Så håller du disktrasan fräsch och bakteriefri – 5 bra tips!
Disktrasan är en av hemmets största bakteriehärdar. Har du otur kan den ge dig magsjuka!
Salmonella- och E .coli-bakterier är några smittämnen som kan trivas och frodas i våra disktrasor. Särskilt under rötmånaden.
Det är en viktig orsak till att mellan 300 000 och en halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år, menar läkaren Susanne Saarinen.
Läs också: Så rengör du gjutjärnspanna på rätt sätt
Köttsaft riskfaktor
Störst risk är det när man torkar skärbrädor och andra ytor där rått kött har hanterats.
– Spiller man köttsaft ska man absolut inte torka upp med disktrasan utan använda hushållspapper i stället, säger Susanne Saarinen.
Här nedanför kommer hennes bästa tips för att undvika att disktrasan orsakar matförgiftning.
5 tips för en fräsch och bakteriefri disktrasa
1. Byt disktrasa ofta
Minst 2-3 gånger i veckan bör man byta disktrasa för att undvika bakterietillväxt, menar Susanne Saarinen. Eller tvätta den lika ofta.
2. Tvätta trasan ofta
Att koka trasan i såpvatten på spisen eller i mikron går också bra. (Rengör kärlet noga efteråt). Eller tvätta i tvättmaskin i minst 60 grader.
3. Skölj ur trasan ordentligt
Efter användning är det viktigt att skölja ur trasan ordentligt. Sköljvattnet ska vara klart, inte grumligt. Hett eller kallt vatten spelar ingen roll.
4. Låt trasan torka mellan användning
Bakterier trivs i fukt och därför ska man vrida ur trasan ordentligt och hänga den luftigt så att den kan torka mellan användningarna.
5. Tvätta händerna efter användning av disktrasa
Även om du sköter din disktrasa väl kan den ändå innehålla sjukdomsbakterier. Susanne Saarinen menar att det är säkrast att tvätta händerna efteråt och innan du hanterar mat.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.