Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 7 november 2019

Miljövänliga värmeljus – så undviker du palmolja och paraffin

När höstmörkret kryper sig på bidrar tända värmeljus med en riktig mysfaktor. Men tänk på att många sorter har en negativ miljöpåverkan. Här är några råd att ha med sig nästa gång du ska köpa värmeljus!

 Svanenmärkta värmeljus är det bästa miljövalet.
Svanenmärkta värmeljus är det bästa miljövalet. FOTO: iStock

I Sverige eldar vi upp 300 miljoner (!) värmeljus per år. I höstmörkret kan det gå åt många värmeljus, som vi fyndar i storpack till billiga priser på Ikea eller i mataffären. Men dessvärre är många sorter inte vidare bra för miljön.

Här reder vi ut vilka värmeljus som är snälla mot miljön och inte.

Det här är stearin

Stearin tillverkas främst av talg, alltså animaliskt fett. Liljeholmens stearinljus är exempel på en produkt som tillverkas av animaliskt fett, dock kommer det alltid från slaktavfall som annars skulle slängas. Det är ett bra sätt att ta hand om jordens resurser, men går bort för veganer.

Det finns också stearin som tillverkas av vegetabiliskt fett – till exempel palmolja, vilket är en problematisk råvara. I samband med produktionen av palmolja sker avverkning av regnskog i stor utsträckning för att anlägga oljepalmsplantager. Även om palmoljan är certifierad finns liknande problematik.

Läs också: Palmolja – därför bör du undvika den

Paraffin i ljus

Paraffin är i princip en härdad variant av vaselin, som tillverkas av biprodukter från raffineringen av råolja. Det är alltså en fossil råvara, som liksom olja har mycket negativa miljöeffekter. Paraffin har lägre smältpunkt än stearin, vilket innebär att ljuset kan smälta och ändra form om det står i till exempel ett soldränkt fönster. Paraffin anses också vara mer brandfarligt eftersom det tänder snabbare.

Värmeljus med paraffin

  • Ica Värmeljus (ej Selection)
  • Ikea Glimma
  • Hemtex Stora värmeljus
  • Coop Stora värmeljus (innehåller dessutom palmolja)

Bivax i ljus

 Varje år när biodlare skördar honung smälts binas gamla vaxbyggen ner och renas. Bina får rent i kupan och vi kan få fina ljus.
Varje år när biodlare skördar honung smälts binas gamla vaxbyggen ner och renas. Bina får rent i kupan och vi kan få fina ljus. FOTO: iStock

Bivaxljus sprider en härlig doft och har längre brinntid än alla de andra vaxsorterna. Bivax är därmed ett mycket hållbart val – nackdelen är att priset ofta är betydligt högre än vanliga värmeljus.

Rapsvax

Ett annat bra miljöval är ljus tillverkade av rapsvax. Råvaran kommer ofta från norra Europa och kräver därför inga långa transportvägar. Axfood, som äger bland annat Hemköp och Willys, lanserade 2108 värmeljus av rapsvax under det egna märket Fixa. Rapsvax är dock lite mer svårhanterligt, det krävs till exempel en tjockare veke för att få ljuset att brinna bra.

Så skadas inomhusluften

Det har cirkulerat en del rön om att eldning av paraffin har skadliga effekter på luftkvaliteten. Norska Folkhälsoinstitutet varnade till exempel 2014 för att användandet av paraffinljus försämrar inomhusluften till den grad att det är jämförbart med passiv rökning.

Alla sorters ljus ger upphov till gaser och småpartiklar som är mer eller mindre skadliga för hälsan. För att försäkra dig om att ljusen har så liten inverkan på inomhusluften som möjligt kan du köpa ljus som är märkta med Svanen.

Läs också: Ta bort stearin – så gör du

Miljömärkta värmeljus

Enligt Svanen kan scenariot att alla svenska konsumenter övergår från paraffinljus till Svanenmärkta stearinljus minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna. Svanenmärkta ljus får fortfarande innehålla paraffin, men i väldigt liten mängd. Det finns gott om Svanenmärkta ljus att köpa i svenska butiker.

Värmeljushållare i glas

Det går dessutom att undvika aluminiumkopparna genom att välja värmeljus med refillfunktion. De kan till exempel ha en glaskopp istället för aluminiumhölje och utbytbara ljus.

Återvinning av värmeljus

Många värmeljus kommer i en kopp gjord av aluminium. Produktionen av aluminium kräver stora mängder energi, därför är det värdefull råvara som man alltid ska ta hand om. Tänk dock på att vekhållaren, som är gjord i järn, ska återvinnas separat!

Här kan du läsa om hur värmeljus ska återvinnas!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen