Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 juli 2019

Byborna startade egen butik

Glommersträsk

En bygd utan butik är en bygd utan liv. Men på flera håll i landet går byborna sin egen väg när de stora kedjorna stänger ner. När Ica 2016 beslutade om nedläggning av butiken i Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun fick byborna nog och startade butik i egen regi.

 Sjuåriga Rasmus Vallsten och mamma Jessica Johansson ser butiken i Glommersträsk som en viktig funktion för att kunna bo i området.
Sjuåriga Rasmus Vallsten och mamma Jessica Johansson ser butiken i Glommersträsk som en viktig funktion för att kunna bo i området. FOTO: Malin Johansson

Jessica Johansson Vallsten bor med make och tre barn i Glommersträsk. Hon är både född och uppvuxen i området, men att bo kvar har långt ifrån alltid varit en självklarhet.

– Vad som är avgörande för att man ska kunna bo kvar är skola och affär. Här känner man folket också så man kan känna sig trygg när man kommer hit med barnen. Personalen tycker mest att det är roligt med lite liv och rörelse. På större ställen kan man bli lite nervös om barnen går runt fritt i butiken men så är det inte här.

Oroligt i byn

Glommersträsk dras med den vanliga glesbygdsproblematiken, med minskande befolkning och hot om nedläggning av både affär och skola. När det blev känt att butikens dåvarande ägare skulle gå i pension och Ica inte ville driva butiken vidare blev det oroligt.

– Det är alltid oroväckande när det talas om nedläggningar i småbyarna, när de saker som vi verkligen måste ha för att kunna överleva riskerar att försvinna. Det är klart man blev väldigt orolig, säger Jessica Johansson Vallsten.

Läs också: Edvins obemannade butik på landet gör succé

Tog inspiration från annan by

Ett par mil norrut, i Abborrträsk, upplevde byborna detsamma redan 2005.

– Konsum bestämde då att de skulle lägga ner. När det skulle stängas var det stormöte på Folkets hus och det var en väldig uppslutning. Visst var det oroligt för byn blir ju som död om det inte finns någon affär. Då tog bybor, föreningar och lokala företag tag i saken så butiken var bara stängd en månad, berättar Lena Karlsson, som arbetat där sedan 1982.

Får stöd för driften

 Butikschef Lena Karlsson och styrelseordförande Michael Gällerstedt i byns nav tillika enda affär.
Butikschef Lena Karlsson och styrelseordförande Michael Gällerstedt i byns nav tillika enda affär. FOTO: Malin Johansson

Michael Gällerstedt, styrelseordförande för butiken i Abborrträsk, säger att omsättningsstödet från Tillväxtverket är viktigt för driften.

– Butiken är förstås otroligt viktig, precis som sådana här småbutiker alltid är för en bygd. Det är också en samlingsplats. På förmiddagarna är det fullt av folk här i kafédelen. Det här är navet i byn på många sätt, både för boende, besökande och förbipasserande, säger Michael.

Startat kafé i affären

 Det nya fiket i butiken har blivit en populär mötesplats för bygdens invånare.
Det nya fiket i butiken har blivit en populär mötesplats för bygdens invånare. FOTO: Malin Johansson

I Glommersträsk har man också med framgång startat upp en kafédel i butiken sedan bygdens övertagande. Ove Granlund arbetar på företaget Finnbergs och poängterar att det idag handlar om bygden, att bygden är mer enad idag än det kanske var förr, då det var varje by för sig på ett annat sätt. Han berättar att ekonomiskt går det runt.

– Det är egentligen ganska fantastiskt, men det är också tack vare mycket ideella krafter som hjälper till i butiken. Kaféet är betydelsefullt för det är viktigt att vi möts och umgås. Det är ofta så motivation, utveckling och idéer kommer till. Det är förstås väldigt viktigt att vi gör det för att kunna utveckla och se framåt, för vi vill förstås att fler ska vilja bo här. Vi har flera småföretagare och även lite större industrier här och allt det där är beroende av varandra. Utan det ena fungerar inte det andra. Vi vill ha kvar skolan, vi vill ha kvar butiken. Vi vill och vi måste ha kvar allt, säger han.

 Ove Granlund arbetar hos Finnbergs sedan 2016.
Ove Granlund arbetar hos Finnbergs sedan 2016. FOTO: Malin Johansson

Läs också: Deras lanthandel gör succé i Killhult

Fakta – byarna som startat egna butiker

Våren 2018 beslutade Coop att lägga ner sin butik i Morjärv, nästan 4 mil norr om Kalix. Byborna tog saken i egna händer och i november samma år startades en ny livsmedelsbutik upp på bybornas initiativ.

Efter att ha varit utan mataffär i åtta år gjorde byborna i Östra Ryd, Söderköpings kommun, slag i saken och öppnade eget i november 2016.

När butiken i Torna Hällestad, Lunds kommun, slog igen efter nästan 60 år i drift dröjde det inte länge förrän byborna samlades och kom fram till en lösning. Över 100 hushåll gick samman och köpte aktier, och aktiebolaget fick in två miljoner kronor på bara ett par månader, så ett år senare öppnades butiken igen.

I mars i år öppnades Sveriges första obemannade butik i Bålsta, Uppsala län. Fler liknande initiativ har tagits på flera håll i landet. I Moskosel, nio mil norr om Glommersträsk, finns planer på att öppna en som en del av en ny servicepunkt i byn.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen