Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 18 november 2016

Flytta timmerhus – så gör du steg för steg

Stefan Gustafsson ville inte bygga nytt på sin sjötomt, i stället forslade han dit en 100 år gamla lada. Här ger han sina bästa tips till dig som vill flytta ett timrat hus.

Bild 1/2 FOTO: Hasse Gänger
Bild 2/2

1. Mät upp huset som ska flyttas

Gamla byggnader kan bli ojämna på grund av sättningar och annat. Därför är det viktigt att få alla mått exakta, så att du vet vilka eventuella korrigeringar du måste göra vid plattgjutning och uppsättning av byggnaden igen. Stefan Gustafsson använde lasermätare, vilket var till stor hjälp.

– Jag upptäckte att bredden inte var densamma överallt. Det berodde på att ladan var tillbyggd med omkring fyra meter, och den förlängningen var inte riktigt bra på ena långsidan. Så i ena hörnet fick vi korta stockarna en decimeter så att huset blev helt rektangulärt.

2. Gjut en ny bottenplatta

Familjen Gustafsson i Finspång har flyttat en lada och byggt nytt boende.

Storleken på bottenplattan beror husets storlek. Det finns plattor i betong med olika slags isolering och med eller utan inbyggd värme. Stefan valde en betongplatta av typen Supergrund med 400 millimeter isolering och inbyggd golvvärme. Han valde också att gjuta in så mycket el och VVS som möjligt för ladans kommande ombyggnad inomhus.

– Supergrund har bättre kantelement än vanliga kantelement, vilket gör att värmen i plattan behålls mycket bättre. Vi murade också upp en sockel med två lecastenar på höjden runt om eftersom timret var dåligt längst ner, det blir lätt det när det stått mot marken i många år. Vi ersatte helt enkelt timret med lecastenar, och fäste sedan timret med sylltätning och en syllbräda.

3. Montera ned huset

Nedmonteringen av huset kräver stor noggrannhet med hjälp av ett märkningssystem, så att det sedan är klart vilken del som ska sitta var. Stefan markerade en nollpunkt på ritningen innan ladan monterades ner. Eftersom tuschmarkeringar på timmerstockar riskerar att försvinna tillverkade han små plåtbitar och skrev på dem.

– Jag spikade fast en plåtbit på varje stock och vi tappade inte bort en enda märkning. Även fast det tog sin tid, var det faktiskt ganska lätt att montera ner huset och flytta det. Det satt nästan inte spik någonstans. Allt timmer stod på varandra med fastsatt med dymlar, vi behövde bara slå bort dymlarna. Det är ju som ett stort Lego-bygge.

4. Flytta husets alla timmerdelar

För att flytta en lada behövs traktorer och andra maskiner. I stället för att betala dyrt till något företag för flytten kontaktade Stefan en kompis som är lantbrukare. Han hade de maskiner som behövdes, endast en lastbil med kran hyrdes in för att kunna lyfta de stora och tunga takstolarna.

– Det gällde att tänka till ordentligt med hur vi skulle ställa de olika bitarna, eftersom det man plockar bort först är det som sedan ska sättas dit sist. Innan jag och ett par andra som jag avlönade fixade flytten såg jag på internet att det kostar minst 500 000 kronor att flytta ett hus. Nu kostade nedmontering och flytt i stället runt 100 000 kronor.

5. Bygg upp huset på den nya platsen

Familjen Gustafsson i Finspång har flyttat en lada och byggt nytt boende.

Om timret är märkt ordentligt kan det gå förhållandevis enkelt. Först ska de stående stolparna upp och sedan takstolarna. Därefter är det bra om innertaket kommer på plats, det gör att takstolarna binds ihop, innan det icke bärande väggtimret kommer på plats. Stefan använde tillfälliga bärlinor och stag så att det inledningsvis höll ihop och inte rasade.

– Att bygga upp ladan igen var ungefär som att lägga ett ganska enkelt pussel. Men det var lite knepigt att det var så mycket jobb på hög höjd. Det är ju sju och en halv meter upp till taknocken. Vi använde byggnadsställningar. När man flyttar en timmerlada måste man vara snabb med att bygga upp den på det nya stället. Låter man stockarna ligga för länge under en presenning eller något riskerar de att drabbas av fukt och mögel.

Familjen Gustafsson i Finspång har flyttat en lada och byggt nytt boende

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen