Paula Edén bor i ett tinyhouse på 13 kvadrat
28-åriga Paula Edén sålde allt hon ägde och byggde sig ett hus på hjul för att kunna leva mitt i naturen. Nu bor hon utan el och vatten på 13 kvadratmeter och har precis vad hon önskar och behöver.
Lågan flämtar bakom glaset i fotogenlampan. Det sprakar i kaminen och värmen sprider sig snabbt i alla vrår. Paula Edén har krupit upp i den väggfasta soffan med en kopp ångande myntate medan regnet smattrar mot plåttaket.
– Jag har alltid varit intresserad av inredning och sätter gärna formen före funktionen. Det skiljer mig nog från många tiny house-byggare, som tänker mer praktiskt än estetiskt, säger Paula.
Byggt tinyhouse i naturmaterial
Hon har genomgående byggt med gedigna naturmaterial istället för cellplast och aluminium. Den dova färgskalan, naturmaterialen och de organiska formerna – tillsammans får de stugans enda rum att bli en del av den omgivande naturen. Här, i en skogsbacke i norra Småland, har Paula fått låna ett stycke mark av några bekanta att ställa upp sin rullande bostad på.
Läs också: Eliza och David älskar sitt liv på 25 kvadrat
Bonden har hjälpt till att dra lite extra elstängsel runt vagnen, pallkrageodlingen och eldplatsen för att hon ska slippa nyfikna mular ända inpå skinnet, panelen och grönkålsruskorna. Alltihop startade nog med Paulas natur- och friluftsintresse. Hon har vandrat mycket och gillar att bära allt hon behöver på ryggen. Den känslan ville hon ha med sig i resten av livet också.
Leva i tinyhouse med få ägodelar
Drömmen om att bo naturnära har hon haft länge – och ett hållbart och enkelt liv.
– Vill man leva nära naturen utan att ta ett stort huslån är det svårt att hitta alternativ men här kostar det mig nästan ingenting att bo. Jag äger mitt boende men behöver inte jobba heltid utan får tid för kreativa projekt och skogsvarande, säger hon.
Just enkelhet är ett nyckelord.
– Ju färre saker jag skaffar desto mindre har jag att sköta.
Off grid – utan vatten och el
I vagnen lever Paula off grid, det vill säga utan inkopplat vatten och el. Kylskåpet är en grop grävd på norrsidan, vattnet bärs från en gård 300 meter bort. Till disk och vattning samlar Paula regnvatten från taket och badat har hon gjort i sjön sedan i mars, då hon flyttade in. I backen bakom huset står ett dass.
– Att bygga huset tog ungefär ett halvår inklusive planering och materialsamlande. Paula och hennes pappa, som är träslöjdslärare, har hjälpts åt.
Omkring 70 procent av byggmaterialet är återbrukat. Paula lade ut en efterlysning på sociala medier om någon ville skänka begagnat material. När några släktingar skulle byta fasad på sin villa var hon snabbt där och tog tillvara på bräderna.
Läs också: Fredrik och Hanna rustade ”Glashuset” i jämtländska Ede
Byggt miljövänligt med åldrat virke
Underredet är en gammal båtvagn och mycket av inredningen är byggd av virke som blev över efter stormen Gudrun. Det har legat ute och åldrats till exakt det utseende Paula strävade efter.
Pärlsponten, linoljefärgen, tapeterna, kaminen och isoleringsskivorna av hoppressat tidningspapper har hon köpt nytt. Totalt har hon lagt runt 85 000 kronor på vagnen.
Hela bygget gick egentligen smidigt även om det tog tid att sätta sig in i miljövänligt byggande, konstruktion och diverse regler kring hus på hjul.
– Min far och hans snickerikunskaper var till stor hjälp under bygget, säger Paula.
En vanlig dag, när Paula inte behöver cykla de nio kilometrarna till deltidsjobbet på förskolan i Tranås, spenderar hon mesta tiden utomhus.
– Jag läser, plockar vilda växter, hittar en ny skogsslinga, hälsar på träden eller cyklar till sjön och badar, säger hon.
Eldar för att laga frukost
Men alla vardagssysslor tar ganska lång tid när man bor off grid. Bara för att kunna äta frukost behöver man tända en eld. Då brukar hon passa på att meditera medan gröten blir varm.
En liten solpanel lutad mot väggen förser mobilen med ström. Paula gillar att skriva och kolla på Instagram för att skapa kontakter med andra och få inspiration.
Får olika reaktioner
Drömmen är att med tiden hitta fler vagnboende att leva kollektivt tillsammans med.
Hon får mycket reaktioner på sin livsstil. Nästan alla är positiva till hennes val att bo litet och off grid i skogen.
– En del blir dock provocerade över att det finns människor som frivilligt väljer att leva så enkelt och omodernt. De menar att vägen till ett mer hållbart samhälle går via nya idéer och tekniska lösningar och ser på något vis ner på primitiviteten, säger Paula.
Vägen till ett hållbart liv
Själv tror hon att vägen till hållbarhet kan se olika ut för olika människor. Men hon tror att alla behöver ställa om och ifrågasätta sina liv och behov.
– Framför allt tror jag att vi på olika sätt behöver ta oss närmare naturen. Se oss som en del av naturen och inte som konsumenter, producenter av en resurs. Vi är natur, vi är jord. Det är ingenting som bara behöver räddas för en framtida generation utan det är vi som behöver räddas nu, säger hon.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.