Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 26 oktober 2020

Paula Edén bor i ett tinyhouse på 13 kvadrat

28-åriga Paula Edén sålde allt hon ägde och byggde sig ett hus på hjul för att kunna leva mitt i naturen. Nu bor hon utan el och vatten på 13 kvadratmeter och har precis vad hon önskar och behöver.

 Paula Edén vid sin rullande stuga på 13 kvadrat i en kohage utanför Tranås. Tipin (tältet fungerar som gäststuga.
Paula Edén vid sin rullande stuga på 13 kvadrat i en kohage utanför Tranås. Tipin (tältet fungerar som gäststuga. FOTO: Karin Wildheim

Lågan flämtar bakom glaset i fotogenlampan. Det sprakar i kaminen och värmen sprider sig snabbt i alla vrår. Paula Edén har krupit upp i den väggfasta soffan med en kopp ångande myntate medan regnet smattrar mot plåttaket.

– Jag har alltid varit intresserad av inredning och sätter gärna formen före funktionen. Det skiljer mig nog från många tiny house-byggare, som tänker mer praktiskt än estetiskt, säger Paula.

Byggt tinyhouse i naturmaterial

 Kökssoffa, bord och hylla, är platsbyggda av Paula och hennes pappa. Vadmalen har hon själv vävt och växtfärgat med krapprot och lökskal.
Kökssoffa, bord och hylla, är platsbyggda av Paula och hennes pappa. Vadmalen har hon själv vävt och växtfärgat med krapprot och lökskal. FOTO: Karin Wildheim

Hon har genomgående byggt med gedigna naturmaterial istället för cellplast och aluminium. Den dova färgskalan, naturmaterialen och de organiska formerna – tillsammans får de stugans enda rum att bli en del av den omgivande naturen. Här, i en skogsbacke i norra Småland, har Paula fått låna ett stycke mark av några bekanta att ställa upp sin rullande bostad på.

Läs också: Eliza och David älskar sitt liv på 25 kvadrat

 Vägen hem. Redan på 1700-talet låg det en stuga i Paulas glänta. Många har trampat vägen under körsbärsträden före henne.
Vägen hem. Redan på 1700-talet låg det en stuga i Paulas glänta. Många har trampat vägen under körsbärsträden före henne. FOTO: Karin Wildheim

Bonden har hjälpt till att dra lite extra elstängsel runt vagnen, pallkrageodlingen och eldplatsen för att hon ska slippa nyfikna mular ända inpå skinnet, panelen och grönkålsruskorna. Alltihop startade nog med Paulas natur- och friluftsintresse. Hon har vandrat mycket och gillar att bära allt hon behöver på ryggen. Den känslan ville hon ha med sig i resten av livet också.

Leva i tinyhouse med få ägodelar

 Diskbänken med fin utsikt över hagen och en stor plåtkanna fylld med vatten.
Diskbänken med fin utsikt över hagen och en stor plåtkanna fylld med vatten. FOTO: Karin Wildheim

Drömmen om att bo naturnära har hon haft länge – och ett hållbart och enkelt liv.

– Vill man leva nära naturen utan att ta ett stort huslån är det svårt att hitta alternativ men här kostar det mig nästan ingenting att bo. Jag äger mitt boende men behöver inte jobba heltid utan får tid för kreativa projekt och skogsvarande, säger hon.

Just enkelhet är ett nyckelord.

– Ju färre saker jag skaffar desto mindre har jag att sköta.

Off grid – utan vatten och el

 Kylskåpet. I den nedgrävda plastbacken på norrsidan ska det en riktig värmebölja till för att ta temperaturen över tio grader
Kylskåpet. I den nedgrävda plastbacken på norrsidan ska det en riktig värmebölja till för att ta temperaturen över tio grader FOTO: Karin Wildheim

I vagnen lever Paula off grid, det vill säga utan inkopplat vatten och el. Kylskåpet är en grop grävd på norrsidan, vattnet bärs från en gård 300 meter bort. Till disk och vattning samlar Paula regnvatten från taket och badat har hon gjort i sjön sedan i mars, då hon flyttade in. I backen bakom huset står ett dass.

– Att bygga huset tog ungefär ett halvår inklusive planering och materialsamlande. Paula och hennes pappa, som är träslöjdslärare, har hjälpts åt.

 Allt i ett. Under sovloftet ryms både kök och klädkammare.
Allt i ett. Under sovloftet ryms både kök och klädkammare. FOTO: Karin Wildheim

Omkring 70 procent av byggmaterialet är återbrukat. Paula lade ut en efterlysning på sociala medier om någon ville skänka begagnat material. När några släktingar skulle byta fasad på sin villa var hon snabbt där och tog tillvara på bräderna.

Läs också: Fredrik och Hanna rustade ”Glashuset” i jämtländska Ede

Byggt miljövänligt med åldrat virke

 Det räcker med en brasa på tre vedträn för att värma stugan. På det viset räcker vedförrådet länge.
Det räcker med en brasa på tre vedträn för att värma stugan. På det viset räcker vedförrådet länge. FOTO: Karin Wildheim

Underredet är en gammal båtvagn och mycket av inredningen är byggd av virke som blev över efter stormen Gudrun. Det har legat ute och åldrats till exakt det utseende Paula strävade efter.

Pärlsponten, linoljefärgen, tapeterna, kaminen och isoleringsskivorna av hoppressat tidningspapper har hon köpt nytt. Totalt har hon lagt runt 85 000 kronor på vagnen.

 Färgtonerna och materialvalen Paula inreder ger en förnimmelseav att inne är ute och ute är inne. ”Det ska se ut som en skog!”
Färgtonerna och materialvalen Paula inreder ger en förnimmelseav att inne är ute och ute är inne. ”Det ska se ut som en skog!” FOTO: Karin Wildheim

Hela bygget gick egentligen smidigt även om det tog tid att sätta sig in i miljövänligt byggande, konstruktion och diverse regler kring hus på hjul.

– Min far och hans snickerikunskaper var till stor hjälp under bygget, säger Paula.

En vanlig dag, när Paula inte behöver cykla de nio kilometrarna till deltidsjobbet på förskolan i Tranås, spenderar hon mesta tiden utomhus.

– Jag läser, plockar vilda växter, hittar en ny skogsslinga, hälsar på träden eller cyklar till sjön och badar, säger hon.

Eldar för att laga frukost

 Matlagningsmöjligheter och ljus kommer på köpet när Paula eldar för värme. Heta dagar är det utomhusmatlagning som gäller – eller rawfood.
Matlagningsmöjligheter och ljus kommer på köpet när Paula eldar för värme. Heta dagar är det utomhusmatlagning som gäller – eller rawfood. FOTO: Karin Wildheim

Men alla vardagssysslor tar ganska lång tid när man bor off grid. Bara för att kunna äta frukost behöver man tända en eld. Då brukar hon passa på att meditera medan gröten blir varm.

En liten solpanel lutad mot väggen förser mobilen med ström. Paula gillar att skriva och kolla på Instagram för att skapa kontakter med andra och få inspiration.

Får olika reaktioner

 Plastburkarna åkte ut med lägenhetslivet, gamla krympburkar av näver åkte in. De är perfekta att förvara torkade örter i.
Plastburkarna åkte ut med lägenhetslivet, gamla krympburkar av näver åkte in. De är perfekta att förvara torkade örter i. FOTO: Karin Wildheim

Drömmen är att med tiden hitta fler vagnboende att leva kollektivt tillsammans med.

Hon får mycket reaktioner på sin livsstil. Nästan alla är positiva till hennes val att bo litet och off grid i skogen.

– En del blir dock provocerade över att det finns människor som frivilligt väljer att leva så enkelt och omodernt. De menar att vägen till ett mer hållbart samhälle går via nya idéer och tekniska lösningar och ser på något vis ner på primitiviteten, säger Paula.

Vägen till ett hållbart liv

 Att vara utomhus är viktigt för Paula. När hon inte pysslar med odlingarna eller lagar mat på eldplatsen går hon ofta runt i skogen och bara är, eller sätter sig under ett träd och mediterar.
Att vara utomhus är viktigt för Paula. När hon inte pysslar med odlingarna eller lagar mat på eldplatsen går hon ofta runt i skogen och bara är, eller sätter sig under ett träd och mediterar. FOTO: Karin Wildheim

Själv tror hon att vägen till hållbarhet kan se olika ut för olika människor. Men hon tror att alla behöver ställa om och ifrågasätta sina liv och behov.

– Framför allt tror jag att vi på olika sätt behöver ta oss närmare naturen. Se oss som en del av naturen och inte som konsumenter, producenter av en resurs. Vi är natur, vi är jord. Det är ingenting som bara behöver räddas för en framtida generation utan det är vi som behöver räddas nu, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen