Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 december 2018

Säkra julgranen från katten – 7 tips

Att julpynta är underbart. Men dekorationerna kan vara både lockande och farliga för våra fyrfota husdjur. Julgranen brukar särskilt locka lekfulla katter. Här är 7 enkla tips på hur du gör för att låta granen få vara i fred för katten.

 Placera pyntet du är särskilt rädd om – eller som kan vara särskilt svårmotståndligt för katten – högt upp i granen.
Placera pyntet du är särskilt rädd om – eller som kan vara särskilt svårmotståndligt för katten – högt upp i granen. FOTO: Istock

Det är inte bara du som ser fram emot julen. Katter brukar också vara förtjusta i all julens pynt. Julgranen – med alla dofter, ljus och glitter – brukar vara särskilt lockande för lekfulla katter. Hur vacker en välpyntad gran än må vara för ögat så innehåller den många faror för en liten katt.

Julgranskulor farliga för katten

Julgransfoten blir lätt en ny lockande vattenskål. Julgranskulor i glas går lätt sönder och kan leda till skärsår i såväl mun som tass. Uppätet julgransglitter och presentsnören kan ge allvarliga mag- och tarmproblem. Katter som får i sig snören har ofta svårt att spotta ut dem, eftersom kattens tunga är sträv med hullingar som riktar allt nedåt mot matstrupen och magen.

Men det finns några enkla saker du kan göra för att skapa julefrid för både dig och katt.

Läs också: Så får du granen att överleva hela julen – 5 enkla tips

1. Kattsäker plats för granen

Om du har möjlighet att ställa granen på en plats dit katten inte alltid har tillträde (till exempel med dörrar som går att stänga) så gör det. Om det inte är ett alternativ så försök att välja exempelvis ett hörn, gärna utan klättervänliga möbler precis intill.

2. Spänn fast granen

Fäst ett snöre eller en lina runt toppen av granen och fäst med krok eller stadig knut på ett passande ställe. Artikelförfattaren själv har de senaste åren bundit fast granen i en väggfäst, stadig bokhylla.

3. Locka bort katten

Att få katten att fokusera på annat än det nypyntade, glittrande barrträdet är bra. Sysselsätt den med något, exempelvis ett nytt roligt kattspö, som dämpar granens lockelse. Placera leksaker som katten gillar, eller kanske klösbrädan, i samma rum som granen. Uppmuntra katten att använda dem. Det tar bort fokus från granen och ger katten något eget att göra.

4. Pynta smart

Placera pynt du är särskilt rädd om – eller som kan vara särskilt svårmotståndliga för katten – högt upp i granen. Undvik glitter och kulor på granens nedre del. På så sätt finns inget superlockande i kattens direkta synfält.

5. Testa något klibbigt

Om granen ändå verkar svår att låta bli för katten kan du testa att lägga ut lite flugpapper med den klibbiga sidan uppåt strax under granen. Katter avskyr att trampa i kladdiga saker.

6. Inget ätbart i granen

Katter har bra luktsinne och kan nosa till sig godsaker som hänger i eller ligger under granen. Ett exempel är julgransdekorationer av choklad som är inslagna i glittrande folie. Dessa kan vara otroligt lockande för både hundar och katter. Undvik därför sådana.

7. Skippa långa snören

Ha inte långa snören, band eller glitter i granen som din katt eller hund kan tugga i sig.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen