Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 juni 2017

Årets Kyrktupp är från Jämtland!

Klövsjö kyrka i Jämtland vann den spännande 39:e upplagan av Årets Kyrktupp. Massor av Landläsare röstade och ledningen växlade in i det sista. Segermarginalen blev minimal!

FOTO: LARS KJELLSSON

Den vinnande kyrktuppen i årets tävling sitter i toppen på Klövsjö kyrka i södra Jämtland. Utsikten är strålande över bland annat Klövsjön och skidbackarna på andra sidan sjön, och förstås över den vackra jämtländska bygden.

Snickaren Lars Kjellsson fotograferade tuppen flera år tidigare och nominerade den när han nu fick läsa om tävlingen i Land. Han är själv från Klövsjö och har konfirmerats i kyrkan.

Tävlingen en rysare

Kyrkan byggdes 1795-1797 och byggmästare var Pål Pehrsson från Stugun, som också ligger i Jämtland. Den står på samma plats som det gamla kapellet i Klövsjö som byggdes redan i början av 1500-talet.

Själva tävlingen om vilken kyrktupp som skulle ta hem tävlingen blev en riktig rysare. Vartefter röster kom in via mail och vykort, växlade ledningen hela tiden och till slut stod Klövsjötuppen som segrare med bara tre rösters marginal till tuppen i Fliseryd i Småland.

En tupp i pris!

Trea kom Ohs, också i Småland, med elva röster upp till segraren. De sex deltagande tupparna drog in sammanlagt över 700 röster, vilket tyder på att tävlingen ökat stort i popularitet. Land tackar alla som engagerat sig!

Priset, skulpturen Tuppen Ture av konstnären och designern Lina Börjesson, kommer senare att delas ut till Klövsjö kyrka.

Läs också: Det ska du göra om tuppen anfaller!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen