Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 februari 2022

Daniel rustar upp släktens ödeby i Norrbotten

Krokträsk

Daniel Skogqvist kunde inte acceptera att hans barndoms Krokträsk skulle bli en ödeby. Tack vare hans jätteinsats kan nya invånare flytta in här, som hans egen 23-årige son Johan.

 I köket hemma hos Johnny Engman serveras det den här dagen rotmos och fläsklägg.
I köket hemma hos Johnny Engman serveras det den här dagen rotmos och fläsklägg. FOTO: Joakim Nordlund
 Daniel Skogqvist har blivit Krokträsk stora husräddare. Här står han framför sin farmor och farfars hus Uddbacken i byn som han precis har köpt.
Daniel Skogqvist har blivit Krokträsk stora husräddare. Här står han framför sin farmor och farfars hus Uddbacken i byn som han precis har köpt. FOTO: Joakim Nordlund

Daniel öppnar kylskåpet och tar ut en liter mjölk. På kylskåpsdörren sitter ett gammalt tidningsurklipp från 1973.

Rubriken talar om Krokträsk, skogsbyn som vägrar att dö. Det gäller i högsta grad också i dag nästan femtio år senare.

Krokträsk ligger 7,5 mil nordost om Luleå och byn har i dag tio fast boende.

Kär barndomsby

 Krokträsk, 7,5 kilometer nordost om Luleå, lever upp igen, med nya invånare.
Krokträsk, 7,5 kilometer nordost om Luleå, lever upp igen, med nya invånare. FOTO: Joakim Nordlund

Daniel ser det som sin ”hemplats” som har ständigt återvänt till.

– Vägarna tycks alltid ut att leda tillbaka till hit. Nu känns det fint att vara här och ta över just det här huset, säger Daniel Skogqvist och lägger handflatan mot köksbordet.

Han och hans 23-årige son Johan Lansgren har precis köpt huset där hans farmor har bott.

Gårdsstället, som de nu är ägare till bär det passande namnet Uddbacken, har alltid varit medelpunkt.

Läs också: Hollywoodfrisören Åke flyttar hem till Gunnarsbyn igen

Egen lanthandel

 Joakim Nordlund och May Engman drev under många år byns lanthandel. Någon ny lär det inte bli men Daniel vill förvalta huset på gården så att byn får leva vidare.
Joakim Nordlund och May Engman drev under många år byns lanthandel. Någon ny lär det inte bli men Daniel vill förvalta huset på gården så att byn får leva vidare. FOTO: Joakim Nordlund

Lanthandeln som May och Holger Engman drev levde vidare ända fram till 2002 när den till sist lades ner.

– Det var alltid liv här runt huset, berättar Daniels farbror Thomas Engman.

Han har vårdat och underhållit huset så länge hans mamma May bodde där. Sedan ett drygt år är hon på ett äldreboende i Råneå och han har själv ett hus i Råneå.

Glad över föryngringen

 Sonen Johan Lansgren har flyttat till Kroknäs och gillar att renovera precis som sin pappa Daniel. Här pratar han med farfars bror Thomas Engman,
Sonen Johan Lansgren har flyttat till Kroknäs och gillar att renovera precis som sin pappa Daniel. Här pratar han med farfars bror Thomas Engman, FOTO: Joakim Nordlund

Så därför var det inte aktuellt för honom att behålla mammas hus.

– Det känns ju jättefint att Daniel och Johan nu kommer hit. Att två yngre människor kommer till byn och att det här huset också stannar i släkten, säger han.

Tanken är att pappa Daniel ska bo på det över planet och sonen Johan på det undre.

– Nu ska jag fixa färdigt allt på bottenplanet, att tapetsera och måla. När det och källaren är klar ska jag se på tänkte jag göra ett ryck med den gamla affärsbyggnaden och se om den går att rädda, säger 23-åringen.

Det första huset

 I det här huset på "Lillheda" bodde en gång Stig och Linnea Engman. Det blev Daniel Skogqvists första renoveringsprojekt i byn.
I det här huset på "Lillheda" bodde en gång Stig och Linnea Engman. Det blev Daniel Skogqvists första renoveringsprojekt i byn. FOTO: Joakim Nordlund

Hemgården där hans pappa fortfarande bor och där han själv växte upp ligger bara ett par hundra meter bort.

Ett stenkast bort ligger också två hus som Daniel Skogqvist har ägt och renoverat.

– Där har vi Lillheda som jag först köpte, säger han och pekar mot ett vitt mindre hus.

Där bytte han ytskikt på fasaden, rev ner en gammal ladugård, byggde en bastu och satte in en kamin.

– Sedan byggde jag en altan och röjde upp runt hela gården. Det var en hel del annat också som jag gjorde, berättar han.

Hus två en utmaning

 Till vänster huset ”Oppiheda” som var Daniels andra renoveringsprojekt och där det holländska paret Erik Hordijk och Sanne Kuowenhoven nu bor med sina 29 alaskan huskies.
Till vänster huset ”Oppiheda” som var Daniels andra renoveringsprojekt och där det holländska paret Erik Hordijk och Sanne Kuowenhoven nu bor med sina 29 alaskan huskies. FOTO: Joakim Nordlund

När granngården Oppiheda blev till salu sålde han sitt första hus när han äntligen hade fått det i bra skick – och köpte grannfastigheten.

– Det fanns ju aldrig i planen. Men det är ju så när jag får någonting för mig. Jag fick sån lust att köpa det och så blev det också, säger han.

Det huset bjöd verkligen på en hel del utmaningar.

– Jamen det var ju så fruktansvärt nergånget. Jag bytte typ allting. Där gjorde jag en sådan renovering att det nästan hade varit lika bra att bygga nytt, säger han och ler.

Samma år blev han sambo och de köpte hus i byn Svartbäcken 17 kilometer öster om Boden.

Mycket jobb

 Nu tänker Daniel också ta sig an lokalerna i det nedlagda sågverket i Krokträsk. Han klurar på vad det ska kunna användas till i framtiden.
Nu tänker Daniel också ta sig an lokalerna i det nedlagda sågverket i Krokträsk. Han klurar på vad det ska kunna användas till i framtiden. FOTO: Joakim Nordlund

Då kände han att det var för mycket att sköta två stora hus så han sålde det nyrenoverade huset till Erik Hordijk och Sanne Kuowenhoven, som kommer från Holland och driver turistföretaget Yellow Snow Husky tours med sina alaskan huskies.

– Det är helt perfekt här i Krokträsk. Allt finns i närheten och vi har också mycket natur runt oss och många möjligheter. Sedan har vi jättefina grannar som gillar att det kommer unga människor hit till byn, säger Sanne Kuowenhoven.

Hjälps åt

 På kylskåpsdörren hänger ett urklipp från 1973 som handlar om Krokträsk som redan då vägrade att dö ut.
På kylskåpsdörren hänger ett urklipp från 1973 som handlar om Krokträsk som redan då vägrade att dö ut. FOTO: Joakim Nordlund

Att Daniel Skogqvist nu ger sig i kast med ett tredje hus i byn är mycket sonens förtjänst.

– Jag har ju bott i lägenhet i Luleå och här lever jag ett aktivare liv. Här finns alltid någonting att göra och jag trivs med det, säger Johan Lansgren.

– Det är mest Johan som har legat på. Då kändes det roligt att köpa det här och ha det tillsammans, inflikar hans far.

Och Daniel tillbringade också mycket tid som barn i huset på Uddbacken som han nu äger.

Fina minnen

 Släkt och andra bybor är glada och tacksamma över Daniels insatser. Från vänster: Thomas Engman, Johnny Engman, Daniel Skogqvist och Johan Lansgren som står framför släkthuset som Daniel och Johan nu ska ställa i ordning.
Släkt och andra bybor är glada och tacksamma över Daniels insatser. Från vänster: Thomas Engman, Johnny Engman, Daniel Skogqvist och Johan Lansgren som står framför släkthuset som Daniel och Johan nu ska ställa i ordning. FOTO: Joakim Nordlund

Där var dörren till farmor May alltid öppen.

– Här var jag alltid välkommen. Så tror jag att alla barnbarnen har känt det. Hon hade sådan omtanke om oss. Hon hade ett stort hjärta och här fanns alltid plats vid köksbordet. Det här var ju som mitt andra hem, säger han.

För några år sedan röjde Thomas Engman, Johnny Engman och Daniel Skogqvist också upp i byn. De har fällt träd och med hjälp av grävarmaskin, traktor och handkraft har de återskapat den öppna landskapsbilden som en gång var.

Öppet

 Köket i huset på Uddbacken har alltid varit släktens centrala punkt. Här tittar Emelie Lansgren, Daniel Skogqvist, Johan Lansgren och Thomas Engman i gamla urklipp som har sparats.
Köket i huset på Uddbacken har alltid varit släktens centrala punkt. Här tittar Emelie Lansgren, Daniel Skogqvist, Johan Lansgren och Thomas Engman i gamla urklipp som har sparats. FOTO: Joakim Nordlund

I dag kan byborna se mellan varandras hus vilket inte var möjligt innan.

Sedan ett par år finns också hästar, kor och får i byn. De hjälper bland annat till att hålla landskapet öppet.

– Det är en fin känsla att man faktiskt kan se mellan husen, säger Daniel.

– Så här såg det ut när man var liten. Byn hade vuxit igen och vi ville ändra på det, inflikar Thomas Engman.

Läs också: Eldsjälarna som fick bygden att blomstra

Positiv utveckling

 I dag har Krokträsk fått ett öppnare landskap. Detta tack vare omfattande röjningsarbete och naturliga gräsklippare i form av kor, hästar och får sommartid.
I dag har Krokträsk fått ett öppnare landskap. Detta tack vare omfattande röjningsarbete och naturliga gräsklippare i form av kor, hästar och får sommartid. FOTO: Joakim Nordlund

Under hösten har Daniel Skogqvist också börjat röja upp i det nedlagda sågverket som ägs av hans släktingar.

Han bjuder på en guidad tur i det som en gång var byns stora arbetsplats.

– Vi får se vad det ska bli. Jag ville i alla fall börja städa upp där så att man får en översikt. Sedan kommer det nog att klarna vad man kan nyttja lokalerna till längre fram, säger han.

Daniel husräddande insatser har bidragit till att utflyttningen har bromsats upp.

Plötsligt är Krokträsk istället inne i en positiv spiral.

– Nu är det inte bara mig det handlar om. Vi är ju fler i den här byn. Det är ändå glädjande att mitt slit har lett till något positivt, säger han och ler.

Tyckte du om den här artikeln? Läs tidningen Land

Brinner för en levande landsbygd.

Namn: Daniel Skogqvist.

Ålder: 45 år.

Familj: Ensamstående med hunden Bruno. Pappa till Johan Lansgren, 23 år, och Emelie Lansgren, 20 år.

Yrke: Arbetsledare på Norrbottens bergteknik.

Bor: I byn Svartbäcken 17 kilometer utanför Boden men tillbringar en hel del tid i hembyn Krokträsk.

Fritidintresse: ”Jag gillar bilar, snöskotrar och motorcyklar. Sedan trivs jag att vara utomhus. Arbetet tar annars mycket tid”.

Aktuell: Husräddare i byn Krokträsk som ligger 75 kilometer nordost om Luleå i Norrbotten. Där är han nu i färd med att ställa i ordning tredje huset i byn. Här finns i dag tio fast boende och fördelat på sex bostadshus. Utöver det finns också några fritidshus.

Drömmer om: ”En levande landsbygd och att fler kan få tillfälle att se det positiva med ett liv på landet”.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen