Nu kommer nästa generation av ekobyar
Energipositiva hus, permakultur och självlärande tekniska system är några komponenter i framtidens självförsörjande byar. Nederländska ReGen Villages vill bygga nästa generation av ekobyar för gemene man – även i Sverige.
I en ReGen Village bor 200–300 hushåll på 20 hektar mark nära naturen. De säljer sitt överskott av grönsaker, ägg och fisk. Många jobbar hemifrån och en bilpool gör det lätt att ta sig till närmaste större ort.
Bo i samklang med naturen
Byn är självförsörjande på vatten och förnybar energi. Så mycket som möjligt av avfallet tas tillvara, exempelvis till djuren och odlingarna. Det finns också gemensamma ytor och aktiviteter som matlagning, barnpassning och innovationslabbar.
– Man kommer att bo i samklang med naturen och andra människor, säger Mats Eliasson, företagets Sverigechef.
Läs också: De byggde drömhuset med halm och lera
Beskrivs som ”Ekobyarnas Tesla”
Idén kläcktes för fem år sedan av entreprenören James Ehrlich i USA:s Silicon Valley. Mats Eliasson beskriver ReGen Villages som ”ekobyarnas Tesla” och nämner bland annat sensorer, artificiell intelligens och självlärande digitala system. Olika tekniker testas och patenteras nu i samarbete med stora företag och lärosäten.
Varför behövs då den här typen av byar? Mats Eliasson menar att samhället håller på att bli mer sårbart. Han tycker att vi behöver bli mer självförsörjande på bland annat el och mat.
Studenter ifrågasätter projektet
Land möter Sverigechefen i samband med ett föredrag på SLU i Alnarp. Intresset är så stort att sittplatserna inte räcker till. Men det kommer också kritiska frågor från studenterna. Flera undrar om högteknologi verkligen är så hållbart.
– Vi förbrukar ganska mycket energi i onödan i dag och återanvänder inte till exempel värmeenergi. I ReGen Villages kommer vi bland annat att lagra värme i marken, svarar Mats Eliasson.
Han betonar att det inte handlar om teknik för teknikens skull utan bara som ett stöd.
Ekobyar för gemene man
Byarna ska i första hand härma naturen genom metoder som permakultur, hållbar odling, och så kallad biomimik.
– Kan vi till exempel bygga så att det finns en lutning kan vi använda gravitation för att vatten och annat ska flöda.
På vilka sätt är era byar bättre än dagens ekobyar?
– En stor fördel är att du inte ska behöva vara fullt ut ekofrälst eller ingenjör. Det finns en serviceorganisation som ansvarar för driften. Det här ska vara för gemene man. Om man har tid och möjlighet ska man kunna bidra men man behöver inte göra det.
Läs också: Familjen lever sitt drömliv på släktgården från 1600-talet
Svenska kommuner intresserade
Det senaste året har företaget pratat med flera kommuner och markägare om att köpa mark i Sverige. Samtal pågår med Lund, Malmö, Eslöv och Skurup. Även Karlskrona, Umeå, Sigtuna, Nacka och Vallentuna har visat intresse. Men ännu finns inga avtal och det går inte att säga när den första svenska byn kan stå klar.
Långdraget att få tillstånd
– Från det att vi får byggnadstillstånd till första inflyttning tror jag att ett och ett halvt år till två år är rimligt. Men det är väldigt svårt att säga hur lång tid det tar att komma till den punkten. Jag trodde det skulle gå fortare. Det är lite frustrerande, säger Mats Eliasson.
Däremot är företagets första by på gång i Almere i Nederländerna. Om allt går som planerat kan de första familjerna flytta in i slutet av nästa år.