Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 maj 2020

Syskonen Camilla och Johan driver Hamragård

Åsa

Storasyster Camilla och lillebror Johan har fullt upp med pigga kultingar och glada lamm på släktgården Hamragård.

 ”Jag är äldst men han är störst”, säger Camilla skämtsamt om att driva företag tillsammans med sin bror Johan. ”Uppdelningen av sysslor och beslut blir naturlig. Vad vi ska så på vilken åker bestämmer jag” säger Johan.
”Jag är äldst men han är störst”, säger Camilla skämtsamt om att driva företag tillsammans med sin bror Johan. ”Uppdelningen av sysslor och beslut blir naturlig. Vad vi ska så på vilken åker bestämmer jag” säger Johan. FOTO: Karin Wildheim

Gårdsnamnet Hamra har fornordiska anor och betyder stenig höjd. Gården ligger i en dal omgiven av numer skogsbeklädda bergskullar,

Inte långt bort brusar havet, orten Åsa ligger vid västkusten i norra Halland.

De första lammen

 Årets lamm är födda på Hamragård i halländska Åsa. Nära hundra lamm ska skutta omkring i hagarna.
Årets lamm är födda på Hamragård i halländska Åsa. Nära hundra lamm ska skutta omkring i hagarna. FOTO: Karin Wildheim

Denna dag i början av april är det livlig verksamhet inne lagården. För bara en vecka sedan föddes det första lammet. I morse anlände nummer 17 och 18.

När lamningstiden är över kommer det att skutta uppemot hundra lammungar i fårhagen.

Camilla Sten kliver in i boxen med de äldsta lammen och deras juverstinna tackor till mammor.

Läs också: På Angelikas gård ska både människor och djur må bra

Lantrasen ryafår

 Lantrasen Ryafår är både bra som kött- och ullfår och lätta att hålla, men är ändå ovanlig i Sverige. Bara 600- 700 djur finns kvar.
Lantrasen Ryafår är både bra som kött- och ullfår och lätta att hålla, men är ändå ovanlig i Sverige. Bara 600- 700 djur finns kvar. FOTO: Karin Wildheim

Hon tar upp en vit, ullig krabat, som genast börjar bräka med späd men ihållig stämma.

– Ryafår är härliga lantrasdjur! De är fantastiska både som kött- och ullfår. Dessutom är de hornlösa, snälla, fertila och lättlammade, säger hon.

Hon bär det lilla lammet ut på gårdsplanen för fotografering.

Samtidigt kommer Camillas bror Johan Sten ut ur ladugården med en två veckor gammal kulting.

Nyfödd kulting

 "Ett tag var grisarna på väg bort från Hamragård men så kom vi på hur roligt det är att arbeta med dem så då utökade vi igen”, säger Johan Sten.
"Ett tag var grisarna på väg bort från Hamragård men så kom vi på hur roligt det är att arbeta med dem så då utökade vi igen”, säger Johan Sten. FOTO: Karin Wildheim

Den lilla grisen rynkar på trynet, ser sig piggögt omkring och trycker sig intill Johans skjortbröst.

– När vi började med får tände jag väldigt på det och vi var nästan på väg att avskaffa grisarna ett tag. Men gillar man mat är griskött väldigt roligt att arbeta med, inte minst charkuteribiten, säger han.

Läs också: Vi älskar vårt nya liv med får och gårdsmejeri!

Tog över släktgården

 Hamragård har varit i släktens ägo sedan 1900-talets början. Johans och Camillas föräldrar bor fortfarande kvar och hjälper till med det mesta.
Hamragård har varit i släktens ägo sedan 1900-talets början. Johans och Camillas föräldrar bor fortfarande kvar och hjälper till med det mesta. FOTO: Karin Wildheim

Att Johan och Camilla skulle ta över släktgården som ett syskonbruk och återföra den till ett varierat småbruk i modern tappning var inte självklart.

Hon läste en masterexamen i oceanografi och fick jobb till sjöss. Men började längta efter ett annat liv.

– Jag var ute fyra veckor i stöten och sedan hemma i fyra. Då tänkte jag att varför sitter jag i en lägenhet på 37 kvadratmeter i Göteborg och odlar timjan i en balkonglåda när farmors hus står tomt i Åsa?

Sökte ett annat liv

 För Camilla var det helt rätt att ta över släktgården och utveckla ett moderns småbruk.
För Camilla var det helt rätt att ta över släktgården och utveckla ett moderns småbruk. FOTO: Karin Wildheim

Hon och Oscar, kärestan hon träffat i Chile flyttade ett snäpp närmare Hamragård. I ytterligare sju år arbetade hon till sjöss, nu som sjömätare för Sjöfartsverket, men vantrivdes allt mer.

Johans väg är nästan lika krokig som syrrans. Han var också till sjöss i några år, bodde i Göteborg och arbetade som resemontör på kontinenten innan hemlängtan blev för stor.

– Jag har alltid haft gården med i beräkningarna och varit intresserad av att en dag ta över, säger han.

De genomförde generationsskiftet och Camilla och Johan tog över driften av Hamragård.

Läs också: Syskonen driver pappas livsverk vidare

Praktiskt att vara syskon

 Camilla och Johan gillar att driva gården tillsammans som syskon.
Camilla och Johan gillar att driva gården tillsammans som syskon. FOTO: Karin Wildheim

Att driva företag som syskon är praktiskt, tycker Johan och Camilla. De känner varandra väl, har alltid trivts tillsammans och paddlat mycket kanot och även rest till Island ihop. Dessutom svarar var och en för sin del i företaget.

– Johan jobbar mer inåt och jag utåt, säger Camilla.

– Ja, du hör ju vem som är bäst på att prata! Hon håller i butiken, försäljning och marknadsföring. Jag sitter i traktorn, skrattar Johan.

Modern och utåtriktad gård

 Gårdsbutiken med egna charkuterier och kött är en del av gårdens verksamhet, liksom kurser och visningar av odling och djuruppfödning.
Gårdsbutiken med egna charkuterier och kött är en del av gårdens verksamhet, liksom kurser och visningar av odling och djuruppfödning. FOTO: Karin Wildheim

Med uppdelningen av sysslorna följer att den ena inte dominerar den andra.

– För tio år sedan var det fortfarande barndomsrollerna som styrde. Nu har vi mer en syskonroll privat och en kompanjonsroll på jobbet, tycker Johan.

Syskonen har förvandlat släktgården till en modern, utåtriktad gård med både djur, gårdsbutik och kurser.

Deras affärsidé är att minska glappet mellan stad och land.

Läs också: På Vänna gård vill man ge grisarna ett naturnära liv

Ekologiska grisar

 Duroc är en tålig grissort, som tål att gå ute både sommar och vintern. Till exempel blir de inte brända i solen lika lätt som de ljusa grisarna.
Duroc är en tålig grissort, som tål att gå ute både sommar och vintern. Till exempel blir de inte brända i solen lika lätt som de ljusa grisarna. FOTO: Karin Wildheim

När de tog över ställde de om till ekologisk produktion. De satsade på renrasiga Durocsvin, utökade fårbesättningen och startade gårdsbutik.

En fredag som denna är butiken laddad med varor inför veckoslutets öppethållande.

Här säljs främst gårdens egna kött-, ull- och skinnprodukter. Kyldisken är fylld med stekfläsk, marmorerade kotletter, lammfiléer och egenhändigt stoppade korvar.

Eget garn

 Garnet från de egna fåren färgar Camilla själv, bland annat med ljung, krapp, indigo, vejde och reseda.
Garnet från de egna fåren färgar Camilla själv, bland annat med ljung, krapp, indigo, vejde och reseda. FOTO: Karin Wildheim

På en ställning hänger garnhärvorna, som Camilla har växtfärgat. I hyllan vid dörren ligger travar med hennes, mammas och en fasters stickade handledsvärmare, sjalar och mjuka ullplädar.

En del varor från andra producenter i grannskapet finns också.

Det är viktigt för dem att gården inbjuder till besök. Kunderna får gärna ta en sväng ner till grisarna och fåren.

Kunderna får uppleva jordbruket

 Besökare från staden får på guidade vandringar och se på djur och odlingar. Sommartid får grisarna lämna sin vinterhagar och böka fritt på stora ytor.
Besökare från staden får på guidade vandringar och se på djur och odlingar. Sommartid får grisarna lämna sin vinterhagar och böka fritt på stora ytor. FOTO: Karin Wildheim

Och ibland händer det att Johan kliver in i butiken och spänner ögonen i besökarna, ”Kan den som har en vit Audi flytta på bilen så att jag kommer fram med traktorn?”.

Det tycker Camilla bara är bra:

– Vi vill inte ha en tillrättalagd verksamhet. Kunderna ska uppleva att det är ett jordbruk de har kommit till. Här får gärna lukta lite skit om våren!

Camilla och Johan får många frågor och kan passa på att informera om hur djurhållning och växtodling går till och om lantbrukets villkor.

– Vi missar aldrig ett tillfälle att prata om djurproduktion och värnandet om åkermarken, säger Camilla.

Många stadsbor kommer hit

Dessutom ordnar de guidningar under rubriken ”Bonden berättar”, där Johan tar med besökarna ut i fält och förklarar skillnaden mellan en vall och en villagräsmatta och mycket annat.

Ytterligare ett koncept är ”Hyr en tacka”. Djuret stannar på gården men den som har hyrt fåret får namnge lammen och komma på tre studiebesök under säsongen.

I slutet av året får kunden ta del av vad en tacka har producerat under perioden; ett kilo ullgarn, ett styckat lamm och ett skinn.

– Vi trodde att det skulle vara mest barnfamiljer som nappade men de flesta är faktiskt medelålders par, berättar Camilla.

Växtfärgningskurser

 Gårdens ull skickas till olika svenska spinnerier för att bli till garn. Camilla växtfärgar och nästa idé är att hålla kurser i växtfärgning,
Gårdens ull skickas till olika svenska spinnerier för att bli till garn. Camilla växtfärgar och nästa idé är att hålla kurser i växtfärgning, FOTO: Karin Wildheim

Nästa steg är en utökad kursverksamhet. I dag håller Camilla i växtfärgningskurser, bland annat på närbelägna Löftadalens folkhögskola och i kulturreservatet Äskhults by.

I framtiden drömmer hon och hennes bror om att även kunna ha olika matrelaterade kurser på gården.

– Ett eget beredningskök står högt på önskelistan. Då kan vi stycka själva här också, säger Johan.

Camilla och Johan Sten

Ålder: 36 respektive 31 år.

Gör: Driver släktgården Hamra gård, i Åsa i norra Halland, på cirka 70 hektar.

Inriktning: Vall- och spannmålsodling , strandbete, uppfödning av Ryafår och Duroc-grisar, förädling av kött och ull, gårdsbutik samt kursverksamhet.

Bor: Camilla bor i ett 60-talshus inne i Åsa samhälle, Johan i en villa i Landa på andra sidan skogen.

Familj: Camilla är gift med Oscar. Johan är sambo med Emmelie och har sonen Hilmer. I bostadshuset på Hamragård bor mamma Annette och pappa Martin kvar.

Intressen: Camilla odlar grönsaker och är öl- och vinintresserad medan Johan spelar dragspel och är road av att laga mat.

På hemsidan: www.hamragard.se finns mer information.

Johan och Camillas 5 bästa tips

1. Bredd ger styrka

Andra lantbrukare frågar ofta hur vi klarar oss på ett så litet ställe, med femtio tackor och under tjugo modersuggor. Men bredden är vår styrka! Att vi tar vara på allt från djuren och kan sälja många olika produkter i vår butik.

2. Gör det mesta själv

Att göra allt själva håller nere kostnaderna. Vi har blandat in väldigt lite konsulter utan sköter allt från bokföring till att bygga hemsida och rita logga själva.

3. Se till att bli synliga

De första åren var det viktigt att synas i alla sammanhang vi kunde, på marknader och event. Allt för att knyta kontakter och locka kunder till gården. Det är ju vårt mål – att de ska komma hit.

4. Ha lagom höga krav på dig själv

Man får acceptera att man inte hinner allt. Det är sällan nykrattat på gården…

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen