Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 mars 2021

Älskade ödehus - ny grön våg i Sverige

Sollefteå

Fler och fler tar sig an ett äldre hus på landet och ser till att det återfår sin forna glans. En ny version av "gröna vågen" menar Peter Landgren och Linnea Korpi som inventerar ödehus i Sollefteå med omnejd.

 En ny grön våg. Fler längtar efter ett hållbart boende, med närhet till natur och självförsörjning i olika grad.
En ny grön våg. Fler längtar efter ett hållbart boende, med närhet till natur och självförsörjning i olika grad. FOTO: TT

“Ödehusrörelsen” går mot en ny vår; det har blivit inne att leta fastigheter ute på landsbygden.

– ​För oss handlar det om att försöka hitta något eget och naturligtvis hjälpa andra i samma situation, säger paret Peter Landgren och Linnea Korpi, initiativtagare till Facebook-gruppen “Sollefteå ödehus”.

Med uppskattningsvis 100 000 ödehus runt omkring i landet borde det finnas lite att välja på för den som söker ett boende och renoveringsobjekt på landsbygden. Enligt Peter Landgren och Linnea Korpi, som just nu bor i en lägenhet i Björkåbruk, några mil utanför Sollefteå i Ångermanland, är det dock inte lika lätt som det låter.

– ​Vi har båda studerat och bott i Umeå en tid, men kände att vi ville flytta till våra hemtrakter igen, säger Peter Landgren, som nu pluggar vidare till byggnadsvårdare.

Letar efter eget hus

I början handlade det om att paret sökte en gård till sig själva, men när de sedan kom i kontakt med jämnåriga i ungefär samma situation, insåg de att fler hade en längtan om ett hållbart boende, med närhet till natur och självförsörjning i olika grad.

– ​Vi visste att det fanns många obebodda gårdar runt om på Sollefteås landsbygd. Det gjorde att vi blev nyfikna på hur många gårdar det egentligen var. Därför skapades projektet, säger Peter Landgren.

Bidra till en levande landsbygd

Under projektets gång har paret kommit i kontakt med människor från olika platser och olika åldrar i Sverige ​–​ alla med samma längtan om att komma lite närmare sin dröm.

– ​Största fokus från början har alltid varit att försöka bidra till en mer levande landsbygd och med hjälp av byaföreningar bidra till mer underlag för skolor och andra verksamheter genom inflyttning.

Hus har hittat nya ägare

Än så länge har dock paret inte hittat något lämpligt objekt att ta hand om för egen del, men samtidigt har deras inventering gjort att ett 15-tal hus i den här delen av landet har hittat nya ägare.

– ​Man kan nog säga att den här rörelsen är lite av dagens ”gröna våg”, säger Peter Landgren och tillägger att deras eget önskehus handlar om att hitta något med kompletteringsbyggnader och att på sikt även komma så nära självhushållning som möjligt.

Samarbetar med kommunen

Hittills har paret lyckats inventera ungefär en femtedel av kommunens yta, men ett nystartat samarbete med kommunen gör att inventeringen går fortare, eftersom paret tidigare var tvungna att kontakta lantmäteriet för uppgifter. Förutom resten av inventeringen kvarstår även kontakt med lokala byalag och utskick av vykort till ägarna.

– ​Vi erbjuder oss att hjälpa till, utan att för den skull agera fastighetsmäklare. Vi kan i stället fotografera och lägga ut på Facebook-sidan och på den vägen förhoppningsvis ge fastigheten mer kärlek, förklarar Peter Landgren.

Växer på sociala medier

Gruppen på Facebook, en av många liknande i landet, växer ständigt och har i dag närmare 2 500 medlemmar. Målet för paret Peter Landgren och Linnea Korpi, snart färdigutbildad arkitekt, är att landsbygden åter ska bli en intressant plats för boende, liksom förstås, att snart hitta något eget att ta hand om.

– ​Vi har ännu inte hittat vårt drömboende, men ​vi tänker heller inte sluta inventera bara för att vi en dag hittar vår gård. Inventeringen bottnar i ett gemensamt brinnande intresse att bidra och utveckla Sollefteås landsbygd, ​säger Linnea Korpi, som liksom sambon är fast besluten om att fortsätta inventeringen ​– ​både för egen skull och inte minst för att rädda övergivna hus och skapa framtidstro på landsbygden.

– ​Det är numer också en större efterfrågan av boende på landsbygden. Dagens allt mer digitala värld vi lever i möjliggör att man kan bo så​, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen