Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 juni 2021

Fjärdhundraland - 120 småföretagare i smart samarbete

Fjärdhundra

Föreningen Fjärdhundraland i Uppland växer så det knakar. I dag är de 120 medlemmar, gårdsbutiker, mathantverkare och caféer som hjälps åt för att nå ut och öka lönsamheten.

 POPULÄRT. Landsberga gård är en av medlemmarna i föreningen "Fjärhundraland" nära Enköping.
POPULÄRT. Landsberga gård är en av medlemmarna i föreningen "Fjärhundraland" nära Enköping. FOTO: Fjärdhundraland

Trakterna runt Enköping har blivit kända för sitt rika utbud av mathantverkare, gårdsbutiker, bagerier, småskaliga lantbruk och lantliga boenden.

Hit lockas tusentals besökare varje år – och bakom succén ligger föreningen ”Fjärdhundraland”.

Det började 2009, med att engagerade ortsbor i samhället Fjärdhundra gick samman i ett LEADER-projekt, finansierat av ett EU-landsbygdsstöd. Målet var att främja jobb och turism.

Inte bara likasinnade

I dag samsas över 120 företagare i ”Fjärdhundraland” och bredden är stor vad gäller innehåll och omfattning.

– Man kan inte ha förening för bara likasinnade så här på landsbygden, den skulle bli väldigt liten. Att vi är så många och så olika är en styrka, säger Mats Thorburn, ordförande och en av grundarna.

Medlemmarna kan till exempel gemensamt bekosta intressanta föreläsningar och kurser och stå starka gentemot myndigheter.

De kan även slippa att köpa in vissa tjänster utifrån eftersom mycket kompetens finns inom föreningen.

Läs också: Country Crafts i Halland får bygdens företag att blomstra

Gemensamma upplevelsepaket

I takt med att antalet medlemsföretag växt så har även det geografiska området utvidgats och omfattar i dag åtta kommuner i fyra län.

– Det är klart att det finns en gräns för hur långt bort en verksamhet kan ligga och hur många vi kan bli. Men hittills har föreningen växt organiskt genom att nya medlemmar bjudits in av gamla, säger Mats Thorburn.

En ganska ny medlem är Lotta Hermansson, som driver butiken” SMAK ost chark deli”, inne vid torget i Enköping, med mycket lokala delikatesser.

Hon har lett föreningens senaste stora projekt med att sätta ihop gemensamma upplevelsepaket.

Varje paket ska inkludera ”äta-göra-bo” med olika teman som kultur, lokal mat, natur, trädgård till exempel.

– Tanken är att flera av Fjärdhundralands medlemmar ska ingå som leverantörer av tjänster i varje framtaget paket, säger Lotta Hermansson.

Enades om 10 paket

Projektet delfinansieras av Region Uppsala och ett 50-tal medlemmar deltog i ett digitalt stormöte och diskuterade utbud, prisnivåer, med mera. Sedan matchades olika aktörer med passande ”produkter” ihop.

– Till slut hade vi enats om 10 paket med cirka 15 företag, som en start. Dem kommer vi att marknadsföra gemensamt via vår hemsida, tidning och på sociala medier, säger Lotta Hermansson.

Tanken är ta fram många fler paket, genom inspirationsmöten och workshops för att fler företagare ska kunna delta.

Att ”Fjärdhundraland” med omnejd ligger mellan tre stora städer, Stockholm, Uppsala och Västerås, är ingen minus precis.

Stor nytta för små företag

Men utan föreningen vore det ändå svårt för de små företagen att nå ut.

– Ja, för enskilda småföretag på landsbygden är det en otrolig vinst att få ingå i ett så här stort nätverk. Och vi puffar ständigt för varandra och gör reklam i sociala medier, till exempel via hashtaggen Fjärdhundraland, säger Mats Thorburn.

Mer information finns på hemsidan www.fjardhundraland.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen