver Kemikalieinspektionen.
Läs också: Så får du granen att överleva hela julen
Samtidigt är DEHP den vanligast använda ftalaten i Asien. Om granen är gjord utanför EU finns det alltså trots det kommande EU-förbudet en risk att du köper hem en DEHP-gran, enligt Naturskyddsföreningen.
Plastgran eller riktig gran
Även om du använder din plastgran i många år blir den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – ändå större än med en vanlig gran. Vid valet av gran är det bra att, i den mån det är möjligt, välja en svensk gran som är odlad så nära du bor som möjligt.
Källor: Naturskyddsföreningen, Kemikalieinspektionen
Läs också: Ta in granen och välkomna 10 000 småkryp
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.