Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 7 november 2019

Miljövänliga ljus – så väljer du rätt

När höstmörkret kryper sig på bidrar tända värmeljus med en riktig mysfaktor. Men tänk på att många sorter har en negativ miljöpåverkan. Här är några råd att ha med sig nästa gång du ska köpa värmeljus!

 Svanenmärkta värmeljus är det bästa miljövalet.
Svanenmärkta värmeljus är det bästa miljövalet. FOTO: iStock

I Sverige eldar vi upp 300 miljoner (!) värmeljus per år. I höstmörkret kan det gå åt många värmeljus, som vi fyndar i storpack till billiga priser på Ikea eller i mataffären. Men dessvärre är många sorter inte vidare bra för miljön.

Här reder vi ut vilka värmeljus som är snälla mot miljön och inte.

Det här är stearin – animaliskt eller vegetabiliskt fett

Stearin tillverkas främst av talg, alltså animaliskt fett. Dock kommer det alltid från slaktavfall som annars skulle slängas. Det är ett bra sätt att ta hand om jordens resurser. Därför kan ljus av hundra procent stearin med animaliskt fett vara ett bra val. Det går däremot bort för veganer.

Det finns också stearin som tillverkas av vegetabiliskt fett – till exempel palmolja, vilket är en problematisk råvara. I samband med produktionen av palmolja sker avverkning av regnskog i stor utsträckning för att anlägga oljepalmsplantager. Certifierad palmolja är ett bättre alternativ, men delar av problematiken kvarstår.

Läs också: Palmolja – därför bör du undvika den

Paraffin i ljus

Paraffin är i princip en härdad variant av vaselin, som tillverkas av biprodukter från raffineringen av råolja. Det är alltså en fossil råvara, som liksom olja har mycket negativa miljöeffekter. Paraffin har lägre smältpunkt än stearin, vilket innebär att ljuset kan smälta och ändra form om det står i till exempel ett soldränkt fönster. Paraffin anses också vara mer brandfarligt eftersom det tänder snabbare.

Vaxljus – olika varianter

Bivax i ljus

 Varje år när biodlare skördar honung smälts binas gamla vaxbyggen ner och renas. Bina får rent i kupan och vi kan få fina ljus.
Varje år när biodlare skördar honung smälts binas gamla vaxbyggen ner och renas. Bina får rent i kupan och vi kan få fina ljus. FOTO: iStock

Vid tillverkning av bivaxljus används ofta bivax som blivit över vid slungning av honung. Det är därmed ett hållbart val som dessutom har en längre brinntid än exempelvis stearin- eller paraffinljus.

Nackdelen är att priset ofta är betydligt högre än vanliga värmeljus.

Rapsvax

Ett annat bra miljöval är ljus tillverkade av rapsvax. Råvaran kommer ofta från norra Europa och kräver därför inga långa transportvägar, men det finns också värmeljus i handeln där vaxet kommer från svenska rapsodlare. Läs noga på förpackningen.

Sojavax

Värmeljus av sojavax börjar bli ett allt mer populärt alternativ. Vaxet består stelnad sojaolja, som utvinns ur sojabönan. Men det är en knepig och omdiskuterad råvara. Sojaproduktionen i sig kräver små resurser och har en låg klimatpåverkan men problematiken liknar den för palmolja. Det finns därmed bättre alternativ att satsa på.

Om du köper ljus med sojavax i, läs innehållsförteckningen noga då det ibland blandas ut med paraffin.

Ljusbringare med olja

Om du vill återanvända dina ljus går det att köpa speciella ljusbringare som brinner på vanliga vegetabiliska matoljor, exempelvis raps-,solros- eller olivolja. Det här är ett fossilfritt och miljösmart val. Välj däremot bort klassiska lampoljor som ofta består av paraffin.

Värmeljushållare i glas

Ett annat sätt att undvika aluminiumkopparna är värmeljus med refillfunktion. De kan till exempel ha en glaskopp istället för aluminiumhölje.

Så skadas inomhusluften

Det har cirkulerat en del rön om att eldning av paraffin har skadliga effekter på luftkvaliteten. Norska Folkhälsoinstitutet varnade till exempel 2014 för att användandet av paraffinljus försämrar inomhusluften till den grad att det är jämförbart med passiv rökning.

Alla sorters ljus ger upphov till gaser och småpartiklar som är mer eller mindre skadliga för hälsan. För att försäkra dig om att ljusen har så liten inverkan på inomhusluften som möjligt kan du köpa ljus som är märkta med Svanen. Även bivaxljus är ett bra val för hälsan och brukar uppskattas av allergiker och astmatiker.

Miljömärkta värmeljus

Enligt Svanen kan scenariot att alla svenska konsumenter övergår från paraffinljus till Svanenmärkta stearinljus minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna. Svanenmärkta ljus får fortfarande innehålla paraffin, men i väldigt liten mängd. Det finns gott om Svanenmärkta ljus att köpa i svenska butiker.

Återvinning av värmeljus

Många värmeljus kommer i en kopp gjord av aluminium. Produktionen av aluminium kräver stora mängder energi, därför är det värdefull råvara som man alltid ska ta hand om.

Här kan du läsa om hur värmeljus ska återvinnas!

Sammanfattning – leta efter det här:

  • Vaxljus – bivax, rapsvax (helst med ursprung från Sverige)
  • Stearinljus av animaliskt fett
  • Svanenmärkta ljus
  • Ljusbringare som brinner på vegetabilisk olja
  • Ljus med refillkoppar i glas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen