Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 januari 2021

Succé på youtube - Erik bygger timmerhus för hand

Sten för sten, stock för stock, hugg efter hugg. Erik Grankvist bygger sitt timmerhus med bara handverktyg. Nu har filmen från bygget setts av miljontals människor från hela världen.

 Erik Grankvist tog drömmen på allvar. Efter studenten började han bygga sitt drömhus helt med handverktyg.
Erik Grankvist tog drömmen på allvar. Efter studenten började han bygga sitt drömhus helt med handverktyg. FOTO: Erik Grankvist

Efter bara en vecka hade 3 miljoner sett filmen på youtube där Erik Grankvist bygger sitt timmerhus i skogen. Två veckor senare är antalet visningar uppe i 8 miljoner och antalet visningar fortsätter öka.

– Det är jätteroligt och lite overkligt. Min tanke är att inspirera andra till att bygga och upptäcka naturen och det verkar ju fungera.

Erik gav sig ut ensam i skogen

I texten som presenterar filmen skriver Erik ”Ibland kan vi höra naturen kalla. När jag var 18 år gammal gav jag mig ut ensam med bara en ryggsäck full med enkla handverktyg för att förverkliga min dröm.”

Erik hade just tagit studenten hemma i Jakobsberg och drog i väg till släktens skog någonstans i Västmanland för att bygga sitt timmerhus. Han är lite hemlig om var huset ligger. Det här är ett projekt han vill göra lite för sig själv.

 Grunden läggs med stenar som Erik hämtat med Grållen.
Grunden läggs med stenar som Erik hämtat med Grållen.
 Riktskäret görs med yxa. Fällskäret görs med en lång timmersvans Erik hittat på loppis.
Riktskäret görs med yxa. Fällskäret görs med en lång timmersvans Erik hittat på loppis.
 Så mycket flis! Under barkningen hade Erik barkflagor upp till knävecken ibland.
Så mycket flis! Under barkningen hade Erik barkflagor upp till knävecken ibland. FOTO: Erik Grankvist

Bygger utan utbildning i timring

Allt görs för hand och Erik har varken utbildning eller byggerfarenhet att luta sig mot.

– Jag har några böcker och så har jag min farfar, Åke Nilsson. Han är min inspiration och hjälper mig lösa problem jag stöter på i bygget, berättar Erik.

Under hela bygget har Erik filmat själv. Resultatet blev en nästan två timmar lång youtubefilm helt utan prat och musik. Erik fäller träd, barkar och drar fram dem med en gammal Grålle från 1946.

 Många stockar krävs det. Erik tog bild med drönare av sig själv och hans stocklager.
Många stockar krävs det. Erik tog bild med drönare av sig själv och hans stocklager. FOTO: Erik Grankvist
 Det säger "fopp" varje gång Erik vänder ner en stock över mossan på timmerlagret under. Det är så passform låter.
Det säger "fopp" varje gång Erik vänder ner en stock över mossan på timmerlagret under. Det är så passform låter. FOTO: Erik Grankvist

Publiken älskar Eriks film

När grunden lagts lägger han stock på stock. Ljudet av sågen, bilans huggande och det ihåliga klonkandet av trillande stockar blandas med fågelkvitter. Tittarna bara älskar det.

De tackar för att han avstått från ljudpynt och önskar sig ett hopklipp av alla de dämpade ”fopp” som uppstår när en stock läggs på en annan med perfekt passform.

– Jag vet inte varför men det här gör mig lycklig, skriver en av dem i en kommentar till filmen.

 Bilan från Gränsfors Bruk är en riktig snygging. Bra för att göra släta urtag i stockarna. Urtag och finfix görs med tjäckelyxa, stämjärn och navare.
Bilan från Gränsfors Bruk är en riktig snygging. Bra för att göra släta urtag i stockarna. Urtag och finfix görs med tjäckelyxa, stämjärn och navare. FOTO: Erik Grankvist
 Ursmart stocktrappa att dra upp timret på.
Ursmart stocktrappa att dra upp timret på. FOTO: Erik Grankvist

Siktar på skogsjobb

Många av tittarna spänner sig också lite varje gång Erik stryker med handen över en yta han just huggit slät med sin Gränsforsbila. De kan slappna av, lugnar Erik.

– Det där med att få flisor i händerna är något som händer mest i början av bygget. Nu när jag byggt så pass mycket tål händerna mycket mer.

Läs också: Måla huset med tjärfärg

 Fönster och dörrar sågas upp efteråt med den gamla timmersågen.
Fönster och dörrar sågas upp efteråt med den gamla timmersågen. FOTO: Erik Grankvist

Just nu ligger bygget lite på is. Erik pluggar. Han kompletterar sin behörighet från gymnasiet eftersom han vill söka in på utbildningen till skogsmästare.

Den lilla timmerstugan är nu under tak, det är bara yttertaket som måste färdigställas.”

– När det blir varmare drar jag i gång igen. Jag ska bygga tak. Sedan blir det sängar där inne och jag tänker mura en spis av eldfast tegel. Det här ska bli min speciella plats.

Äventyret fortsätter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen