Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 juli 2018

Fantastiska filmstjärnor vi minns – och älskade att samla på!

Minns du dina filmisar? På 1950-talet hade de flesta ungar en bunt i fickan, med gummisnodd om. Samlaren Bo Öfwerlund har skrivit en bok om de älskade små bilderna.

 Brigitte Bardot, Humphrey Bogart och James Dean … filmstjärnor värda att samla på.
Brigitte Bardot, Humphrey Bogart och James Dean … filmstjärnor värda att samla på.

1950 köpte den då sjuårige Bo sina första filmisar. De såldes till en början styckvis i vaxade pappersförpackningar tillsammans med ett rosa tuggummi. Men snart blev korten så poppis att de började säljas separat. Varje förpackning innehöll tio bilder.

– I samband med det kom också en övergång från svartvita till kolorerade bilder. Det var runt 1952, säger Bo.

Läs också: Henrik samlar på Volvo 240-bilar

En värld av filmisar

Han sitter vid matsalsbordet hemma i villan i Upplands Väsby och bläddrar i ”En värld av filmisar” (Premium förlag 2018), boken han arbetat med sedan 2012.

Det har tagit sin tid att katalogisera samtliga filmisar utgivna i Sverige mellan 1950 och 1980. Totalt handlar det om 106 serier och över 14 000 bilder.

– Jag fick frågan om jag var intresserad av att skriva boken på en samlarmässa. Det lät roligt tyckte jag, och tid hade jag ju eftersom jag var pensionär. Jag tänkte att det skulle ta några månader, men det tog sex år!

 Bo Öfwerlund samlade filmisar som barn, och på 1980-talet satte han i gång igen. Han köper på webbsidor för begagnade prylar, och de små korten är inte särskilt dyra.
Bo Öfwerlund samlade filmisar som barn, och på 1980-talet satte han i gång igen. Han köper på webbsidor för begagnade prylar, och de små korten är inte särskilt dyra.

Läs också: 25 museer du inte får missa

Resa tillbaka i tiden

För Bo symboliserar filmisarna på många sätt hans barn- och ungdom. Att titta på dem är lite som att resa tillbaka i tiden, tillbaka till skolgården och alla kompisarna hemma i 50-talets Sundbyberg.

– Jag upplevde det som en väldigt lycklig tid. Även om jag var enda barnet så hade jag aldrig tråkigt. Jag och mina kompisar spelade fotboll och kula, ordnade cykeltävlingar, lekte Röda-vita-rosen, gick på bio och bytte samlarbilder.

I Sundbyberg fanns tre välbesökta biografer och även Bo gick ofta på bio som liten. Bland favoritskådespelarna fanns Johnny Weissmuller i rollen som Tarzan och westernstjärnan Roy Rogers. Dem ville Bo förstås ha i sin filmissamling.

 Bo Öfwerlund bläddrar i sina filmisalbum där han satt in bilderna i serier han försöker få kompletta. Svartvita filmisar kom i början av 1950-talet och kolorerade började dyka upp 1952-1953.
Bo Öfwerlund bläddrar i sina filmisalbum där han satt in bilderna i serier han försöker få kompletta. Svartvita filmisar kom i början av 1950-talet och kolorerade började dyka upp 1952-1953.

Läs också: Så kan du hjälpa om samlandet går överstyr

Värdefulla byten

– Men det var jag knappast ensam om. Som jag minns det var de väldigt populära och en bild på någon av dem kunde vara värd tio andra filmisar vid ett byte.

Filmisarna bestod, som namnet antyder, i början mest av bilder på filmskådespelare. Men med tiden dök även tv-personligheter, popstjärnor och Disneyfigurer upp på de små laminerade idolkorten.

– Både flickor och pojkar samlade. Alfabilder, alltså kort med sportstjärnor, var det däremot bara pojkarna som höll på med.

De flesta hade sina filmisar i buntar med en gummisnodd runtom. Korten förvarades i byxfickan och plockades fram på raster och efter skolan. Förhandlingarna kunde vara hårda. Det gällde att stå på sig för att få till ett bra byte.

 Samlade filmstjärnor.
Samlade filmstjärnor.

Läs också: Titta in i det häftiga retrohemmet

Köpte upp fler

I tonåren falnade Bos tidigare så brinnande intresse för filmisar och Alfabilder, men han gjorde sig aldrig av med dem. 1980 plockade han på nytt fram sin halvt bortglömda samling. En tanke väcktes när han satt där och plockade bland korten.

– Jag tänkte att det kunde vara kul att kolla vilka filmisar och Alfabilder jag inte hade. Sedan annonserade jag i DN och det var ganska lätt att få tag i stora mängder, som jag köpte upp.

Baserat på de bilder Bo redan hade började han kartlägga vilka serier som fanns. Därefter försökte han att få ihop så kompletta serier som möjligt. Det gick ganska bra, på den tiden var han i stort sett ensam om att samla på filmisar.

Läs också: Landet sex mest klassiska kondisar

Större konkurrens

I dag är konkurrensen om bilderna något större men inte direkt mördande. Bo uppskattar att det finns någonstans mellan 100 och 200 seriösa samlare i Sverige.

– Man kan fortfarande hitta mycket filmisar på till exempel Tradera, och det är en förhållandevis billig hobby.

Bilderna brukar kosta ungefär en krona styck, men det finns givetvis fördyrande faktorer. Filmisar från ovanliga serier i liten utgåva och filmisar i extra fint skick kostar extra.

Noga med svensktillverkat

Vissa särskilt populära artister och skådisar som Elvis, Marilyn Monroe, Anita Ekberg, Rita Hayworth och Johnny Weissmuller brukar också betinga ett högre pris.

Bo är noga med att filmisarna är svensktillverkade och i standardformatet 45×67 millimeter.

– Filmisar var stort även i Belgien och Holland. Men där var de gjorda i tunnare papper än i Sverige. De var heller inte laminerade, förklarar han.

Läs också: Spana in de häftiga retromopederna!

Specialbeställda plastfickor

I samband med att Bo ville strukturera upp sitt samlande på 1980-talet lät han specialtillverka plastfickor med rätt mått. Varje plastficka är indelad i små fack med plats för en filmis i varje.

På så sätt får Bo en god överblick och har full koll på luckor i serierna. Han plockar fram en pärm och visar.

– I de fack där det saknas bilder har jag petat in små röda pappersbitar. Det är tillfredsställande när man kan ersätta dem med riktiga filmisar. Det är mycket sport i det här med att försöka få ihop en komplett samling.

Fått många nya vänner

Tack vare sitt samlande har Bo fått många nya vänner och bekanta med samma intresse. Det är halva nöjet att träffa likasinnade och prata gamla minnen.

En av dem som Bo blivit bekant med är mångsysslaren Lasse Åberg. Han har förresten också skrivit förordet i En värld av filmisar.

– Vi har haft kontakt under ganska lång tid och bytt grejer då och då. Lasse har varit här och jag har varit hos honom några gånger också.

Filmstjärnekontakt

Tack vare filmisarna fick Bo och hans dotter även kontakt med den franska filmstjärnan Brigitte Bardot på 1980-talet. De har visserligen inte träffats, men hon svarade personligen på brev.

– Jag skrev till henne att jag och min lilla dotter samlade på bilder och vykort på henne. I brevet skickade jag med Brigitte Bardot-filmisar som gåva och några vykort som jag bad henne autografera.

Efter några veckor damp ett kuvert från Frankrike ner i familjen Öfwerlunds brevlåda. I det låg ett personligt tackbrev från Brigitte för filmisarna och vykorten signerade.

Känd i samlarkretsar

Att det var just Bo som fick frågan om att göra en bok om filmisar på den där mässan var ingen slump. Han har länge varit känd i samlarkretsar.

– På 1990-talet var det en kille från Helsingborg som kallade mig ”Mister Hollywood” och det spred sig. Jag vet inte om det var för att jag såg ut som en filmstjärna eller för att jag samlade på filmstjärnor, säger Bo och ler finurligt.

Läs också: Klassiska prylar från 70- och 80-talet – vilka minns du?

Filmisfantast och språklärare

Namn: Bo Öfwerlund.

Ålder: 74.

Familj: Hustrun Anita och två vuxna barn.

Bor: I villa i Upplands Väsby.

Yrke: Arbetade fram till pensionen som lärare i franska, engelska och svenska.

Aktuell: Med boken ”En värld av filmisar: illustrerad samlarguide över våra älskade filmstjärnor!”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen