Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 mars 2019

Nu kommer nästa generation av ekobyar

Energipositiva hus, permakultur och självlärande tekniska system är några komponenter i framtidens självförsörjande byar. Nederländska ReGen Villages vill bygga nästa generation av ekobyar för gemene man – även i Sverige.

 Över 3 000 personer står på kö till de första 200 husen som ska byggas i Almere i Nederländerna.
Över 3 000 personer står på kö till de första 200 husen som ska byggas i Almere i Nederländerna. FOTO: Illustration: ReGen Villages

I en ReGen Village bor 200–300 hushåll på 20 hektar mark nära naturen. De säljer sitt överskott av grönsaker, ägg och fisk. Många jobbar hemifrån och en bilpool gör det lätt att ta sig till närmaste större ort.

Bo i samklang med naturen

Byn är självförsörjande på vatten och förnybar energi. Så mycket som möjligt av avfallet tas tillvara, exempelvis till djuren och odlingarna. Det finns också gemensamma ytor och aktiviteter som matlagning, barnpassning och innovationslabbar.

– Man kommer att bo i samklang med naturen och andra människor, säger Mats Eliasson, företagets Sverigechef.

Läs också: De byggde drömhuset med halm och lera

Beskrivs som ”Ekobyarnas Tesla”

 ”Jag vill bo någonstans där jag har kontroll över hur olika system fungerar. I vårt land fungerar det bra men det kan snart komma en tid då det börjar hacka”, säger Mats Eliasson och nämner SVT:s program Nedsläckt land som en varningsklocka.
”Jag vill bo någonstans där jag har kontroll över hur olika system fungerar. I vårt land fungerar det bra men det kan snart komma en tid då det börjar hacka”, säger Mats Eliasson och nämner SVT:s program Nedsläckt land som en varningsklocka. FOTO: Abigail Sykes

Idén kläcktes för fem år sedan av entreprenören James Ehrlich i USA:s Silicon Valley. Mats Eliasson beskriver ReGen Villages som ”ekobyarnas Tesla” och nämner bland annat sensorer, artificiell intelligens och självlärande digitala system. Olika tekniker testas och patenteras nu i samarbete med stora företag och lärosäten.

Varför behövs då den här typen av byar? Mats Eliasson menar att samhället håller på att bli mer sårbart. Han tycker att vi behöver bli mer självförsörjande på bland annat el och mat.

Studenter ifrågasätter projektet

Land möter Sverigechefen i samband med ett föredrag på SLU i Alnarp. Intresset är så stort att sittplatserna inte räcker till. Men det kommer också kritiska frågor från studenterna. Flera undrar om högteknologi verkligen är så hållbart.

– Vi förbrukar ganska mycket energi i onödan i dag och återanvänder inte till exempel värmeenergi. I ReGen Villages kommer vi bland annat att lagra värme i marken, svarar Mats Eliasson.

Han betonar att det inte handlar om teknik för teknikens skull utan bara som ett stöd.

 Husen i byarna kan bli både närproducerade, koldioxidpositiva och biologiskt nedbrytbara. Företaget har nämligen ett samarbete med det lundensiska företaget Ekolution som tillverkar Sveriges första prefabricerade huskroppar – av hampa.
Husen i byarna kan bli både närproducerade, koldioxidpositiva och biologiskt nedbrytbara. Företaget har nämligen ett samarbete med det lundensiska företaget Ekolution som tillverkar Sveriges första prefabricerade huskroppar – av hampa. FOTO: Illustration: ReGen Villages

Ekobyar för gemene man

Byarna ska i första hand härma naturen genom metoder som permakultur, hållbar odling, och så kallad biomimik.

– Kan vi till exempel bygga så att det finns en lutning kan vi använda gravitation för att vatten och annat ska flöda.

På vilka sätt är era byar bättre än dagens ekobyar?

– En stor fördel är att du inte ska behöva vara fullt ut ekofrälst eller ingenjör. Det finns en serviceorganisation som ansvarar för driften. Det här ska vara för gemene man. Om man har tid och möjlighet ska man kunna bidra men man behöver inte göra det.

Läs också: Familjen lever sitt drömliv på släktgården från 1600-talet

Svenska kommuner intresserade

Det senaste året har företaget pratat med flera kommuner och markägare om att köpa mark i Sverige. Samtal pågår med Lund, Malmö, Eslöv och Skurup. Även Karlskrona, Umeå, Sigtuna, Nacka och Vallentuna har visat intresse. Men ännu finns inga avtal och det går inte att säga när den första svenska byn kan stå klar.

 ”Vad är det vi stoppar i oss? Man blir mörkrädd. Maten transporteras många mil och sedan slängs omkring en tredjedel”, säger Mats Eliasson, som tycker att det behövs en högre grad av lokal självförsörjning.
”Vad är det vi stoppar i oss? Man blir mörkrädd. Maten transporteras många mil och sedan slängs omkring en tredjedel”, säger Mats Eliasson, som tycker att det behövs en högre grad av lokal självförsörjning. FOTO: Illustration: ReGen Villages

Långdraget att få tillstånd

– Från det att vi får byggnadstillstånd till första inflyttning tror jag att ett och ett halvt år till två år är rimligt. Men det är väldigt svårt att säga hur lång tid det tar att komma till den punkten. Jag trodde det skulle gå fortare. Det är lite frustrerande, säger Mats Eliasson.

Däremot är företagets första by på gång i Almere i Nederländerna. Om allt går som planerat kan de första familjerna flytta in i slutet av nästa år.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen