7 tips för en mer hållbar klädkonsumtion
Att bli en medveten klädkonsument är något av det viktigaste du kan göra för miljön. Shoppa begagnat, laga, lappa, byt och återvinn – här är 7 tips för en mer hållbar klädstil!
Vår klädkonsumtion präglas allt mer av ett ”slit-och-släng”-beteende, något som många ”fast fashion”-företag också uppmuntrar, helt enkelt för att vi ska köpa mer.
Men klädindustrin är den näst värsta förorenaren i världen – efter oljeindustrin – så att börja med en hållbar klädkonsumtion är något av det viktigaste du kan göra för miljön. Vi måste helt enkelt byta ut kläderna i vår garderob mer sällan och använda kläderna vi har.
Här är några bra riktlinjer för att bli en mer medveten klädkonsument.
1. Handla på second hand
Handla i största möjliga mån kläder på second hand. Second hand-butikerna runtom i landet har ett stort överskott av inlämnade kläder och den stora mängden osålda kläder är såklart slös med resurser.
När du väl har börjat handla second hand lär du dig snart var du bäst hittar det du är ute efter. Om du hittar ett plagg du gillar, men som inte passar i storlek, låt en skräddare sy om det åt dig!
Du behöver inte heller tänka att du måste besöka en second hand-butik. Många säljer sina kläder online, på marknadsplatser i sociala medier eller på auktionssajten Tradera. Ett annat sätt att handla second hand är e-handeln Sellpy, där du kan du handla begagnat online med returrätt.
Läs också: Nu öppnar digital marknadsplats för köp och sälj av svensk ull!
2. Välj bra material
Det finns många alternativa material i dag som är bättre för miljön än konventionell bomull, akryl och polyester. Några exempel: Ekologisk bomull, lin, lyocell, modal, hampa och viskos. När du ska köpa bomullskläder – leta efter miljöcertifieringar som Bra Miljöval, GOTS, Svanen eller EU Ecolabel.
Undvik syntetiska material som polyester, akryl, polyamid och nylon. De tillverkas av fossil olja och släpper ifrån sig mikroplaster som hamnar i haven. Vissa plagg kan vara gjorda av återvunnen polyester, vilket såklart är bra för att minska oljeanvändningen, men mikroplastproblemet kvarstår.
3. Satsa på kvalitet
Köp det du verkligen vill ha och behöver, i bra kvalitet som varar länge. Skippa de billiga fast fashion-plaggen. En bra taktik är att tänka i ”PPA” (Pris Per Användning). Dyrare kläder av bra kvalitet kan vara ett smartare och i längden mer ekonomiskt köp än billigare plagg. Dessutom kan PPA vara en tankeställare som stoppar impulsköpen och får dig att tänka över hur mycket du faktiskt kommer använda plagget.
Köp inte jeans med färdiga slitningar utan satsa på rejäla jeans av bra kvalitet som du kan ha länge och slita själv. Vissa jeansföretag, till exempel Nudie jeans, erbjuder att laga dina jeans gratis – ett jättebra sätt att förlänga livslängden.
Läs också: Så lever du ett mer hållbart liv – 8 handfasta tips
4. Skänk inte allt till second hand
Lämna inte in mer kläder till second hand än du i snitt tar med hem själv. Av de cirka 12,5 kilo kläder vi köper varje år skänker vi bort fem kilo. Det är en bra siffra, men samtidigt köper vi endast cirka ett kilo kläder från second hand. Det bidrar till ett överskott av använda kläder.
5. Laga och sköt om
Ta hand om kläderna du har! I stället för att kasta plagg som har gått sönder, satsa på att lära dig lappa och laga. Sy igen hål på byxor och strumpor. Kanske har du någon i din närhet som är en fena på symaskinen? Eller varför inte besöka en skräddare? Det är ofta billigare än vad man kan tro.
Sköt om dina kläder så de håller längre. Tvätta mer sällan för att minska på slitningarna – i många fall funkar det lika bra att vädra plagget.
6. Byt och låna kläder
Byt, dela, låna eller hyr! Det finns mycket du kan göra i stället för att köpa nytt. Kanske ska du arrangera en klädbytardag med vänner eller grannar? Håll utkik efter Naturskyddsföreningens klädbytardag som äger rum i april över hela landet.
Många finare plagg använder vi väldigt få gånger. Fundera på om du kan hyra eller låna festkläderna nästa gång.
7. Återvinn textil
När du inte vill ha ditt plagg längre, lämna det till en second hand-butik eller en textilåtervinning. Det gäller all textil så som kläder, handdukar, gardiner och andra tyger. Vissa återvinningsstationer och containrar tar även emot trasiga och osäljbara textilier, till exempel Human Bridge.
Källa: Medveten konsumtion, Ekoenkeltoch boken ”Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv”
Läs också: Därför ska du alltid tvätta nya lakan
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.