Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 november 2018

Dalahästarnas framtid är hotad – stor brist på täljare

I flera hundra år har den klassiska dalahästen täljts och målats – ett tidskrävande hantverk som kräver såväl talang som engagemang. Men det finns ett bekymmer som kan äventyra dalahästens framtid.

 Ett 20-tal nyfikna personer i olika åldrar kom till Grannas A Olsson Hemslöjd i Nusnäs för att lära sig att tälja dalahästar.
Ett 20-tal nyfikna personer i olika åldrar kom till Grannas A Olsson Hemslöjd i Nusnäs för att lära sig att tälja dalahästar. FOTO: Grannas A Olsson Hemslöjd

Det är november månads första onsdag och ett 20-tal personer har kommit till Grannas A Olssons Hemslöjd i Nusnäs, förväntansfulla inför kvällens workshop. Det är den första prova på-kursen på fabriken där deltagarna får testa att tälja dalahästar, något som Sveriges Radio tidigare har rapporterat om.

– Antingen bor det i händerna eller så bor det absolut inte där. Man måste ha ett visst anlag, vi brukar se direkt om man har talang, säger Christina Liljegren, som arbetar på familjeföretaget Grannas A Olssons Hemslöjd.

Mansdominerat

Hälften av kursdeltagarna var kvinnor, vilket gjorde Christina extra glad.

– Vanligtvis har vi 50 personer som sitter hemma och täljer. Av dem är 45 män och fem kvinnor. Det är så häftigt att se nu att tjejerna kommer, säger hon.

Läs också: Yvonne och Owe lever fäbodliv året om

Stor brist på täljare

Det finns en bakomliggande orsak till att det arrangeras prova på-kurser på dalahästfabriken: De är i stort behov av nya täljare.

– Det har varit en stor brist på täljare sedan en lång tid tillbaka. Det är kö på vissa storlekar och vi har fått ransonera. Eftersom det mest är pensionärer som täljer faller en del ifrån med jämna mellanrum. Därför försöker vi nu rekrytera nya täljare, säger Christina Liljegren.

Täljer dalahästar hemma

Täljningen är traditionellt en bisyssla som hantverkarna gör hemifrån. De färdigtäljda hästarna kommer in till fabriken som doppar dem i grundfärg och spacklar eventuella skavanker. Nästa steg är målning, i de unika mönster som varje häst bär. Ett detaljrikt hantverk som också görs av målare hemifrån.

Läs också: Trendig symbol från Dalarna! 5 roliga fakta om kurbits

 Maskintillverkade dalahästar är inte aktuellt. ”De ska täljas för hand”, säger Christina Liljegren på Grannas A Olsson Hemslöjd.
Maskintillverkade dalahästar är inte aktuellt. ”De ska täljas för hand”, säger Christina Liljegren på Grannas A Olsson Hemslöjd. FOTO: MostPhotos

Varje dalahäst är unik

Trots bristen på täljare är en övergång till maskintillverkning inte aktuellt.

– De ska täljas för hand, så har det varit århundradena igenom. Hästen ska ha en dubbel identitet, dels från täljaren men också målaren som har olika stil. De är alla unika, säger Christina Liljegren.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen