Regnvatten till tvätt och toalett
Använd bara ”finvattnet” som dricksvatten och till matlagning. I ett avlopp med återvinningssystem kan regnvattnet istället användas till klädtvätt, toalettspolning eller trädgårdsskötsel.
Allt fler hus- och villaägare tänker på miljön idag och är öppna för moderna och effektiva lösningar som minskar husets förbrukning av energi, avlopp och vatten. En av möjligheterna är att återvinna regnvatten. Förutom att man värnar om miljön så är man garderad mot eventuella bevattningsförbud.
– Fler och fler kommuner inför ju bevattningsförbud på sommaren, vilket framför allt blir ett problem för de som vill sköta om sin trädgård eller gräsmatta. Vi har sett en ökad efterfrågan på våra system efter fjolårets torra sommar, särskilt hos dem som inte har kommunalt vatten, utan en egen brunn, som kanske inte ger så mycket vatten. Det gäller främst boende på Öland och Gotland och Stockholms skärgård ska vi inte tala om där man bara har borrade brunnar eller inget vatten alls, säger Dennis Hammargren, ansvarig för regnvattenprodukter på Conclean.
Spola toaletten med regnvatten
Företaget är en av de största aktörerna i Sverige och har en lösning med en tank som man gräver ner i sin trädgård för att sedan kunna utnyttja naturens överflöd i sina dagliga göromål.
Förutom bevattning finns en variant där man kan koppla in en pump som förser tvättmaskinen och toaletten med regnvatten.
– Vi är ganska slösaktiga i Sverige med vårt dricksvatten. Varför ska man till exempel spola toaletten med dricksvatten? Det är en ganska stor procentuell del som går till spolning. Miljömässigt är det också en klar fördel, eftersom regnvatten är mycket mjukare än dricksvatten. Då går det inte åt lika mycket tvättmedel, säger Dennis Hammargren.
Olika besparing beroende på ort
Hur mycket vatten man kan spara in är svårt att säga eftersom det beror på hur många man är i hushållet som använder vatten, samt takytans area – det vill säga hur mycket vatten man kan samla upp. Dessutom beror det på var i landet man bor då nederbörden är olika i norr och söder.
– Visst, det finns schablonberäkningar, säger Dennis Hammargren.
– Men det som är absolut svårast att beräkna är hur mycket vatten man vill använda. Vissa är väldigt noga med att vattna sin gräsmatta mycket och ofta, men om man inte bryr sig om gräsmattan utan bara trädgårdslandet så behövs ju inte lika mycket.
Minska vattenförbrukningen
Oscar Falkenberg på AB Evergreen Solutions som erbjuder ett liknande system, tror att man kan minska förbrukningen av dricksvatten ganska rejält.
– Man kan spara upp till 30-40 procent om man använder regnvattnet till bevattning och kanske 50 procent om man även har det i hushållet. Sen är det en liten lyx också. Många idag som har fritidshus har högre krav på standard – man vill kunna spola. Det är inte lika charmigt med torrdass längre.
Läs också: Vad är det som stinker? Känn igen husets sjuka lukter
Svenskt vatten för billigt
Än så länge ger det ingen ekonomisk vinning men i framtiden kommer den egna plånboken må bra av att inte behöva använda rent dricksvatten till all rengöring och förbrukning i hemmet, menar Oscar Falkenberg.
– Svenskt vatten är ju för billigt idag. Utomlands kostar det kanske 5 euro per kubikmeter, och det kommer hända även i Sverige.
Dennis Hammargren på Conclean håller med.
– De kommuner som ofta har bevattningsförbud kommer ju höja taxan på vatten, Örebro är ett sådant exempel. Det kommer säkert bli en dubblering på sikt, och då är det klart att det blir en ekonomisk aspekt på det hela.
Läs också: Eko-avloppet som aldrig behöver tömmas!
Avlopp med återvinningssystem
- Standardtanken, som ligger på 3 000 liter, placeras under jord och regnvattnet leds ner via husets stuprör. På vägen in i tanken rensas skräp bort i ett filter. Vattnet förvaras i tanken och leds sedan ut till en eller flera tappstationer, placerade runt om i trädgården, så man kan vattna efter behov.
- Vill man även använda vattnet till tvätt och toalett, så leds regnvattnet in i tanken på samma sätt, men det går sedan vidare in till en pump i huset som är kopplad till toaletter och tvättmaskin. Från tanken kan man också leda vatten till tappstationerna för bevattning.
- När allt är klart märks knappt installationen utåt. Det enda som syns är locket till tanken, men det är inte i vägen för gräsklipparen eller andra aktiviteter på tomten.
- Tanken är också nästan helt underhållsfri – den räcker om man tvättar ren den ungefär vart femte år. Själva filterkorgarna tas ut och spolas rent två gånger per år, något man lätt kan göra själv. En väldigt enkel process som inte kräver serviceavtal eller liknande.
- Däremot bör man undvika att använda regnvattnet till dricksvatten eller att duscha i det, eftersom Livsmedelsverket har särskilda lagar och regler för dricksvatten. Dessutom finns alltid en risk att något kan hamna i tanken som absolut inte ska vara där. Till exempel om man ska måla taket och spiller ut lacknafta som rinner ner i rören.
Så mycket kostar det
- Idag kostar en tank för enbart bevattning runt 25-30 000 kronor, och en med pump som även tillgodoser toalett och tvättmaskin ligger på runt det dubbla. Sen tillkommer kostnaden för installationen, vilken är helt beroende på hur marken ser ut, liksom hur rören är dragna i huset om man vill ha in vattnet.
- Det mer avancerade systemet, där man även använder regnvattnet inomhus, är bäst lämpat för hus som ska byggas nya. I befintliga hus måste extra rör dras in för att inte blanda ihop regnvattnet med dricksvattnet.
Regnvattenåtervinning har följande fördelar:
Minskar upp till 50 procent av din vattenförbrukning
Du kan vattna trots bevattningsförbud
Möjlighet att återanvända vatten till WC-spolning och maskintvätt
Minska vattenuttag ur känsliga vattentäkter
Varje återanvänd liter är en besparing för brukaren
Lätt att installera – tanken är lågbyggd, vilket minskar omfattningen av utgrävningen
Självrensande filter som bara behövs sköljas rent manuellt två gånger per år – ett genomskinligt lock gör att man enkelt ser när det är dags.
Locket är stabilt, justerbart, barnsäkert och kan lätt anpassas till marknivå – ligger plant längs med marken så det knappt syns och är inget hinder vid gräsklippning
Källa: Evergreen Solutions och Conclean
Läs också: Så fungerar förbränningstoaletter
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.