Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 november 2016

Biodlare rasar: Hur kan det vara brottsligt att koka salva?

Smält bivax, häll i rapsolja, rör om och låt svalna. Ger du bort lite av resultatet har du brutit mot EU:s förordning 1223/2009.Straffet är böter och fängelse upp till 2 år.

Bild 1/2
Bild 2/2

Sveriges biodlare har fått nog. Nu samlar de in namnunderskrifter i protest mot de orimliga kraven för att göra något så enkelt som bivaxsalva.

-Vi behöver mer bin och därför är det viktigt att folk får förståelse för alla de fina produkter man kan få från bikupan, säger Hanne Uddling, ledamot i Sveriges Biodlares Riksförbunds styrelse.

Regler stoppar försäljning

Många av dem som har bin vill visa bredden av nyttan honungsbin kan ha och sälja bivaxsalva eller cerat samtidigt med honungsburkarna på julmarknaden. Det får de egentligen inte.

Problemet är att en så enkel sak som salva av bivax och rapsolja omfattas av samma regler som storskalig tillverkning av till exempel hårborttagningsmedel och schampo.

Det innebär att den som producerar för att sälja eller ge bort varan måste anmäla den till ett centralt EU-register. Manualen för att göra det är 60 sidor lång.

Expert måste anlitas

Dessutom måste en expert anlitas för att göra en säkerhetsbedömning av produkten. Experten ska ha fullbordad högskoleutbildning i både praktiska och teoretiska studier i exempelvis farmaci eller dermatologi.

Hela kalaset kostar sedan 4000 kronor per år plus en avgift på 600 kronor för varje anmäld produkt. Skulle salvan få några droppar lavendelolja för doftens skull räknas det som en ny produkt som kostar 600 kronor till.
-Vi har uppvaktat läkemedelsverket men de har sagt att det inte går att få några undantag från lagen. Så kan det inte vara, säger Hanne upprört.

Minister säger att det inte går att ändra

En skriftlig fråga har också gått till folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström som svarat att reglerna inte går att rucka på bland annat för att det är viktigt att allt tillverkas hygieniskt och enligt ”god tillverkningssed”.

-Det handlar inte om det. Naturligtvis ska allt tillverkas hygieniskt men det ska inte behöva kosta 4000 kronor per år, säger Hanne.

Det irrationella i systemet märks när precis samma salva görs för tassar i stället för händer. Kemikalieinspektionen hanterar produkter för djur och görs det i liten skala krävs bara att det står på burken precis vad den innehåller.

-Och jag får smaksätta honung med eterisk olja i mitt slungrum för det räknas som livsmedel och faller under livsmedelsverkets regler.

Namninsamling kräver lag-ändring

Hanne jämför med när kyrkkaffet och skolbarnens försäljning av hembakt hotades när de krockade med EU:s regler om livsmedelshantering.

-Det gick ju att ändra så det borde gå nu också, säger hon.

Håller du med? Skriv då under biodlarnas namninsamling. Listan kommer att lämnas in till socialdepartementet tillsammans med ett krav på att lagen skrivs om.

Så gör du salva av bivax

rapsolja bivax
Rapsolja och bivax blir lyxig salva.

Två ingredienser är allt som behövs, bivax och rapsolja.
20 procent bivax och 80 procent rapsolja ger en fast salva som också fungerar som cerat.
Öka mängden olja om du vill ha en mjukare salva.
Gör så här: Smält bivax i rapsoljan i vattenbad. Låt sedan svalna under omrörning. När salvan är sval och krämig hälls den på rena burkar.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen