Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 april 2017

Vad är det som stinker? Så känner du igen husets sjuka dofter

Sniff, sniff! Luktar huset underligt? Så här ställer du diagnos på kåken med hjälp av näsan.

stinkmix
Stickigt och kemiskt? Det kan vara plastgolvet.

Det krävs en tränad näsa och ibland en främmande näsa med friska receptorer.

– Den som bor i ett hus med luktproblem vänjer sig, säger Per Bergström, husexpert på Anticimex.

Det kan vara känsligt att ta upp särskilt om doften följer med husägaren ut.

– Många dofter sätter sig i kläderna. Det har hänt att jag suttit bredvid någon som luktar mögel på tåget. Det är knappast något man knackar folk på axeln och påpekar.

Samla doftprover

Misstänker du att ditt hus luktar kan du göra som proffsen. Per och hans kollegor tar med sig doftprover i en försluten plastpåse, till exempel träbitar eller lite jord.

När påsen öppnas på en helt annan plats är det lättare att känna doften. Sedan gäller det att identifiera den.

Doften kan komma från ett enkelt problem du kan fixa själv men också vara tecken på att huset är skadat.

– Det är inte helt lätt att veta. Ta gärna hjälp av ett proffs så att du vet vad du behöver göra åt doften, säger Per.

Här är några stinkande tips att börja med:

Mögligt eller?

Lukten av mögel är stickande vass och den sätter sig i det mesta. Börja leta efter små källor. Finns det mögliga skor i ett fuktigt förråd, bortglömd tvätt, en kartong med tidningar på betonggolvet i källaren?

Mögeldoften kan också vara ett tecken på att huset har fuktskadats så att mögel börjar växa. Var extra vaksam om ditt hus byggdes på 1960-1970-talen, de drabbades ofta av mögel.

Samma stickande doft kan också komma från gammal impregnering som användes under samma period. Ett saneringsproffs hjälper dig hitta rätt.

Vad lutar kemiskt?

En stickande, plastig doft kan vara tecken på att ett gammalt plastgolv lagts på fel sätt på betong. Fukt under golvet förvandlar limmet under till en stinkande slemmig gegga.

Kan det vara champinjon?

Luktar det svamp så kan det vara svamp också. Rötsvampar av olika typer kan drabba ditt hus om det skadas av fukt. Kontakta ett proffs! Många rötsvampar är relativt harmlösa medan den äkta hussvampen är en katastrof!

Vem eldar bakelit?

Elbrand
Friskt kopplat? Nej, knappast. Doften är det minsta problemet.

Det luktar kortslutning, säger vissa. Andra tycker att det luktar bränd bakelit. Den brända lukten kan bero på ett elfel. Var särskilt uppmärksam om du bor i ett hus med gamla elledningar.

Kan det lukta gammalt?

Gammal soffa
Vackert men luktar inte alltid rosor.

Jodå. Det kan bero på att huset är smutsigt men också på att det är fullt med loppisfynd. Allt som åldras bryts ner en aning och det doftar. Gamla trästockar och gamla soffor, principen är densamma. Storstäda och känn efter om det hjälper.

Jord, källare eller sommarstuga?

Streptomycet
Små men stinkande. Streptomyceter på odlingsplatta.

Säg hej till streptomyceterna. Det är bakterier som ofta lever ihop med mögel. De ger den klassiska källardoften och doften är svår att få bort, till och med om bakterierna är döda sedan länge.

Kan damm brinna?

Doften av bränt damm är sällsynt numera. Tjock-tv, direktverkande elradiatorer och dammiga gjutjärnsspisar kunde stinka bra mycket när de eldades på.

I ett modernt hem är det troligtvis kyl och frys som spökar. Dammsug bakom dem så löser det sig.

Nä men… prutt?

Luktar det avlopp är det i avloppet du ska leta. Se till att vattenlås i golvbrunnar, toakrök, handfat och diskho är fulla med vatten.

Om toaletten envisas med att slurpa ner vattnet på fel sida av kröken kan det bero på att luftningen är dålig. Kolla röret som byter spolvatten mot luft när du spolar. Det sticker upp på taket och kan ha en backventil som krånglar.

Ta också en titt på tätningen runt genomföringar för avlopp till exempel under toaletten eller där avloppet från handfatet går ner i golvet.

Om fogen som ska hålla tätt runt röret spruckit är det dags att sätta dit ny.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen