Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 23 juni 2016

Antik-experterna tipsar: Så fyndar du bäst på loppis och auktion

Första andra tredje! Nu laddar sommarsverige med loppisar och auktioner. Här ger antikproffsen sina bästa tips för att hitta de finaste sakerna.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Tom fyndar med paraply

Tom kopia

Tom Österman, antikprofil i TV4:s lördagsmorgon samt VD för auctionet.com, besöker ofta olika auktionshus i Sverige och utomlands. Tom uppskattar äldre antikviteter från svensk stormaktstid, måleri och samtida fotokonst men även charmfull kuriosa och folkkonst.

Här är hans tre bästa tips för sommarjakten.

1. Packa rätt för fyndresan

Paraply finns alltid, alltid i min bil, men helst även gummistövlar. Jag har även med mig en lupp och min IPad. På ”paddan” har jag alla auktionshändelserna samlade, datum, hemsidor, nätauktioner som ständigt rullar som jag kan följa trots att jag är ute på landsbygden. Vatten tar jag också med mig för det kanske inte finns rinnande vatten där loppisen eller auktionen äger rum. Packa gärna en picknickkorg om familjen följer med. Slutligen en solhatt eller keps, är det sol hela dagen är det väldigt skönt med en skärm som skyddar.

2. Kom med kontanter

Det är så snopet om du inte kan betala och alla antikhandlare och loppisar har inte tillgång till swish.

3. Tänk utanför landskapen

Sök sådant som inte är typiskt för den regionen du befinner dig i. Ska jag fynda folkkonst kan det vara hård konkurrens uppe i norra Sverige där de har koll på varenda bandsked och målat skåp, de är väldigt kunniga och priser kan dra iväg.

Då spanar jag efter andra föremål, en gjutjärnsurna från Näfveqvarn kan plötsligt dyka upp, eller en charmig tobaksburk – föremål som det skulle bli rena rama rallyt om i Östergötland till exempel.

Li letar med humor

humle10

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT. I flera år har hon arbetat med antikviteter, främst med fokus på 1900-talets design men sommartid letar hon efter kul kuriosa och föremål som går att använda, gärna sådant som passar det dukade bordet.

1. Var inte så sträng

Allt måste inte vara av samma servis till det dukade bordet. Jag blandar glas och porslin. Blåvitt från 1900-talet med ostindiskt porslin kan vara väldigt vackert. Dessutom gör det inget om något går sönder, då kompletterar jag med udda men matchande från antikbod.

2. Leta inredning med glimten i ögat

En sommar köpte jag en uppstoppad papegoja på antikmässa, den har varit till glädje i hemmet. Nu söker jag efter en gammal provdocka, gärna en torso på träfot. Jag gillar saker som har humor.

 

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen