Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 december 2021

Alundabor: "Trafikverket grävde bort vårt bredband!"

Hamra

Plötsligt slocknade TV:n och internet i fyra byar i trakten kring uppländska Alunda.

Det var Trafikverket som låtit gräva av fiberkabeln på grund av en tvist.

 Bybor i kläm mellan statliga Trafikverket och fiberleverantören Open Infra, Från vänster: Marianne Jansson, Gunvi Åhlén, Owe Quennerstedt, Yngve Åhlén, Krister Gunnarsson, Linnea Jansson och Gunnar Jansson. I förgrunden hunden Palle.
Bybor i kläm mellan statliga Trafikverket och fiberleverantören Open Infra, Från vänster: Marianne Jansson, Gunvi Åhlén, Owe Quennerstedt, Yngve Åhlén, Krister Gunnarsson, Linnea Jansson och Gunnar Jansson. I förgrunden hunden Palle. FOTO: Bill-Ove Jonsson.

Den 17 november blev det svart i TV-rutan och hela internetuppkopplingen släcktes ned för ett 50-tal invånare i byarna Rörby, Hamra, Hånsta och Blacksta. Det skedde helt utan förvarning.

– Ja, vi visste ingenting, trodde att det var något tillfälligt fel först, säger en av byborna, Gunnar Jansson.

Men det visade sig vara en entreprenör som på Trafikverkets uppdrag hade grävt upp fiberkabeln.

Orsaken enligt Trafikverket var att fiberföretaget Open Infra har grävt ned den utan tillstånd. Dessutom felaktigt – för nära vägområdet vilket försvårar framtida drift och underhåll, menar verket.

Läs också: Eldsjälarna som fick Häradsbäck att blomstra

Har räknat rätt

Det bestrider Andreas Gurung, projektledare på Open Infra.

– Vi har grävt ned ledningarna och ställt fiberskåpet rätt. Säkerhetsavståndet för vägar som 671, men färre än tusen bilar per dygn, är fem meter. Vi grävde på sex meters avstånd, säger Andreas Gurung.

Ida Nyborg, ansvarig chef på Trafikverket skriver i ett svar till Land: ”Trafikverket har sedan i januari, när denna ledningsförläggning upptäcktes, vid upprepade tillfällen försökt att komma framåt i detta ärende dock utan större framgång.”

By utan bredband

 Hamra är en av de fyra byar cirka 4,5 mil nordost om Uppsala som blivit av med sin fiberuppkoppling.
Hamra är en av de fyra byar cirka 4,5 mil nordost om Uppsala som blivit av med sin fiberuppkoppling. FOTO: Bill-Ove Jonsson.

Så ord står mot ord, men de som drabbas är Gunnar Jansson och de andra byborna.

– Jag fattar inte att Trafikverket bara klipper av vår kabel så här och lämnar oss utan bredband. Det är ju statligt verk som borde kunna lösa detta utan att vi drabbas, säger han.

– Vi har ju faktiskt haft fungerande internet i nio månader nu. Och Open Infra var det enda bolag som tog sig an det när både Telia och Ip Only sade nej, fortsätter han.

Trafikverket beklagar

Ida Nyborg på Trafikverket skriver att hon beklagar att ” tredjeman påverkats till följd av den situation som uppstått, där Open Infra förlagt ledning inom det statliga vägområdet utan tillstånd.”

I början av december meddelade Open Infra att de nu skyndsamt ska se till att Gunnar Jansson och de andra kunderna får tillbaka sin uppkoppling. Ny fiber ska läggas ned och ett nytt fiberskåp sättas upp.

Det gick veckor innan de förtvivlade och frustrerade byborna såg till något aktivitet.

– Jag har utsikt över platsen där fiberkabeln klipptes och häromdagen kom faktiskt fyra tekniker och en liten grävmaskin. Så det ordnar nog sig till sist. Det hjälper med tjat tydligen, säger Gunnar Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen