Guide: Allt om lin – vårt vackraste och tåligaste naturmaterial
En levande struktur och en vacker lyster. Linne är ett älskat material till allt från klädesplagg till lakan och handdukar. Dessutom är linne både stryktåligt och krymper nästan inget vid tvätt. Lands linneguide ger dig allt du behöver veta om ett av våra käraste naturmaterial.
Linnets historia är lång. De allra äldsta fynden som gjorts av linnetyg härstammar från Egypten och har daterats till cirka 5000 år f.Kr! Längre norrut i Europa har fynd av linnetyg påträffats som varit åtminstone 2000 år gamla. Så linnets långa och rika historia påminner om att det sedan urminnes tider varit ett pålitligt och omtyckt material. Vilket fortfarande är fallet. Linne fortsätter att vara väldigt populärt. Dels förstås för att det är vackert. Men också för att det är ett tåligt och pålitligt material med ett brett användningsområde.
Lin och linne – vad är skillnaden?
Linne kort och gott tyget som tillverkats av växtfibrer från växten lin. Det förstnämnda är alltså produkten och det andra är själva råvaran. För att förvirra en smula så kallas också andra textilier, som sängkläder, också för linne (även om de inte är tillverkade av lin). Men för enkelhets skull så fokuserar vi här på linne i bemärkelsen tyg tillverkat av lin.
Var tillverkas lin?
Lin kan odlas i regniga och svala klimat. Stora linneproducenter är Kina, Ryssland och Baltikum.
I Sverige är linneproduktionen relativt liten, men det finns flera företag som tar fram linneprodukter. Bland andra Klässbols Linneväveri, Växbo Lin och Almedahls. Det finns flera svenska linneföretag som miljömärkningen Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen.
Sveriges äldsta hellinneväveri ligger i Båstad, heter kort och gott Vävaren i Båstad och har funnits sedan 1949.
Vad använder man linne till?
Linne hittar du som bekant i allt från kläder till heminredning. Förr i tiden använde man linne till det mesta i hemmet som lakan, handdukar och sängkläder. Materialet är slitstarkt och kan hålla i många år med rätt omsorg. Linne har hög förmåga att suga upp vatten, vilket gör att det är ett fortsatt populärt material till exempelvis handdukar. Även mot kroppen är linne ett omtyckt material. Lakan och bäddtextilier i linne är både skönt och populärt Till kläder är linnetyget både skönt och lätt att bära. Dessutom andas tyget, vilket passar extra bra under varma sommarmånader. Ytterligare en förklaring till linnetygets popularitet i kläder är att det är tåligt och krymper relativt lite vid tvätt.
Vilka typer av kläder är bäst att använda linne till?
Linne har länge ansetts vara ett riktigt sommarmaterial! Det är luftigt, ledigt och behagligt mot huden. En ljus linneskjorta har länge varit en sommarklassiker, liksom byxor eller shorts i linne. Linneklänningar är tacksamma att bära under varma dagar och materialet har en vacker lyster. För den som behöver vara lite extra snygg även när solen gassar har linnekostymen länge varit ett populärt alternativ.
Bra att veta om linnets egenskaper
Linne är ett hållbart naturmaterial och en av anledningarna att linne känns så fräscht och behagligt mot huden är att linne absorberar fukt. Dessutom torkar linne snabbt och känns därför svalt på sommaren och varmt på vintern. Linne skrynklar också lätt, vilket är en annan av tygets egenskaper. Därför har mangling (och på senare år förstås även strykning) av linne varit populärt och gör dessutom att materialet blir både mjukare och mer smutsavvisande. Framför allt tål linnet att användas länge! Som det levande naturmaterial det är blir ett rätt skött plagg eller hemtextilföremål i linnetyg dessutom bara vackrare med åren.
Vilka är fördelarna med linne?
Linnetyget är slitstarkt och pålitligt. Rätt skött blir linnet en investering som räcker länge. Nattfjärilar, ängrar och andra skadedjur ogillar lin, vilket underlättar tygets förvaring i skåp under längre perioder.
Finns det nackdelar med linne?
Om man bara ser till själva materialet kanske inte alla uppskattar linnets förmåga att skrynkla sig. Och lyfter man blicken något mot övriga världen ska man vara medveten om att inte allt linne producerats under schyssta villkor. Det gäller att ha ett kritiskt konsumentöga, vara medveten om sina val och bara köpa sådant som tillverkats på ett bra vis, gärna så nära som möjligt.
Vilken klimatpåverkan har linne?
Linväxten kräver både mindre vatten och gödsel än exempelvis bomull. Inom linproduktion används dessutom hela växten och i och med att det är ett naturmaterial är linne biologiskt nedbrytbart. Linne är ett naturmaterial som till skillnad från till exempel bomull klarar sig bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.
Så tvättar du och sköter linne
Tvätta inte linnet med för starkt tvättmedel, då det kan försämra såväl glans som styrka i linnetyget. Tvätta i 40 eller 60 grader och låt dropptorka. Att mangla linnet ger en ökad lyster, i synnerhet om du gör det en andra gång efter torkningen. Att stryka med strykjärn går såklart också bra. Se till att fukten dras in i tyget innan du stryker för en bra effekt.
Vad gäller skötsel av linnetyg så kan du med fördel förvara linnet rullat. Om du viker så kan du om möjligt försöka att variera vikningen från gång till gång. Då undviker du brytskador på linnefibern. Förvara linnet mörkt och torrt. Linne kan släppa överskottsludd vid tvätt, men det tar du enkelt bort med en mjuk borste.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.