Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 8 maj 2017

Bloggaren Dagny: ”Man får det mycket bättre om man tänker på det roliga”

104-åriga Dagny Carlsson har blivit folkkär som Sveriges äldsta bloggare! Hon fick sin första dator vid 93 (!) och vill nu peppa andra "gamla tanter" att bli digitala.

FOTO: Hasse Gänger

I tidningen läste hon om Carl Bildt. Att den före detta stats- och utrikesministern bloggade och hade väldigt många som tog del av det han skrev.
Dagny Carlsson sökte på nätet och fann att en blogg är som en elektronisk dagbok. ”Spännande, en sådan vill jag också ha!”, tänkte hon.

Världens äldsta bloggare

Nu är Dagny världens äldsta bloggare. Varje kväll formulerar hon sina funderingar och tankar. Fantastiskt många människor tar del av dem. Vid den senaste mätningen hade Dagnys blogg haft över en miljon besökare.

– Folk intresserar sig nog för att jag är så gammal. Men också för att jag skriver vettiga inlägg. Det är inte bara sådant där dravel som många andra bloggare skriver. Att de stiger upp på morgonen, tvättar sig och går ut och gör detta eller detta, säger hon.

Ibland kan det vara knepigt att förnya sig, menar hon. Men hon till slut hittar hon alltid på någonting.
– Jag kan ju ta dagshändelser eller skriva om skillnaden förr och nu och tala om hur det en gång i tiden gick till. Jag har alltid något att berätta. Det vore ju synd annars när jag har levt så länge, säger hon.

Gillar de gamla författarna

Den som läser Dagnys blogginlägg blir snart varse om hennes goda skriv- och berättarförmåga. Hon tror att det är en medfödd begåvning, som längs vägen förbättrats eftersom hon alltid har varit en bokmal. Än i dag väntar olästa romaner på nattduksbordet.

– Jag håller på de gamla författarna för jag tycker att det hade mycket mer att säga. Wilhelm Moberg, Ivar Lo och dem. Det är svårt att hitta någon författare i dag som är lika bra. Astrid Lindgren skrev sina böcker lite senare. Men hon är ju också jättebra.

Skrivandet betyder mycket

dagny-carlsson2
Dagny är flyhänt vid tangentbordet. ”Jag jobbade på kontor länge för sedan och det jag lärde mig då sitter fortfarande i.”

– Med bloggen med pratar jag ju på ett sätt med en massa människor och får respons.  Jag får väldigt många kommentarer på Internetsidan där jag håller till. Vänner är väldigt tunnsådda när man är över 100. Men jag har i alla fall fått en massa följare av det jag skriver på bloggen som jag har lite dialog med.

Dagny hoppas inspirera andra och visa att man aldrig blir för gammal, vilket hon själv är ett bra exempel på.
– Ja, jag vill peppa gamla tanter till att försöka använda dator, säger hon.

Bloggandet håller igång hjärnan, tror hon och bidrar till att hon fortsätter vara så pigg. Men det gör också hennes 40 minuter långa, dagliga promenader.
– Man går ju inte på gym när man är så gammal som jag.Vill man motionera och inte har någon möjlighet, kan man ju alla fall ta sig ut och gå. Nej, nu ska jag titta om kaffet har blivit klart.

65 år gammal kaffebryggare

På raska ben är Dagny snart tillbaka i matrummet. Hon bor i en omsorgsfullt möblerad fyrarummare. Numera brukar Dagny säga att det är en trea med datorrum. Hon klarar sig fortfarande helt själv, men har städhjälp när det behövs.

– Jag har till och med bloggat om kaffebryggare. För jag har en som är 65 år gammal och fortfarande fungerar. Jag använder den till söndags, höll jag på att säga. Den är lite seg i vändningarna så det är inte den vi dricker från nu. Det är en annan som är lite yngre, säger Dagny när hon har hällt upp till oss båda.

Varsin toscakaka ligger på vita servetter mellan kaffekopparna. Hela Sveriges nya krutgumma mumsar i sig. Dagny Carlsson har blivit mer än rikskändis. Många internationella medier har uppmärksammat hennes digitala framfart.

Dagny varit med i flera TV-program

– Det är faktiskt lite roligt att vara kändis. Jag piggnar till. När jag är ute någonstans kommer folk ofta fram och säger: ”Nämen, det är ju du som jag såg på TV. Får jag ta en selfie med dig?” Och det är väl helt okej. Jag tar det inte så högtidligt. De hittar snart en annan att haussa upp.

Hon har varit med i flera populära TV-program som Fråga doktorn, Skavlan, Bingolotto och Gomorron Sverige och blivit medievan på kuppen.

– Det är inte så märkvärdigt som folk tror att det är. Om man bara är sig själv och inte konstrar till det så går det bra. Skavlan var jättetrevlig för han hade humor. Han och jag, vi skrattade så mycket ihop, berättar hon.

Memoarerna sålde slut direkt

Nu har hon kommit ut med memoarboken Livet enligt Dagny, där hon med hjälp av en journalist nedtecknat sin levnadshistoria, som hon numera nästan blivit trött på ”eftersom hon fått berätta så mycket om sig själv den senaste tiden”.

Den första upplagan på 12 000 exemplar sålde slut direkt.
– Det är lite av revansch. Jag hade en lite taskig barndom. Och så blev den ju äntligen av, den där drömmen som jag haft sedan jag var liten om att få ge ut en bok. Det jag tjänar på boken ger jag till Cancerfonden. De behöver pengar att ge till forskningen. Min man Harry dog i cancer, berättar hon.

Bra gener är hennes förklaring

dagny-carlsson3
Förra året blev Dagny utsedd till Årets Senior.

104 år och fortfarande pigg och bedårande. Den vanligaste frågan Dagny får är hur det har kunnat bli så. Bra gener, säger hon, och att hon aldrig slarvat med maten och måltiderna. Men det ständigt goda humöret är kanske den allra viktigaste ingrediensen.

– Av min mormor Malena lärde jag mig att det blir bäst om man är glad och nyfiken och inte rädd för något. Och råkar man klappa ihop får man inte ge upp, då tar man i stället nya tag. Jag är glad över att jag tidigt förstod att man får det mycket bättre om man tänker på det roliga som händer och inte det tråkiga, säger Dagny.

Hon mår  ”förträffligt”och har inga skavanker och inte ont någonstans.
– Och fortfarande är jag mycket för att hålla i gång. Min man suckade ibland: ”Får du aldrig nog, Dagny?” ”Nej”, svarade jag alltid. Jag vägrar att sätta mig med armarna i kors och tänka på att jag har gjort mitt och att det är dags att dö, säger hon.

Gillar att skriva humoristiskt

Och blogga vidare, förstås. På datorkursen Dagny gick som 100-åring fick hon efter att ha hört om Carl Bildts förehavanden hjälp med att starta en blogg av läraren Elena Ström. I dag är Dagny Carlssons elektroniska dagbok oerhört omtyckt.

– Att bli uppmärksammad som jag har blivit är riktigt trevligt, kan jag tala om för dig. Jag tycker det är roligt att skriva om allt, men allra roligast är det när jag kan vara lite humoristisk och skriva i kåseriform, säger Dagny när hon slagit på datorn i datorrummet och även visar sin iPad som hon har för att kunna mejla, surfa och blogga på resande fot.

– Jag kan inte förstå varför en del äldre inte har dator. Ibland kan det vara rätt trist och ensamt. Det går dagar när jag inte öppnar munnen. Som tur är bloggar jag alltid på kvällarna och får ur mig någonting då.

Här kan du läsa Dagnys blogg!

Har utsetts till Årets senior

Namn: Dagny Carlsson.

Aktuell: Som världens äldsta bloggare. Med boken Livet enligt Dagny – i huvudet på en 104-åring (Bokförlaget Forum).

Ålder: 105 år

Bor: I Solna. Är född och uppvuxen i Kristianstad.

Familj: Lillasyster, 93 år, och ett flertal syskonbarn.

Fritidsintressen: ”Jag läser mycket. Och så tycker jag om att ta tunnelbanan in till Stockholm och gå på museum.”

Det visste du inte: Dagny har utsetts till Veckans svensk (hon vann i tävling mot Måns Zelmerlöw) och 2015 fick hon utmärkelsen Årets senior. På Facebook har Dagny en fangrupp med många tusentals gillare.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen