Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juni 2018

Besök städerna där svenska deckarna utspelar sig

Högsommar och tid att läsa deckare. Faktum är att du kan färdas hela Sverige runt utan att resa dig ur hängmattan bara genom att läsa kriminalromaner. Hitta dina favoriter i Lands guide.

 Svenska deckare är otroligt populära och utspelar sig ofta i en riktig svensk stad. Hitta en bok att läsa på ditt semestermål – eller åk till en plats som utspelar sig i din favoritbok.
Svenska deckare är otroligt populära och utspelar sig ofta i en riktig svensk stad. Hitta en bok att läsa på ditt semestermål – eller åk till en plats som utspelar sig i din favoritbok. FOTO: Istock

1. Linköping

Vem: Malin Fors i elva romaner av Mons Kallentoft.

Gör: Malin Fors är en skarpsinnig och känslostyrd kriminalpolis som kämpar för att få ihop ett singelliv med tonårsdotter och svårartad arbetsnarkomani. Har en viss förkärlek för tequila och tränar som en dåre. En riktig donna som många manliga läsare faktiskt blir förälskade i.

Varför: Östgötaslätten är stor och platt som en ocean. Åkermark så långt ögat når och trakter bebod- da sedan stenåldern. Slättland- skapet spelar en viktig roll i Mons Kallentofts böcker. Därute hittas en man hängd i ett träd i debutromanen Midvinterblot. Fälten böljar under den varmaste sommaren i mannaminne då skogarna fattar eld i Sommardöden, medan slättlandet är dystert regnhöljt i Höstoffer.

Mons Kallentoft skriver intelligent och smått elegant med ett hjärta som klappar för de små och utstötta.

Senaste:Bödelskyssen, 2017.

Bästa:Höstoffer, 2009.Läs också: 10 lantloppisar värda ett stopp

2. Stockholm

 Besöker du huvudstaden så passa på att gå i Ewert Grens blodspår.
Besöker du huvudstaden så passa på att gå i Ewert Grens blodspår. FOTO: Istock

Vem: Ewert Grens i sju böcker av Anders Roslund och Börge Hellström.

Gör: Ewert är den argaste polisen i svensk kriminallitteratur, underbart otrevlig och burdus, med ett oväntat intresse. Ingen opera för Ewert. Han gillar Siw Malmkvist och kan hennes låtar utantill. Han är en klassisk polisfigur som inte sköter sin hälsa, jobbar för mycket och hatar sina grannar på Sveavägen. Hans hustru är obotligt skadad efter en olycka och han osar av sorg och ensamhet.

Varför: Allting är stort i de här romanerna. Stora intriger och starka känslor. Förutom Stieg Larsson finns det ingen som skriver med ett sådant socialt patos. Det är våldsamt spännande historier och mörka samtidsrapporter. Stockholm varken glittrar eller kråmar sig. Det är en hård stad, med skarpa vinklar och obönhörliga motsättningar.

Senaste:Tre minuter, 2016.

Bästa:Edward Finnigans upprättelse, 2006.

3. Uppsala med omnejd

Vem: Ann Lindell i tio romaner av Kjell Eriksson.

Gör: I kriminallitteraturen vimlar det av toppresterande poliser och Ann Lindell är en av de mest besatta. Hon vet knappt vad hon ska ta sig till om hon inte får vara på sin arbetsplats. (Föreställ er komplikationerna då hon blir mamma och ska ha föräldraledigt!)

Varför: Överraskande och spännande men det ska kriminalromaner vara. Ett mångbottnat kvinnoporträtt. Läsaren följer Ann Lindell under många år och hur hon hittar rätt på sig själv och utvecklas som människa är minst lika intressant som intrigerna. Skildringen av Uppsala går utanpå det mesta. Med Fyrisån i mitten har Uppsala alltid varit en kluven stad – med akademikerna på ena sidan och borgarna på den andra – men har blivit en segregerad stad, hårt pressad av en ekonomisk kris. Mycket bra och trovärdig samhällsskildring.

Senaste:Öppen grav, 2009.

Bästa:Öppen grav, en otroligt bra final!Läs också: Här är Sommarsveriges mest solsäkra platser!

4. Oskarshamn

Vem: Claes Claesson i åtta romaner av Karin Wahlberg.

Gör: Claes Claesson är kriminal- kommissarie och älskar två saker: Sitt arbete och sin fru, Veronika, överläkare på sjukhuset i stan. Karin Wahlbergs böcker får därmed två intressanta miljöer, polishuset och lasarettet. Claes Claesson har en egenskap som är oundgänglig om man vill vara en polis utöver det vanliga. Han har intuition och ligger därför alltid ett steg före alla andra i utredningen.

Varför: Karin Wahlberg var en av de första som lät vardagen ta plats och få samma värde som den traditionella brottsutredningen. Två skilda liv som skaver mot och berikar varandra och växlingarna där emellan löser hon elegant. Staden är fint beskriven: Små nätta miljöer, lugn och ro, men Oskarshamn är inte bara ansluten till välfärden utan också till världen. Idylliskt blir det aldrig.

Senaste:Glasklart, 2011.

Bästa:Flickan med majblommorna, 2004.

5. Visby

Vem: Anders Knutas i 14 böcker av Mari Jungstedt.

Gör: Anders Knutas är en envis jäkel som inte ger sig förrän allt är klarlagt. Snabb, smart och känner varenda vrå av Gotland. En romanfigur som man trivs med. Med jämna mellanrum behöver han dock resonera om fallen med någon annan än sina kolleger och då tar han hjälp av journalisten Johan Berg.

Varför: Mari Jungstedt visade redan från debuten att hon kunde bygga komplicerade intriger som får läsaren att sitta som på nålar. Det finns alltid minst två spår som inte ser ut att ha med varandra att göra och det är alltid Anders Knutas som upptäcker sambandet. Vilket är helt i sin ordning. Han är en hjälte och ska se det ingen annan uppfattar. Gotland kan författaren utan och innan, men det är ”det andra” Gotland hon skriver om, det som fortsätter att existera när turisterna har åkt hem.

Senaste:Ett mörker mitt ibland oss, 2018.

Bästa:Den döende dandyn, 2006.Läs också: 25 boktips som räcker hela sommaren!

6. Stenvik, Öland

 I böckerna om Rebecka Martinsson följer vi den roliga polisduon Anna-Maria och Sven-Erik i underbart vackra Kiruna.
I böckerna om Rebecka Martinsson följer vi den roliga polisduon Anna-Maria och Sven-Erik i underbart vackra Kiruna. FOTO: Istock

Vem: Sjökapten Gerlof Davidsson i fyra romaner av Johan Theorin.

Gör: Gerlof är en ovanlig problemlösare, varken medelålders eller med äktenskapliga problem. Sådant har han lämnat bakom sig. Han är änkling och har varit fiskare i hela sitt liv, lika förtrogen med havet som med det öländska landskapet. När han inte mäktar med själv tar han hjälp av andra ”veteraner”. Det de inte har i benen har de i huvudet.

Varför: Johan Theorin har skrivit in Öland i den svenska spänningslitteraturen och snöstormen över Alvaret i Snöfåk är svår att glömma. Naturskildringen är makalöst bra och det känns helt följdriktigt att tempot är långsamt och varsamt. Ovanligt, åtminstone i Sverige, är också att använda sig av gamla människor som amatördetektiver.

Johan Theorin väver smygande, kusligt spännande historier där modern vardag blandas med svensk folktro. I den senaste romanen är det älvor och troll.

Senaste:Rörgast, 2013.

Bästa:Skumtimmen, 2007.

7. Kiruna

 På Öland kan du uppleva den vackra naturen ur Johan Teorins deckare.
På Öland kan du uppleva den vackra naturen ur Johan Teorins deckare. FOTO: Istock

Vem: Anna-Maria Mella och Sven- Erik Stålnacke i fem böcker av Åsa Larsson.

Gör: Anna-Maria och Sven-Erik är ett suveränt polispar, en hjälte uppdelad på två. Med en relation lika stabil som den lappländska tjälen finns det gott om plats för olikheter. Anna-Maria är otålig och brakar på, Sven-Erik vill tänka efter och tar det piano. Ska de åka någonstans – och avstånden är långa – och hon kör så utbryter mindre krig om hastighetsbegränsningar och andra regler som hon inte tycker det är så noga med.

Varför: Har du inte läst Åsa Larsson, skynda dig att ändra på det! Bättre än så här blir det sällan. Övre Norrland får breda ut sig i all sin snötäckta prakt. Fjällvärlden är hisnande vacker, folk pulsar hela tiden när de inte åker snöskoter. Norrbotten finns närvarande ända in i språket som får en egen satsmelodi med korta, klippta meningar. Dessutom är Åsa Larsson väldigt rolig, vilket är ovanligt för genren.

Senaste:Till offer åt Molok, 2012.

Bästa:Svart stig, 2006.Läs också: Här hittar du landets mest genuina gårdsbutiker – län för län

8. Kymlinge

Vem: Gunnar Barbarotti i fem romaner av Håkan Nesser.

Gör: Gunnar Barbarotti är en originell bokpolis för att han inte är så särskilt intresserad av polisarbetet och har ett namn som är som en liten kulturkrock. Han bor och arbetar i en fiktiv ort som kan vara belägen någonstans i Närke, men det är osäkert. Och så för han samtal med Gud i akt och mening att ta reda på om han verkligen existerar. Han önskar sig saker och beroende på om önskningen uppfylls eller inte blir det plus- respektive minuspoäng. Första gången vi möter Gunnar Barbarotti, ligger Gud back med 2 poäng.

Varför: Håkan Nesser kan mana fram vilken miljö som helst och Kymlinge är inget undantag. Den är ett slags extrem svensk småstad, mer svensk och mer småstadsaktig än en verklig ort. Man känner igen allting och ändå inte. Håkan Nesser har intriger som man aldrig vet vart de ska ta vägen, vilket skapar alerta och nyfikna läsare. Bipersoner är hans specialitet. Gunnar Barbarottis arbetskamrat är en sådan, Eva Backman, som vet hur man tinar en pizza ovanpå elementet.

Senaste:Styckerskan från Lilla Burma, 2012.

Bästa:Människa utan hund, 2006.

Fler deckare som utspelar sig i Sverige

 Pittoreska Ystad är Henning Mankells mark.
Pittoreska Ystad är Henning Mankells mark. FOTO: IBL

9. Sundsvall: Amanda Rönn (av Emma Wall), Johan Axberg (av Jonas Motström).

10. Malung: Siv Dahl (av Aino Trosell).

11. Sandhamn: Thomas Andersson (av viveka Sten).

12. Västerås: Elena Wick (av Tomas Kanger).

13. Gotland: Maria Wern (av Anna Jansson).

14. Strömstad: Pernilla Bitén (av Gösta Undefäldt).

15. Fjällbacka: Patrik (av Camilla Läckberg).

16. Tjörn: Greger Thulin (av Ramona Fransen).

17. Göteborg: Erik Winther (av Åke Edwardson).

18. Ängelholm: Martin Olsson (av Willy Josefson).

19. Helsingborg: Joakim Hill (av Bodil Mårtensson).

20. Malmö: Nils Forsberg (av Kristian Lundberg), Monica Gren (av Fredrik Ekelund).

21. Ystad: Kurt Wallander (av Henning Mankell). Läs också: 20 svenska resmål för dig som gillar häftig natur!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen