Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 28 april 2020

Så rengör du termosen – 4 smarta tips!

Nu är det tid för mysiga höstutflykter med kaffetermos. Känns termosen sunkig? Full av gamla avlagringar? Lätt att fixa!

 Gott? Inte självklart. Att ha te eller choklad i en väl använd kaffetermos kan ge en högst tveksam bismak till drycken. Så här rengör du termosen!
Gott? Inte självklart. Att ha te eller choklad i en väl använd kaffetermos kan ge en högst tveksam bismak till drycken. Så här rengör du termosen! FOTO: tt

Brukar du ta med kaffe i ståltermos? Då har du säkert sett att den missfärgas av avlagringar på insidan efter många användningar.

Fortsätter du att använda den enbart till kaffe, kanske det inte märks så mycket på smaken i första taget. Vissa hävdar dock att smaken blir klart sämre – en fråga för finsmakare att tvista om.

Läs också: Rengör fläktfilter – så gör du

Tvätta termos med hett vatten

Får du dock för dig att ta med te eller choklad i en väl använd kaffetermos, så slår en inte helt angenäm smak av gammalt kaffe igenom. Inte roligt!

Men det är lätt att göra din gamla trotjänare fräsch igen.

Ett vanligt tips är att fylla termosen med hett vatten och lägga i en hel eller möjligen en halv tablett maskindiskmedel. Låt stå över natten och skölj sedan ur den många gånger. Väldigt många gånger.

Tvätta termos med bakpulver

En miljövänligare metod är att hälla en eller två matskedar bakpulver i termosen och fylla på med hett vatten. Låt den stå tills det bubblat klart, skölj ur ordentligt och låt torka.

Om även korken känns sunkig kan du lägga den i en skål med vatten och lite bakpulver över natten och sedan skölja.

Rengöra termos med ättika

I svåra fall kan det också vara idé att blanda vanlig ättika med varmt vatten i termosen, låta stå en stund och sedan diska ur med hett vatten.

Läs också: Så enkelt bygger du en fågelholk

Salt mot dåligt lukt

Ett tips mot dålig lukt är att hälla en matsked grovsalt i termosen och fylla på med kallt vatten. Låt stå över natten och skölj ur.

Ett helt annat tips gäller termos med mjölkchoklad. Låt aldrig en termos med ens lite mjölkchoklad stå länge (typ över natten) med korken åtskruvad. Den kan ”explodera”, alltså vräka bort korken med åtföljande stänkande choklad på grund av att ett inre tryck bildats.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen