Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 1 augusti 2018

Så håller du disktrasan fräsch och bakteriefri – 5 bra tips!

Disktrasan är en av hemmets största bakteriehärdar. Har du otur kan den ge dig magsjuka!

 En fräsch och bakteriefri disktrasa är en friskfaktor.
En fräsch och bakteriefri disktrasa är en friskfaktor. FOTO: Istock/TT Bild

Salmonella- och E .coli-bakterier är några smittämnen som kan trivas och frodas i våra disktrasor. Särskilt under rötmånaden.

Det är en viktig orsak till att mellan 300 000 och en halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år, menar läkaren Susanne Saarinen.

Läs också: Så rengör du gjutjärnspanna på rätt sätt

Köttsaft riskfaktor

Störst risk är det när man torkar skärbrädor och andra ytor där rått kött har hanterats.

– Spiller man köttsaft ska man absolut inte torka upp med disktrasan utan använda hushållspapper i stället, säger Susanne Saarinen.

Här nedanför kommer hennes bästa tips för att undvika att disktrasan orsakar matförgiftning.

5 tips för en fräsch och bakteriefri disktrasa

1. Byt disktrasa ofta

Minst 2-3 gånger i veckan bör man byta disktrasa för att undvika bakterietillväxt, menar Susanne Saarinen.

2. Tvätta trasan ofta

Att koka trasan i såpvatten på spisen eller i mikron går också bra. (Rengör kokkärlet noga efteråt). Eller tvätta i maskin i minst 60 grader.

3. Skölj ur trasan ordentligt

Efter användning är det viktigt att skölja ur trasan ordentligt. Sköljvattnet ska vara klart, inte grumligt. Hett eller kallt vatten spelar ingen roll.

4. Låt trasan torka mellan användning

 Låt trasan torka luftigt mellan användningarna.
Låt trasan torka luftigt mellan användningarna. FOTO: Istock

Bakterier trivs i fukt och därför ska man vrida ur trasan ordentligt och hänga den luftigt så att den kan torka mellan användningarna.

5. Tvätta händerna efter användning av disktrasa

Även om du sköter din disktrasa väl kan den ändå innehålla sjukdomsbakterier. Susanne Saarinen menar att det är säkrast att tvätta händerna efteråt och innan du hanterar mat.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen