Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 februari

Familjen Rauch Lindberg: "Flytten från Stockholm blev ett riktig lyft"

Sundsvall

Familjen Rauch Lindberg lämnade Stockholms innerstad och fick ett nytt liv - och ett hus med härlig trädgård!

De är med i en ny studie över varför allt fler barnfamiljer lämnar storstäderna. Och det är inte en ny grön våg.

 Marcus och Sara Rauch Lindberg med barnen Miranda och Henry, flyttade bort från Stockholms innerstad. Foto: Privat.
Marcus och Sara Rauch Lindberg med barnen Miranda och Henry, flyttade bort från Stockholms innerstad. Foto: Privat. FOTO: Privat

För drygt fem år sedan bodde Marcus och Sara Rauch Lindberg vid Hornstull, i Stockholms innerstad. De hade ett bra liv bra med vänner, ett rikt restaurangutbud och folkliv, men när de fick barn föddes tanken på att flytta och skaffa ett hus.

– Livet med barn i storstaden kan vara krångligt. Vi fick gå 40 minuter för att komma till förskolan. Man kan inte släppa ut barnen för att leka på egen hand. Det blir mycket att planera med aktiviteter och för att träffa vänner. Blir ofta att man går till samma lekpark, säger Sara.

Uppvuxen på en gård

Hon är uppvuxen på en gård i Västerlo, nära Sundsvall, och ville ge sina barn samma frihet hon själv hade som barn.

– Ja, att ha nära till kompisar, spontanlek och föreningsliv är värt så mycket. Att få följa med morfar till skogen och lära sig om jord- och skogsbruket, det vill jag ge barnen säger hon,

Marcus, som är uppvuxen i Stockholm, blev också övertygad om fördelarna för barnen med att flytta i från storstaden.

Möjligheten att kunna köpa ett stort hus med trädgård fick paret att titta efter lämpliga objekt i Saras barndomstrakter.

– Vi bestämde oss direkt när vi hade hittat huset vi ville köpa, säger Marcus.

Samma flyttmönster

För fem år sedan hittade de sitt drömhus i ett villaområde i Sundsvall och flyttade hit. Båda kunde hitta jobb på sin nya ort, Markus som kökschef och Sara som ekonom.

Deras flytt följer samma mönster som de flesta andra barnfamiljers som flyttar från storstäderna.

Det visar en ny djupstudie vid Karlstads universitet, ”Det nya livet utanför storstaden”. I den har forskare under fyra år följt 47 barnfamiljer som har flyttat från de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs också: Martin och Emmelie växlade ned och fick tid för familjen

Tre gemensamma flyttfaktorer:

  • En eller båda föräldrarna är återvändare. De flyttar tillbaka till sin hemort eller hemtrakt när de får barn.
  • Beslutet att flytta är oftast en lång process. Planering av husköp, skaffa arbete med mera. En viktig faktor är större frihet och trygghet för barnen.
  • De flyttar inte till landsbygden utan till en mindre eller mellanstor stad med service, skola och visst socialt- och kulturellt utbud.

Statistik från SCB som har sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, visar att utflyttningen från Stockholm, Göteborg och Malmö har ökat med 77 procent sedan år 2000. Många av utflyttarna är barnfamiljer som anger höga bostadspriser som viktigaste orsak.

Ingen grön våg

Studien vid Karlstad universitet visar att det inte är någon ny grön våg: Drömmen om ett enklare liv, nära naturen och bli självförsörjande på grönsaker, ägg, kött och mjölk.

– Nej, inte heller de föräldrar som kommer från landsbygden väljer riktigt små orter när de flyttar ut igen. De flesta flyttar till mindre eller mellanstora städer, med upp till 60 000 invånare som Leksand och Sundsvall. Orsaken är att man vill ha en samhällservice med förskolor, skolor, mataffär och aktiviteter för både barn och vuxna, säger Ulrika Åkerlund, doktor i kulturgeografi vid Karlstads universitet.

Det instämmer Sara Lindberg i.

– Ja, jag har redan levt det livet, på en gård på landsbygden. Både jag och Marcus vill gärna ha lite liv och rörelse omkring oss och det får vi här i Sundsvall. Och det är lättare att få ihop livspusslet med barn, jobb och fritidsaktiviteter här, säger hon.

– Sedan ligger ju Västerlo, där mina föräldrar bor, bara 20 minuter bort. Och till skillnad från det som studien visar, bestämde vi oss supersnabbt för att flytta när vi hittade huset, tillägger hon.

Har rotat sig

Efter sju år har familjen rotat sig i Sundsvall och de trivs bra även om de kan sakna en del från livet i Stockholm, som Marcus föräldrar, släkt och gemensamma vänner.

– Men fördelarna överväger ändå och flytten hit har blivit ett lyft för oss. Jag kan verkligen rekommendera andra familjer att göra samma sak, och Sundsvall är en väldigt trevlig stad, säger Sara Lindberg.

Namn: Sara och Marcus Rauch Lindberg.

Åldrar: 42 år och 46 år.

Bor: I Sundsvall.

Gör: Sara är nationalekonom och jobbar som konsult och Markus är säljare (tidigare kökschef).

Familj: Barnen Miranda, 10 år, och Henry, 8 år.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen