Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 januari 2019

Efter bonde-ilskan: Så blir maten på Vasaloppet

I fjol fick satsningen på vegetarisk mat bönderna att se rött. För arrangörerna av Vasaloppet var debatten förvånande men lärorik – och påverkade valet av meny för 2019. Nu kan Land avslöja vilken mat som serveras vasaloppsdeltagarna i år.

 Svenska råvaror och såväl kött- som vegetariskt alternativ. Fjolårets debatt har påverkat maten som serveras årets skidåkare.
Svenska råvaror och såväl kött- som vegetariskt alternativ. Fjolårets debatt har påverkat maten som serveras årets skidåkare. FOTO: Trons Lasse Mattsson

Den gröna lasagne som serverades skidåkarna när de gick i mål i Mora i fjol ledde till ont blod hos landets bönder. Ilskan väcktes när Vasaloppets sportchef Tommy Höglund förklarade att arrangörerna 2018 valt att servera ”en mycket god, grön lasagne”, ”som ett led i vårt hållbarhetsarbete och för att minska vårt klimatavtryck.”

Ett uttalande som ogillades skarpt av svenska bönder.

Fick kritik från LRF

”När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften”, skrev Martin Moraeus, regionordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Dalarna, på Facebook.

Läs också: Bonde-ilskan mot Vasaloppet: ”Ett svek”

Plötsligt stod arrangörerna med en intensiv klimatdebatt på halsen. Oväntat men lärorikt, konstaterar man såhär knappt ett år senare.

”Försöker att göra bra saker”

– Jag skulle absolut säga att det var lärorikt. Klart det är jobbigt att det uppstår en debatt under brinnande vasaloppsvecka om något vi inte räknat med. Men det får oss samtidigt att utvecklas och årets meny är kanske en effekt av det. Sen förstår vi att vi kanske inte ska ge oss in i, låt oss kalla det, politiska debatter. Det är inte där vi är som bäst. Men vi försöker vi göra bra saker utifrån de kunskaper vi samlar in under ett år, säger Per Källgren, pressansvarig på Vasaloppet till Land.

Svenska råvaror

Årets meny har alltså påverkats av fjolårets debatt. Så vad kommer egentligen att serveras vasaloppsdeltagarna 2019?

– I år kommer det att bli en kycklingwok i pitabröd där alla råvaror är svenska, inklusive kycklingen. Det kommer även att finnas ett vegetariskt alternativ utan kyckling och maten serveras till de som gått i mål i Vasaloppet, säger Per Källgren.

Läs också: ”Mot klimatet beter vi oss som missbrukare”

”Uppstod en missuppfattning”

Han fortsätter:

– Vi har haft som ambition att variera rätterna från år till år och för de som vill ha ett vegetariskt alternativ så finns det ett vegetariskt alternativ. Som jag sa så ligger tonvikten på svenska råvaror. Allting blev kanske lite onödigt stort i fjol då det uppstod en missuppfattning att vi stängde av allt kött. Så var det ju inte. Det fanns i själva verket en mängd olika matalternativ, inklusive kött, i de olika tälten på området. Det kommer finnas alla möjliga varianter även i år och där försöker vi att tänka så lokalproducerat som möjligt.

 Per Källgren, pressansvarig, Vasaloppet.
Per Källgren, pressansvarig, Vasaloppet. FOTO: Privat

Hur ska ni göra för att undvika samma rabalder som i fjol?

– Man lyssnar på flera håll och kanter. Vegetarisk kost är hållbar och bra, men det kan även köttbaserad kost vara om man är noga med var köttet kommer från. Det lärorika är att vi fått input att ta steg mot ett mera hållbart vasalopp och att det finns olika vägar att välja där. Det har vi har lärt oss.

Läs också: Vasaloppets gröna policy får bönder att se rött

Dialog med LRF

En konkret effekt av 2018 års bonde-ilska blev bland annat att arrangörerna bestämde sig för att lära sig mer om hållbar kost och lantbrukares förutsättningar.

– Jag tycker att det blev till det bättre. Vi har haft en bra dialog med LRF och fått lära oss mycket. Bland annat hade vi en hel busslast med ungdomar som åkte ner till LRF och Lantmännen där vi fick lära oss en massa om kost och hur lantbruk fungerar. Det var intressant och lärorikt. Kost och lantbruk är ju inte vårt huvudområde. Vi är duktiga på att arrangera skidtävlingar, det är ju det som är vår profession. Samtidigt lär vi oss om hållbarhet hela tiden. Vasaloppet är en stor apparat och i år försöker vi ha enbart svenska råvaror för att minska transporterna, säger Per Källgren.

Läs också: Hur klimatsmart är du? Testa själv!

Bönderna äger marken

En förutsättning för att det klassiska skidloppet ska kunna genomföras är att bönderna som äger marken för Vasaloppets sträckning upplåter den under hela den period som det är möjligt att åka mellan Sälen och Mora.

– Relationen till markägarna är jätteviktig. Det är ju de som vi får låna marken av, och det är någonting som det jobbas med året runt, då det ju är närmare vår kärnverksamhet. Att vi behandlar marken som vi får låna av dem med största respekt är av yttersta vikt. Att vara experter på kost är inte vår kärnverksamhet, men att arrangera fantastiska lopp är det vi gör. Och där ingår att säkra marken och snötillgången.

Utan hållbarhet inget Vasalopp

I förlängningen är hållbarhet en förutsättning för Vasaloppets själva existens, menar Per Källgren.

– Vi måste dra vårt strå till stacken för att det allt vara så hållbart som möjligt så att Vasaloppsarenan kan fortsätta att finnas till. Vi tar små steg hela tiden för att utvecklas och bli bättre, säger han.

Martin Moraeus, regionordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Dalarna tycker att årets val av mat är ett steg framåt.

– Visst, det finns kanske ingen kycklingproducent längs med spåret. Men samtidigt är det inte rimligt att vi som leverantörer av varor bestämmer vad kunden faktiskt beställer, säger han och poängterar hus positiv dialogen med arrangörerna har varit.

– Jag tycker att de resonerar rimligt och framför allt så är jag väldigt nöjd med det samarbete och den process som varit efter förra årets lopp. Det är absolut ett steg framåt. Och det viktigaste är ju att de som kommer i mål får en bra matupplevelse, säger han till Land.

Läs också: Sifo: Varannan svensk drar ner på köttet – för miljöns skull

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen