Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 november

Gul, orange, röd - det betyder vädervarningarnas färger

Är det gult väder i dag? Eller kanske orange? Till och med rött? SMHI:s färger för vädervarningar ger tydliga tecken på om det är läge att ta bilen eller inte. Så här funkar de nya varningarna.

Vi har alltid hört talas om klass 1-, klass 2- och klass 3-varningar på väderleksprognoserna i radio och TV. Men nu är det slut med det.

SMHI:s nya system innebär att vädervarningarna numera blir färgsatta där starkare färg innebär tuffare väderförhållanden.

– Våra vädervarningar är viktiga för samhällets och enskilda människors krisberedskap. Nu blir varningarna ännu mer användbara och relevanta och samverkan mellan SMHI och regionala aktörer fördjupas. Vi tar ett stort steg i att ytterligare bidra till ett hållbart och säkert samhälle, säger Håkan Wirtén, generaldirektör, SMHI.

De nya färgerna för vädervarning

 Vädervarning
Vädervarning FOTO: SMHI

De nya varningarna är gul varning, orange varning och röd varning där röd är den kraftigaste varningen som innebär störst påverkan på samhället.

I det förnyade systemet kommer en varning utfärdas när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar i samhället.

– Varningsnivå beskriver vi med text och symbol som har olika färg och form vilket kommer underlätta för personer med synvariationer, till exempel färgblinda. Gul varning är en cirkel, orange varning en romb och röd varning en triangel, berättar Josef Runbäck, produktansvarig meteorologi, SMHI.

Varningarna kommer att presenteras på SMHI.se och i SMHI:s app och också i de traditionella kanalerna i radio och TV. De fungerar också som signaler till hela landets samhällsaktörer för att de ska förbereda sig lokalt eller regionalt på svårigheter i trafik, försörjning och andra samhällsviktiga funktioner.

Det här betyder varningarna:

Gul varning

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Orange varning

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten

Väderutveckling som kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten samt allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av mycket allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas mycket allvarligt.

Röd varning

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten

Väderutveckling som kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten samt mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Omfattande störningar i samhällsfunktioner är förväntade.

Du hittar mer om de nya varningarna på SMHI:s hemsida.

Läs också: Kan du väderspråket – lär dig orden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen