Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 mars 2020

Anita Myhr fortsätter kampen om sin fäbod Myhrbodarna

I 50 år har Anita Myhr drivit släktens fäbod i Jämtland. Nu tar hon en sista strid mot kommunen för att rädda det unika kulturarvet.

 Anita Myhr kämpar för att bevara familjens fäbod Myhrbodarna i jämtländska Krokoms kommun.
Anita Myhr kämpar för att bevara familjens fäbod Myhrbodarna i jämtländska Krokoms kommun. FOTO: Privat

Sedan 1970-talet har Anita Myhr vandrat upp med sina kor till Myhrbodarna i Krokoms kommun – en k-märkt fäbod med hisnande utsikt över den jämtländska fjällvärlden.

Precis som familjens kvinnor har gjort i generationer innan i den gamla fäboden från 1800-talet.

Traditionellt fäbodbruk

 I över 50 år har Anita tagit upp korna till fäboden varje sommar och levt traditionellt fäbodliv där.
I över 50 år har Anita tagit upp korna till fäboden varje sommar och levt traditionellt fäbodliv där. FOTO: Privat

Här har hon stannat hela somrarna och bedrivit fäbodbruk på samma sätt som man gjort i över 100 år. Tillverkat ost och smör med gamla, hantverksmässiga metoder.

Dessutom har hon haft ett litet café där hon serverat egen ost och våfflor med den unika handseparerade ”fäbodgrädden”.

– Det strömmar hit besökare varje sommar som vill se buan och djuren. Många kommer långt i från, berättar Anita Myhr.

Den k-märkta fäboden är ett av Krokoms kommuns mest besökta turistmål.

Krav på nyregistrering

I somras kom en kalldusch för Anita Myhr. Plötsligt kom ett krav från kommunens livsmedelsinspektör. Anita skulle skyndsamt fylla i en anmälan om nyregistrering. Fäboden klassades inte som registrerad enligt lagen om planerad offentlig livsmedelskontroll.

– Det är obegripligt. Myhrbodarnas verksamhet har varit väl känd av både politiker och tjänstemän i kommunen som har varit här många gånger genom åren, säger Anita.

Läs också: Yvonne och Owe lever fäbodliv året om

Legat efter i tillsynen

Krokoms kommun har erkänt att de legat efter i tillsynsarbetet och nu försöker komma i kapp.

– Jag ville ha ett möte med kommunen och ha med mig en sakkunnig person på området. Dock var det under semestertider och denna person var inte åter i tjänst förrän fyra veckor senare, berättar Anita.

– Jag bad då om att senarelägga mötet vilket kommunen inte godtog utan valde att hota med sanktionsavgift och polisanmälan om jag inte gjorde som de sa, fortsätter hon.

Fäboden stängdes

Anita fick till slut ett möte med kommunen och hade med sig representanter från länsstyrelsen och Eldrimner, en fäbodexpert och hennes ombud som är expert på livsmedelslagstiftning.

Då fick hon veta att en tjänsteman vid kommun redan hade polisanmält henne och att hennes servering tillfälligt stängts.

Vägrar skriva på

Sedan dess är läget låst. Kommunen vill ha en dialog med Anita men vill inte rucka på principen att samma regler gäller för alla i branschen.

På sin hemsida ger Krokoms kommun sin syn på tvisten.

Anita vägrar att skriva på formuläret för registrering då hon befarar att stelbenta regler ska sätta stopp för det unika mathantverket på fäboden.

– Det går inte att jämföra med andra företag i livsmedelsbranschen. Jag har inte fått en enda anmärkning under de 50 år jag har verkat, säger hon.

Hon menar att fäboden redan är registrerad, enligt de regler som gällde när hon började med café och visningar av fäboden.

Läs också: Tin Gumuns öppnar Karl-Tövåsens fäbod

”Knivig juridisk situation”

Enligt hennes juridiska ombud Per Nilsson, räcker det att myndigheten ska ”ha kännedom” om verksamheten, vilket inte ställer krav på den kostsamma registreringen som kommunen efterfrågar.

– En anmälan syftar till att ge kommunen kännedom om att en anläggning finns. Kommunen har känt till anläggningen under väldigt lång tid. Om hon skulle skriva på pappren blir det som att hon erkänner att hon inte har varit registrerad tidigare och då hamnar hon i en knivig juridisk situation, säger Per Nilsson.

Vill anlita Rättviks kommun

Anita menar att olika kommuner gör olika bedömningar utifrån tjänstemännens kunskap om traditionellt fäbodbruk.

– I Rättviks kommun har man stor erfarenhet av fäbodbruk. Jag har föreslagit politikerna i Krokoms kommun att en inspektör därifrån ska ta hand om mitt ärende. Jag betalar det själv, för det ska inte belasta skattebetalarna, säger hon.

Har överklagat

Ännu har hon inte fått något svar på sitt förslag. Och nu sätter hon sitt sista hopp till förvaltningsrätten, dit hon överklagat kommunens beslut.

– Jag vill att fäbodbruk ska ha ett undantag i lagstiftningen som ska gälla oavsett i vilken kommun man verkar, säger hon.

Anita är trött och sliten efter åtta månaders tvist med kommunen – och känner sig ledsen och ifrågasatt.

– Men jag har fått oerhört mycket stöd från olika människor. Och nu äntligen även en moderat politiker i kommunen, vilket ger hopp, säger hon.

Facebookgrupp som stöd

En ny Facebookgrupp har startats, Rädda kulturarvet Myhrbodarna, som snabbt fick över 4 000 medlemmar.

Kända personer som den världsberömde kocken Magnus Nilsson och skådespelaren Peter Stormare har också uttalat sitt starka stöd.

– Det värmer och stärker mig. Och jag tänker fortsätta kämpa för att föra detta kulturarv vidare. Nu står mitt hopp till politikerna – och förvaltningsrätten, säger Anita.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen