Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 november 2019

5 orsaker till att ditt kylskåp låter konstigt

Blir du galen på ditt högljudda kylskåp? Här är fem orsaker till att kylskåpet låter – som du själv kan åtgärda!

 Det brummar, droppar, låter och har sig. När kylskåpet trilskas kan det vara svårt att veta vad oljudet beror på. Här är 5 möjliga orsaker till att ditt kylskåp låter.
Det brummar, droppar, låter och har sig. När kylskåpet trilskas kan det vara svårt att veta vad oljudet beror på. Här är 5 möjliga orsaker till att ditt kylskåp låter. FOTO: Istock

Brukar ditt kylskåp brumma i gång på högsta volym i tid och otid? Eller ge ifrån sig andra störande ljud som knackningar, gurglingar eller pip?

Normala driftsljud

De flesta är helt normala driftsljud från kylskåpets kompressor som slår på och av med hjälp av en termostat. Eller från kylmedlet som pumpas runt i systemet.

Men när kylskåpet börjar låta extra mycket, kan det vara tecken på problem.

Läs också: 7 vanliga kylskåpsmissar – och så undviker du dem

5 orsaker till att ditt kylskåp låter extra mycket

1. Kylskåpet står ostadigt

Om kylskåpet står på ett ojämnt och instabilt underlag kan det börja låta mer, ofta vibrations- och skakljud. Justera och skruva till kylskåpets ”fötter” så att de står jämnt.

2. Kylskåpsdörren sluter inte tätt

Om kylens dörr inte sluter tätt måste kompressorn och kylsystemet jobba både hårdare och längre för att hålla kylan. Kan bero på att tätningslisten måste rengöras eller bytas ut.

3. Stopp i kylskåpets ”avlopp”

Längst in i kylskåpet finns ett litet dräneringshål där avfrostningsvattnet ska rinna ned i en behållare på baksidan. Där avdunstar det av värmen från kompressorn. Om matrester täpper till systemet för avrinning kan vatten i värsta fall läcka ut på kompressorn som bli ansträngd och börjar låta högt.

4. Kylskåpet står för nära en vägg

Om kylskåpet står för nära väggen/väggarna kan vibrationer från kompressorn sprida sig till och förstärka kylskåpets ljud. Att flytta ut det några centimeter minskar ljudet mätbart.

5. Kylskåpet är dammigt

När kompressorn på kylskåpets baksida blir dammig måste den arbeta hårdare och hörs därmed mer. Att 1-2 gånger per år dammsuga baksidan av kylskåpet är en effektiv åtgärd.

Källor:Electrolux, Tretti.se, leasy.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen