Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 4 maj 2017

Linda och Hans-Åke byggde om höloftet till teater - och lockar storpublik!

Snart strömmar besökarna till småländska Femtinge igen. För att få skratta åt komikerparet Linda och Hans-Åke i deras unika teater – i ett ombyggt höloft.

Bild 1/2
Bild 2/2

En iskall vårvind sliter i trädgrenarna i det öppna landskapet kring Femtinge by. Inga skyltar visar vägen till teatern så Lands utsända åker fel. Hans-Åke får till slut ställa sig utanför den rödmålade ladan och vifta med armarna för att vi ska hitta rätt.
– Det är annat på somrarna, då vi har skyltar överallt, säger han.

Hans-Åkes föräldragård

Femtinge teater Sävsjö
Linda och Hans-Åke trivs i sitt lilla hus på hans föräldragård.

Det här är hans föräldragård, där han som barn hjälpte till med de 20-25 mjölkkorna och slåttern. Körde traktor från 10 års ålder. Nu är jordbruket nedlagt sedan årtionden. Pappa Sigfrid, 80 år, bor kvar på gården och kommer ut för att hälsa.
– Det är roligt med teatern. Det kommer mycket folk från trakten som man inte har sett på många år, säger han och berättar att han sköter parkeringen under somrarna.

Magisk teatervärld inuti ladan

Femtinge teater
Linda och Hans-Åke framför sin scen med kulörta lyktor, svart sammet och röd ridå.

Vi går bort mot den gamla röda ladan. Bara en handmålad skylt fastspikad på två trästörar, skvallrar så här års om att det är något speciellt med den.
Innanför dörrarna öppnar sig en nästan magisk värld. En gammeldags teater med klarblå biljettkur, kulörta lyktor och röd sammetsridå och 150 sittplatser, de flesta på träbänkar som har lånats in från privatpersoner och föreningar.

Hundratals timmar av röjande och renovering

– Vi har mörklagt hela väggen bakom scenen, spikat upp svart tjärpapp för att publiken ska se den upplysta scenen under ljusa sommarkvällar, berättar Linda stolt.
Hon och Hans-Åke har lagt ned hundratals timmar på att röja och renovera den gamla hölogen.
– Ja, ni kan ju tänka er allt bråte som fanns här uppe. Det första året bara tokröjde vi, säger Linda.

Tre miljoner har sett Bamse-imitationen

Det har gått åtta år sedan hon och Hans-Åke tog beslutet att flytta från Stockholm. Båda är skådespelare med inriktning på komik. Linda är även sångerska och Hans-Åke ståuppkomiker med imitation som specialitet. Hans ”vuxenversion” av seriefiguren Bamse med vänner har setts av totalt tre miljoner på Youtube.

Efter att ha stångats i storstadens med stress och konkurrens om roller började tanken på att flytta till Femtinge ta form.
– Vi var alltid här på somrarna och tiden vi stannade här blev bara längre och längre för varje år. Vi mådde så bra av lugnet här, berättar Linda.

Allt fler uppdrag i södra Sverige

Femtinge teater Sävsjö
Hans-Åke och Linda inne i sin jättelika höloftsteater.De stadiga träbänkarna har de lånat in från en förening, stolar är deras egna.

Så fick de allt fler roliga uppdrag i södra Sverige också. Mycket på eget initiativ också, de började skapa egna föreställningar som de turnerade runt med. Bland annat i satsningen Kultur i vården i Blekinge och Göteborg för landstingens räkning.
– Vi älskar att roa och göra folk glada. Och det år så kul att skriva sitt eget material, säger Linda.

Bor i undantagsstugan

Nu lämnar vi ladan och går över gårdstunet till den lilla gula ”undantagsstugan” där Hans-Åke och Linda bor. Vi kommer direkt in det ljusa köket med fönster åt två väderstreck och en kamin där elden knastar hemtrevligt.

Det är här, vid köksbordet, som Femtingeteaterns kreativa hjärta finns. Här sitter de med varsin dator och skriver ned ideér och texter som de testar på varandra.
– Om vi själva skrattar, brukar vi jobba vidare med idén, säger Hans-Åke.

Anita och Televinken gör succé

Femtinge teater Sävsjö
Affischer på tidigare och kommande föreställningar, i lite nostalgisk och retrostil.

Det är här deras populära scenfigurer har vuxit fram. Till exempel Lindas livsstilscoach Ann-Britt Bengtsson som strålande glad levererar levnadsråd på bred västgötska.Eller cirkusparet Angelique och Philippe som i överdådiga dräkter visar rätt misslyckade konster och tricks.

Dessutom publikfavoriten: deras skruvade imitationer av Anita och Televinken som allid slutar med att spratteldockans trådar klipps av. Och Hans-Åkes imitationer av allt från Bamse till Leif GW Persson plus Lindas sångnummer, ofta örhängen från 1960- och 70-talen.

Katten är van med hög musik

– Jag brukar stå här och öva på sångerna, säger Linda och drar fram en gammeldags mikrofon på mattan i vardagsrummet.
Deras gamla katt Morris tittar upp för att se vad som står på, för sedan somna om igen på soffan.
– Han är så van vid liv och hög musik här hemma, att han knappt reagerar, säger Linda.

Hon och Hans-Åke har haft glädje av sin långa erfarenhet från teatervärlden. De kan allt från hur man riggar strålkastarna på bästa sätt vid scenen till hur man lägger upp en föreställning. Eftersom det bara är de själva som skådespelar gäller det att hitta fiffiga lösningar.

Femtinge teater Sävsjö
Linda övar nya sånger hemma i vardagsrummet.

1 600 besökare förra sommaren

– Ibland spelar vi upp ett filmklipp medan vi blixtsnabbt byter kostym. Eller att den ena fortsätter att spela på scenen när den andra går bakom för att byta utstyrsel, berättar Hans Åke.
– Vi är ganska så slutkörda efter en-två intensiva timmar på scenen, fortsätter han.

I år blir det fjärde sommaren med teatern, de startade den 2014. Ryktet har spritt sig både i den närmaste trakten och orter och städer lite längre bort. Förra året letade sig över 1 600 besökare hit och de 14 föreställningarna var slutsålda.

Turnerar under vinterhalvåret

I år ska de samarbeta med två komediproffs från Blekinge, Elin och Mats Sandelius, i den nyskrivna ”Logshow Deluxe” – och blir  fyra på scenen.
– Det ska bli jättekul att samarbeta med Elin och Mats, ett riktigt lyft, säger Hans-Åke.

Sigfrid Andersson, 80 år, gläds åt att sonen Hans-Åke och svärdottern Linda driver teater på det gamla höloftet.
Sigfrid Andersson, 80 år, gläds åt att sonen Hans-Åke och svärdottern Linda driver teater på det gamla höloftet.

Ännu är det några månader kvar tills den hektiska teatersäsongen börjar. Under vinterhalvåret åker de ut med sina föreställningar runt om i södra Sverige på företag, event, riksteaterföreningar, med mera.

De är så glada över att de tog steget och flyttade hit.
– Ja, vi behöver lugnet här, det är så välgörande. Och så är det en sån frihet att själv skapa och bestämma över sitt arbete. Här får vi göra det vi själva tycker är roligast, säger Linda.

Älskar att driva sin teater

Namn: Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson.
Åldrar: 39 och 48 år.
Aktuella: Med sin kommande sommarföreställning ”Logshow Deluxe”.
Bor: I undantagsstugan å Hans-Åkes släktgård i Femtinge, Sävsjö kommun.
Gör: Är skådespelare och artister, samt driver Femtinge teater på gården.
Familj: Varandra.
Drömmer om: Att få forsätta med det vi gör, spela, turnéra, skriva, beröra och glädja, och låta Femtinge Teater få blomstra och utvecklas.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen