Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 mars 2018

Egen odling tryggar Finland

Finland är självförsörjande på livsmedel till 80 procent och har stora lager av mat för krissituationer. Sverige importerar hälften av den mat vi äter och på bara några dagar med stängda gränser skulle butikshyllorna i storstäderna gapa tomma. Land åkte till Finland för att ta reda på orsaken.

– I varje finländsk familj finns ännu idag någon som minns krigsåren med livsmedelsransonering och hunger. Det är något som vi inte vill uppleva igen, säger Mats Nylund, Svenska folkpartiet, och medlem av riksdagens jord- och skogsbruksutskott.

Finlands geografiska läge gör att den finländska bonden har de högsta produktionskostnaderna inom EU. Redan vid förhandlingarna om EU-medlemskap var de finländska politikerna tydliga med att man ville värna det egna jordbruket.

Läs också: Så här mycket behöver en familj odla för att bli självförsörjande

Starkt jordbruksstöd

I dag får jordbruket stöd på cirka 1,7 miljarder euro, nästan 17 miljarder kronor. Cirka 1 miljard euro är egna pengar medan resten kommer från EU. För ett genomsnittligt finländskt jordbruk utgör stöden ungefär en tredjedel av omsättningen.

– Den finländska politiken syftar till att vi på ett optimalt sätt använder de verktyg som EU:s jordbrukspolitik erbjuder, säger Nylund.

Små jordbruk i hela landet

De finländska jordbruken är generellt sett mindre än de svenska och spridda över hela landet. Efter andra världskriget fick 450 000 evakuerade karelare en liten jordlott var som de odlade upp. Det här skedde samtidigt som de flesta andra länder i Europa gick i rakt motsatt riktning – mot färre och större gårdar.

– I Finland finns en uttalad vilja att upprätthålla gårdar även i norra och östra Finland. Genom jordbruksstödet når ganska stora penningströmmar ut till glest befolkade områden och påverkar många byars och mindre kommuners livskraft, säger Nylund.

Läs också: Minister Sven Erik Bucht (S) ger Land-läsarna svar om landsbygdens framtid

Stora beredskapslager

Finland håller också stora beredskapslager av bland annat brödsäd för krissituationer och det gynnar också det egna jordbruket.

– Det här är inte jordbrukspolitik i egentlig mening, men livsmedel är en viktig del av vårt lands försvar och krisberedskap, säger Mats Nylund. Beredskapslagren står som symbol för vår syn på matproduktion, självförsörjning och krisberedskap.

Läs också: 10 skäl att älska Finland!

Växande intresse för lokalproducerat

Nio av tio finska konsumenter köper närproducerad mat minst en gång i veckan.

Den främsta orsaken är att man vill stödja lokala företag, på andra plats kommer att man vill veta var, hur och vem som producerat maten och på tredje plats att maten är färsk och producerad med mindre miljöpåverkan. Det visar en undersökning från Åbo universitet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen