Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 april 2016

Hon har fått nog! "Här är cykling livsfarligt"

Susanna Göterstad drömmer om sköna cykelturer. Men det är livsfarligt på vägen där hon bor. Nu vill hon väcka nytt liv i debatten om cykelvägar på landsbygden. Vågar du cykla där du bor?

Hon bor på Aspö i Mälaren, i Strängnäs kommun, och skulle gärna cykla till och från bussen. Men som bilden visar är denna sträcka av väg 55 helt olämplig för cyklister.

– Varje gång jag kliver av bussen känner jag mig hotad till livet. Särskilt när det är mörkt ute och jag balanserar på en mycket liten vägkant och samtidigt blir omkörd av tung trafik i 90 kilometer i timmen, minst, berättar hon.

Tvungen skippa cykeln

Så Susanna och de andra boende i trakten får skippa cykeln. Det är farligt bara att ta sig fots till busshållplatsen.

– Vi har tagit åtskilliga kontakter med kommunpolitikerna för att diskutera och lämna önskemål om gång-, cykelväg och belysning, säger hon.

Det går att göra, vet hon, eftersom kommunen byggt nya och fina cykelvägar närmare Strängnäs. Bara någon mil från ”hennes” del av vägen, som hon tycker är styvmoderligt behandlad.

Perfekt för turister

– Vår trakt är verkligen en glesbygd, trots att det är så nära Strängnäs och bara en timme från Stockholm, säger hon.

Susanna tycker att cykelfrågan är angelägen av flera skäl.

– Förutom att vi som bor här vill kunna cykla säkert, så skulle en cykelväg kunna bli en riktig turistmagnet. Aspö är en fantastisk pärla – perfekt för turism.

Kampen fortsätter

Men frågan om en cykelväg inte är prioriterad från kommunhåll.

– De förstår inte hur vi har det. Men vi på landsbygden är vana att slita får vår sak och cykelkampen kommer att fortsätta.

Kan man cykla där du bor?

Törs du cykla i dina hemtrakter? Hur är det ordnat med cykelvägar där? Hör av dig tipsaoss@land.se med synpunkter och exempel!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen