Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 13 april 2022

Måla trappan - steg för steg

Bara en väg upp eller husets vackraste smycke? Skillnaden kan vara en burk färg. Så här målar du en trätrappa inomhus.

Vi glömmer dem ofta, husens magiska vägar mellan uppe och nere. Trappans funktion är naturligtvis viktigast, den ska vara rätt doserad, räcket ska vara stadigt och stegen får inte vara halkiga.

Det vi ofta glömmer är hur vackra de är. En gammal trätrappa där stegen lämnat spår kan vara vacker som den är. Där kan det räcka med att fräscha upp sättstegen eller vangstycket.

Andra trappor mår bäst av en ommålning från början till slut.

Välj en färg anpassad för golv och följ tillverkarens anvisningar. Ta tid på dig när du väljer kulör och utgå från om du vill att trappan ska smälta in eller bryta av färgmässigt.

Sedan börjar det roliga.

Måla trappa – steg för steg

Underarbetet är viktigast. Så här målar du en trätrappa.

1. Börja med rengöring. Tvätta med målartvätt, skrapa bort lös färg och slipa målade ytor. Spackla hål och gropar och torka bort allt slipdamm. Om ytan är omålad måste kvistar förseglas med kvisttlack.Läs också: Så målar du huset med linoljefärg

2. Skydda ytor som inte ska målas. Sätt målartejp mot angränsande ytor och täck golvet nedanför trappan med papp. Sätt också tejpkryss på vartannat steg, du kommer inte att ångra dig.

3. Måla vangstycken, sättsteg och de plansteg som saknar kryss. De kryssade kan du gå på medan det torkar. Måla först närmast alla kanter med en pensel och rolla emellan med miniroller. Vill du ha en slät yta stryks den rollade ytan efter med en pensel.

4. Låt torka. Flytta sedan kryssen till de steg du redan målat och fortsätt jobbet. Måla så många varv som det sttår på färgburken.

Smarta trix för trappen

Kontrast i rätt ordning: Har du kontrasterande färger på trappans delar är det lättare att få ett snyggt resultat om den ljusa färgen målas först och den mörka efter.

Försiktig med limmet: Gamla trappor med limmade heltäckningsmattor kan ha limmats med asbetshaltigt lim. Särskilt vaksam ska man vara när mattan satts före 1970-talet. Ta gärna ett prov och skicka in till analys innan du börjar riva.

Glöm inte ljuset: Om nattlampor behövs någonstans så är det i trappen. Kika gärna på enkla, flyttbara led-lampor.

Enkelt med två färger: Färg gjord speciellt för golv kan ha en tendens att rinna. En vanlig snickerifärg till sättstegen gör det lättare att få bra resultat.

Tänk städvänligt: Välj en färg som klarar lite damm. Alltså varken kritvitt eller väldigt mörkt, det visar upp allt!

Koll på trapptermerna

Plansteg = De steg du sätter fötterna på.

Sättsteg = Den vertikala ytan mellan planstegen.

Vangstycke = Sidostycket som håller stegen på plats.

Avsats = Ett bredare steg som används när trappan byter riktning.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen