Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 december 2018

Det betyder våra vanliga vidskepelser

Ta inte in ljung – för då dör någon. Om tårtbiten ramlar så blir du inte gift. Vi har alla hört det gamla skrocket. Men varför är det så? Land har tagit reda på bakgrunden till våra vanliga vidskepelser.

De flesta av oss känner till de här sakerna och kanske anpassar vi oss till viss del efter dem. Många av oss skulle aldrig någonsin komma på tanken att lägga nycklarna på bordet eller att fälla upp ett paraply inomhus. Till exempel.

Har du tänkt på varför?

Men på samma gång har vi kanske inte alltid reflekterat över varför någon skulle dö för att du tog in lite ljung eller varför vi skulle förbli ogifta om tårtbiten tippade.

Läs också: Fredagen den 13:e – därför ska vi vara rädda

Här är bakgrunden till flera vanliga svenska vidskepelser:

 Att spilla salt skulle betyda otur har ekonomiska förklaringar.
Att spilla salt skulle betyda otur har ekonomiska förklaringar. FOTO: iStock

Spilla salt ger otur

Har en ekonomisk förklaring. Salt var förr i tiden en dyrbar och mycket viktig handelsvara som man helt enkelt inte hade råd att hantera slösaktigt. Att ladda saltspillandet med tal om otur manade till extra försiktighet.

Tårtbiten faller – du blir inte gift

Kommer från borgerliga miljöer under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Grundar sig på föreställningar som var vanliga då om vilka kvaliteter som unga kvinnor borde ha för att få sig en make.

– Förr fanns det flera liknande uppfattningar om du slamrar med disken blir du inte gift, om du spiller vatten så får du en drinkare till karl, säger folkloristen Fredrik Skott vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg.

Läs också: ”Spela död är skitsnack – så ska du göra om björnen attackerar”

 Betyder det verkligen döden att ta in ljung?
Betyder det verkligen döden att ta in ljung? FOTO: Tomas Södergren

Ljung lika med döden

På våra norra breddgrader fanns ett talesätt som sa ”Plocka ljung – dö ung”. En av orsakerna tros vara att ljungen ofta använts som prydnad på gravar. Till allhelgona vill vi pynta men i svenskt klimat finns få vintergröna växter och ännu färre som har kvar sina blommor så länge som ljungen. En annan förklaring kan vara att ljungen var de fattigas blomma. I boken Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ som skrevs av Anders Johan Retzius 1806, beskriver han ljungen som nödfoder till boskapen, som sprättigt bränsle i stället för ved och som strö under boskapen.

 Svart katt = otur?
Svart katt = otur? FOTO: Istock

Svart katt en dålig grej

Att se en svart katt korsa ens väg betyder otur, det har vi alla hört. Än värre ska det vara om katten kommer från vänster. Men varför är det så?

– Den svarta katten har alltid ansetts ha kontakt med onda krafter och det övernaturliga. I kristen tro kunde katten symbolisera djävulen själv, säger Göran Sjögård, chef på Folklivsarkivet i Lund till HD.

Oturen kan avvärjas turen om du spottar tre gånger (ofta över axeln) direkt efter att katten passerat.

– Spottandet har alltid förknippats med att man skyddar sig själv. De regler som finns kring hur man ska spotta är till för att förstärka skyddet. Men spotta inte på katten för det betyder också otur, säger Göran Sjögård.

Men det finns platser på jorden där det faktiskt är tvärtom. I Storbritannien till exempel betyder den svarta katten tur.

 Har du också svårt för att lägga nycklar på bordet?
Har du också svårt för att lägga nycklar på bordet? FOTO: iStock

Nycklar på bordet

Att lägga nyckelknippan på bordsskivan är något som många är noga med att låta bli. Men varför gör vi så?

– Nyckeln har haft en stark symbolik längre bakåt i tiden. På vikingatiden bar man nyckeln tydligt synlig och nyckeln stod för gårdens och hushållets rikedomar. Det var alltså något som inte skulle ligga framme hur som helst, säger folkloristen Tora Wall till Vetenskapsradion.

En annan teori är att prostituerade förr i tiden lade nycklarna på bordet framför sig som en hemlig signal att de var tillgängliga.

Gå under en stege

Att vägra att gå under en stege är det många som gör. Det har naturligtvis sin rimliga förklaring: det gör ont att få den i huvudet, och den som står på stegen kan tappa något på dig.

Men det är inte därför som detta skrock uppkommit.

I det medeltida Europa hade varje större stad en galge där man hängde dömda kriminella. Galgbacken, en plats för mycket död och lidande, omgärdades av stor vidskepelse. Under avrättningarna använde bödeln ofta en stege för att ta sig upp till och ned från galgen. I triangeln mellan stege och galge hängde den avrättade, och därför trodde folk att den dödes ande låg på lur just där. Av den anledningen menade de skrockfulla att den som gick under en stege skulle drabbas av olycka eller död, skriver Världens Historia.

En annan förklaring har kristen bakgrund. Stegen mot väggen formar en trekant, som symboliserar treenigheten. Att gå igenom bryter den.

Peppar, peppar – ta i trä

– Peppar användes i folkmedicin under väldigt lång tid. Pepparn har de egenskaper som man söker hos ett ”magiskt” medel. Det smakar starkt och det finns något lite speciellt med den, säger Tora Wall, folklorist på Nordiska muséet till Vetenskapsradion.

Hon fortsätter:

– Tre är ett lyckotal och därför passar det bra att knacka tre gånger i till exempel ett bord, säger Tora Wall.

Just träet i meningen antas komma från kristen tro och träbiten ska symbolisera Kristi kors.

 Att döda en spindel gör att det blir regn. Eller?
Att döda en spindel gör att det blir regn. Eller? FOTO: istock

Död spindel betyder regn

”Nej, döda inte spindeln – då blir det regn”, är vi många som utbrustit. Men varifrån kommer den föreställningen? Enligt folkloristen Fredrik Skott är bakgrunden till detta skrock lite oklar.

– Ser man tillbaks till svenska samlingar från 1700-talet så sägs det till exempel inte att en död spindel betyder regn, utan att det betyder otur i stället. Till exempel sägs i en samling att ”spindlar skola vara olyckliga att döda”, det vill säga att det skulle betyda olycka eller otur att döda en spindel. Kanske har oturen på sikt förvandlats till regn, säger han till P4 Halland.

 Speglar var en lyxvara som kostade ofantligt med pengar.
Speglar var en lyxvara som kostade ofantligt med pengar. FOTO: iStock

Krossa en spegel och få sju års olycka

Även här är bakgrunden ekonomisk. Speglar var en lyxvara som kostade ofantligt med pengar. Bäst att hantera varsamt, alltså. Det finns på vissa håll i världen en föreställning om att spegeln inte bara skulle visa en avbild av dig, utan också innehålla en liten del av din själ. Detta är anledningen till att man i vissa länder täcker över speglar när någon dött.

Läs också: Gammal skrock: Därför ska ljungen inte vara inomhus

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen