Skötsel kärl av emalj
Emalj är inne igen. Så här vet du om loppisfynd i emalj är säkra och så tar du hand om de emaljkärl du redan har.
Muggar, hinkar, byttor, tallrikar, grytor och pannor. De vackra emaljkärlen väcker minnen och är underbara att laga mat i.
Emaljen är en glasyta som fästs på metall, tunn plåt eller gjutjärn. Den är slitstark som få men samtidigt känslig.
Lär dig mer så kan du njuta av de fina sakerna länge.
Så vet du om gammal emalj är säker
Undersök ytan noga. Om det ramlat bort flisor ur emaljen så att metallen under syns är den inte säker att ha mat i. Använd i stället som pynt eller till annan förvaring.
Läs också: Rengöra fläktfilter – så gör du!
Skrapmärken emalj
Skrapmärken och fläckar är inget problem för säkerheten.
Kontrollera också grytor, kaffepannor och andra kärl som ska värmas på spisen. Se till att botten är plan så att hela får kontakt med värmekällan.
Skötsel av emalj
1. Börja med att ta bort etiketter på nyköpt emalj och diska den med vatten och diskmedel.
Undvik helst diskmaskin. Många emaljsaker klarar maskindisk men starka diskmedel kan göra den glatta glasytan lite mattare med åren.
2. Emalj är känslig för höga temperaturer och stora temperaturskillnader. Stek och koka på låg till medelhög värme. Se också till att använda den spisplatta som stämmer bäst överens med grytans bottenmått.
3. Ställ emaljgrytan på en skärbräda eller grytunderlägg och låt den svalna innan den diskas.
4. Använd aldrig metallredskap, de kan repa emaljen. Trä, plast eller silikon är bättre.
5. Har du sett emaljgrytor med flisor bortslagna vid överkanten? Det händer om man knackar bort mat från en sked mot grytan. Låt bli det!
Så räddar du fläckig och repig emalj
1. Vad som än händer, använd aldrig stålull eller hårda skrubbsvampar. Det blir för mycket för emaljen.
2. Har du bränt fast mat i botten? Ställ grytan på spisen med vatten som täcker ordentligt. Koka upp och tillsätt några matskedar bakpulver.
Ta bort grytan från spisen och skrapa med en träsked. En kladdig utsida kan gnuggas med en mix av bakpulver och citron på en svamp.
3. Ge inte upp om botten ser repig ut. Det behöver inte vara djupa repor, ibland handlar det bara om metallrester från köksredskap som ligger på ytan.Läs också: Rengöra ugn – bästa tipsen!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.