Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 5 januari

Ny teknik spar energi i gammalt hus

Även riktigt gamla hus kan bli "smarta". Ödeshusexperten Sara Thyselius berättar om hur ny teknik spar energi i hennes 142 år gamla timmerhus.

 Inne i Sara Thyselius gamla timmerhus tickar ett modernt hjärta, en elektronisk styrenhet som håller energikostnaden nere.
Inne i Sara Thyselius gamla timmerhus tickar ett modernt hjärta, en elektronisk styrenhet som håller energikostnaden nere. FOTO: Robert Danielsson

Att ett nybyggt eller modernt hus går att effektivisera kan vi nog tänka oss men det går att göra våra gamla hus “smarta” också.

Som husägare och teknikintresserad kvinna får jag många nyfikna frågor om hur jag gjort i mitt gamla hus. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter.

När inomhustemperaturen är sänkt, dörrar stängda, onödiga apparater och lampor är avstängda, kan man då göra något mer?

Det beror lite på vilken uppvärmningskälla och elavtal huset har.

Läs också: Förbered ditt gamla hus för vintern

Spara och säkra ner

Om man har ett fast eller rörligt pris på sitt elavtal reducerar man sina elkostnader helt sonika genom att hålla nere elförbrukningen överlag.

Man kan också sträva efter att sprida sin elkonsumtion över dygnet och på så vis behöver inte allt dundra på samtidigt. Då kan man eventuellt klara av att gå ned en nivå på sin elnätsavgift för abonnemanget t.ex. från 25A till 20A och därmed spara en slant även där.

För att sprida sin användning finns en del knep. Disk- och tvättmaskiner som inte är allt för gamla har oftast en funktion där man kan välja att ställa in när maskinen ska starta eller sluta.

Elbilens laddning kan också schemaläggas via bilens och laddboxens appar. Även värmesystemen kan styras på lite olika sätt beroende på vilken värmekälla du har.

 I Tibber-appen ser Sara hur timpriset ligger just då. Det fasta priset syns intill som jämförelse.
I Tibber-appen ser Sara hur timpriset ligger just då. Det fasta priset syns intill som jämförelse.
 I appen syns husets aktuella temperaturer och elpriset som gäller just nu.
I appen syns husets aktuella temperaturer och elpriset som gäller just nu.

Styra med timpris

Men det finns ytterligare ett alternativ: timpris och smartstyrning. Det betyder att priset på el under ett dygn varierar; det är dyrare på dagarna när bland annat fabrikerna går för fullt och driver upp efterfrågan och billigare på nätterna när förbrukning och efterfrågan generellt sett går ned.

Det här kan man nyttja genom att i största möjliga mån flytta de stora energislukarna såsom uppvärmning, laddning av bilen, tvätt och disk till natten. På så vis konsumerar man mer el när den är billigare.

Även uppvärmningen kan styras smart. Gemensamt för de flesta elberoende värmesystem som t.ex. bergvärmepumpar, luft/vattenvärmepumpar, frånluftsvärmepump, elpanna eller fjärrvärme är att de antingen är “smarta” med internetuppkoppling och därmed kan ställas in för effektiv styrning, eller så kan man koppla in en “smart” styrenhet för att effektivisera.

Saras hus som exempel

 Fönstren är gamla men renoverade och tätade.
Fönstren är gamla men renoverade och tätade. FOTO: Sara Thyselius

Mitt gamla hus är byggt 1880 av liggande timmer utan ytterpanel med dörrar och fönster från när huset byggdes. De vackra gamla fönstren med munblåst glas har lösa innerbågar som förses med vadd och tätas med fönstertejp.

Dörrarna är gamla och vissa av dem har innerdörrar. De andra får isoleras med textil för att hålla kylan ute och värmen inne.

2018 genomgick huset en stor renovering där allt gammalt har behållits samtidigt som huset fick ny infrastruktur med bland annat vattenburen värme i radiatorer och golvvärme i den nya utbyggnaden.

Allt värms upp av en bergvärmepump med inbyggd varmvattenberedare. I huset finns också tre eldstäder som stödeldas i vid behov.

För att på effektivast möjliga sätt kunna värma huset har jag elavtal med timpris via Tibber. I Tibberappen kontrolleras husets hjärta och även elbilen.

Bergvärmepumpen är dessvärre inte “smart” med internetuppkoppling utan har kompletterats en smart styrenhet från Ngenic Tune. Sensorn är en liten diskret dosa monterad på en vägg i huset och den känner av temperaturen inomhus och styr sen bergvärmepumpen.

Sensorn skickar signal till bergvärmepumpen och gasar då på pumpen lite extra när elen är billigare och låter sen temperaturen i huset falla. Den håller hela tiden temperaturen inom ett komfortspann som jag ställt in till 17-22 grader. Spannet är inställd för att ge en upplevda känsla av att vara ungefär 18 grader.

Utnyttjar trögheten

 I köket värmer vedspisen med en kaminfläkt som sprider värmen.
I köket värmer vedspisen med en kaminfläkt som sprider värmen. FOTO: Sara Thyselius

Genom att värma extra och sen låta temperaturen falla lite nyttjar man då trögheten i värmesystemet trots att det inte finns någon ackumulatortank.

Den önskade upplevda temperaturen inomhus är också inställd så att huset ska vara kallare nattetid när vi sover samt om vi är bortresta.

Till detta har sovrummets element kompletterats med en smart termostat. I sovrummet vill jag ha ännu svalare än resten av huset både dag och natt, och då känner den smarta termostaten av sovrummets temperatur och justerar elementet efter inställningen för just det rummet. (Viktigt att dörren är stängd till sovrummet med andra ord!).

I min Tibber-app ser jag bl.a. timpriset på el och planerar långkok, och körningar av disk- och tvättmaskin. Jag kan även planera laddningen av bilen så att den är färdigladdad till ett önskat klockslag morgonen efter.

Då styrs och samspelar allt så att uppvärmningen, tvätt-/diskmaskiner och bilen jobbar tillsammans men inte för mycket på en gång så att de håller sig till de 20A huset är säkrat till. Smidigt!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen